Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Tέσσερις αγανακτισμένοι δήμαρχοι - Τι πιστεύουν οι Πέτρος Φιλίππου, Δημήτρης Κιούσης, Σωτήρης Μεθενίτης και Χρήστος Μάρκου για το κίνημα των αγανακτισμένων!

| | |

prototype_LARGE_t_4_4896_type101
Οι δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης, Μαρκοπούλου κ. Σωτήρης Μεθενίτης & Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστος Μάρκου μας καταθέτουν τις απόψεις τους για το κίνημα των αγανακτισμένων.

Ποια είναι η άποψή σας για το κίνημα των αγανακτισμένων;
-Πέτρος Φιλίππου:
«Νομίζω ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στην Ελλάδα όλη αυτή η εκδήλωση διαμαρτυρίας, καθώς αυτά που γίνονται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας δε θα μπορούσε κανείς να τα φανταστεί από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Παρατηρούμε να μειώνονται οι μισθοί, να μειώνονται οι συντάξεις, να ξεπουλιέται η χώρα μας, να απολύεται κόσμος από το δημόσιο, να κλείνουν πάρα πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και η ανεργία να καλπάζει στα ύψη. Φανταστείτε ότι στους δέκα δημότες που θα έρθουν στο γραφείο μου, οι εννέα από αυτούς θέλουν δουλειά. Είναι αδιανόητο να μας λένε πως όλα αυτά γίνονται προς όφελος της πατρίδας μας και να χαρακτηρίζεται όλος αυτός ο κόσμος από κορυφαία και πρωτοκλασάτα στελέχη σα λάιτ πολιτίκ. Δε νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορούσε πλέον να μείνει απαθής. Το συγκεκριμένο κίνημα που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Χαίρομαι μάλιστα ιδιαίτερα που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται και στη δική μας περιοχή κινήματα αγανακτισμένων πολιτών, όπως έγινε την Κυριακή, 29 Μαΐου, στα Καλύβια και σε άλλες περιοχές των Μεσογείων σύμφωνα με αυτά που διαβάζω. Θα μπορούσα να πω μάλιστα ιδιαίτερα για τη δική μας περιοχή πως, ό,τι ξεκινάει τώρα σιγά-σιγά είναι αποτέλεσμα αυτού του μεγαλειώδους αγώνα που έγινε από τους κατοίκους της Κερατέας για τέσσερις ολόκληρους μήνες κατά της χωματερής. Διότι αυτός ο αγώνας δεν έγινε μόνο για τη μη εγκατάσταση της χωματερής, αλλά ήταν ένας αγώνας κοινωνικός, ένας αγώνας διαμαρτυρίας για όλα αυτά που γίνονται γύρω μας.»

-Σωτήρης Μεθενίτης: «Πιστεύω πως πρόκειται για μια αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση και η άποψή μου είναι εξαιρετικά θετική. Το γεγονός ότι σε αυτό το κίνημα συναντούνται άνθρωποι από τις πιο διαφορετικές τάξεις με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και με διαφορετικά βιώματα και ενώνονται μπροστά στην αγωνία τους για το αύριο προσπαθώντας να βρουν μια ουσιαστική λύση και διέξοδο, αποτελεί σίγουρα κάτι το εξαιρετικά θετικό. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να προσπαθήσουν όσο μπορούν από εδώ και μπρος να συστηματοποιήσουν τα αιτήματά τους και να βρουν έναν ακόμη αποτελεσματικότερο τρόπο διεκδίκησής τους.»

-Δημήτρης Κιούσης: «Bλέπουμε με συμπάθεια κάθε αυθεντικό κίνημα ελλήνων πολιτών που αγωνίζεται για τα στοιχειώδη δικαιώματά τoυ : για εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Είτε είναι αγανακτισμένοι, είτε είναι εξοργισμένοι με τις κρατούσες συνθήκες διαχείρισης των κοινών,  πιστεύουμε ότι συμμετέχουν με τη δική τους άποψη στη  εθνική προσπάθεια για την πρόοδο της χώρα μας και την ουσιαστική διάσωση της ελληνικής οικονομίας.»

-Χρήστος Μάρκου: «Θεωρώ εξ’ αρχής σημαντική υπόθεση την κοινωνική κινητικότητα. Επομένως το κίνημα των «αγανακτισμένων» αποτελεί εξ’ αντικειμένου έκφραση και επιθυμία της ίδιας της κοινωνίας.
Το εν λόγω κίνημα εμφανίζεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική Κοινωνία. Αποτυπώνει στην πράξη την άρνηση της να ενσωματωθεί στις σημερινές δομές του πολιτικού συστήματος της χώρας. Δομές που είναι υπεύθυνες για την κρίση που πλήττει τον τόπο και την κοινωνία.
Το κίνημα λοιπόν των αγανακτισμένων
-αποστασιοποιείται από τις υφιστάμενες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
- δεν εμπιστεύεται τα Μ.Μ.Ε. , θεωρώντας  τα συνυπεύθυνα και συνυπόλογα για την κρίση.
-απαιτεί την ανατροπή της καθεστωτικής νοοτροπίας διαχείρισης των πολιτικών ζητημάτων.
Συμπερασματικά θεωρώ, πως είναι υγειές-υγιέστατο το γεγονός της εμφάνισης του κινήματος των αγανακτισμένων. Θα ήταν εντελώς καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιζόταν η κοινωνική στασιμότητα, το τέλμα και η αδιαφορία, σημεία που ευνοούν την επικράτηση στο διηνεκές των υπεύθυνων για την κρίση πολιτικών δομών.»

Εσείς θα γραφόσασταν στο εν λόγω κίνημα;
-Πέτρος Φιλίππου:
«Είμαι ενταγμένος έτσι κι αλλιώς. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια τυπική διαδικασία εγγραφής, αλλά προσωπικά συμπαραστάθηκα και στο κίνημα που έγινε στα Καλύβια στις 29 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή συζητείται από διάφορους ενδιαφερομένους το πώς θα οργανωθούμε κάνοντας συγκεντρώσεις και το πως θα λάβει μία συγκεκριμένη μορφή το κίνημα των Αγανακτισμένων μέσα στα Μεσόγεια.»

-Σωτήρης Μεθενίτης: «Ανέκαθεν η άποψή μου ήταν πως ο καθένας πρέπει να προσπαθεί να μετέχει στην πολιτική, είτε έχει θεσμικό ρόλο, είτε είναι ένας απλός πολίτης. Έχω δηλώσει μάλιστα πως η ιδιότητα του ενεργού πολίτη είναι πολύ σημαντικότερη από την ιδιότητα του δημάρχου ή του βουλευτή, καθώς η συγκεκριμένη ιδιότητα δεν είναι περιστασιακή, αφορά όλη τη ζωή και δεν έχει δεσμεύσεις. Προσωπικά, μέσα από το ρόλο που έχω, αλλά ακόμη και αν δεν τον είχα, ήμουν και θα είμαι αλληλέγγυος σε αυτό το κίνημα. Δε θα είχα κανένα πρόβλημα να γραφτώ και να συμμετάσχω.»

-Δημήτρης Κιούσης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια προβληματισμένη εδώ και πολλά χρόνια με την αντιμετώπιση που έχει από τις εκάστοτε κεντρικές Διοικήσεις  και ιδιαίτερα εμείς εδώ στα Μεσόγεια. Άρα είμαστε με το μέρος των αγανακτισμένων πολιτών των Μεσογείων και όλης της χώρας που δεν τους υπολογίζει η εκάστοτε κεντρική εξουσία. Ο  θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όλα τα προβλήματά του και τις στρεβλώσεις του έχει σε αυτές τις συνθήκες μόνο μια προοπτική  :  να γίνει ξανά λαϊκός  θεσμός. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε όλοι οι έλληνες ενωμένοι και ειρηνικά αγανακτισμένοι με τα κακώς κείμενα της σημερινής Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και την κυνικότητα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.»

-Χρήστος Μάρκου: «Δεν χρειάζεται να γραφεί κάποιος σε κίνημα. Εάν νιώθεις την ανάγκη να δράσεις, να αντιδράσεις, να κινηθείς είναι εξ αντικειμένου κομμάτι του κινήματος. Κι αυτό δεν απαιτεί ούτε εγγραφή, ούτε έγκριση. Είμαι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δρω ενεργά για την δικαίωση των προσδοκιών της.»

Η εκδήλωση της 29 Μαΐου στα Καλύβια είχε μεγάλη ανταπόκριση;
-Πέτρος Φιλίππου:
«Θα έλεγα πως ναι, παρόλο που συνέπεσε με τη συγκέντρωση της Αθήνας που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Μολοταύτα μαζεύτηκε αρκετός κόσμος, συζήτησε, διαμαρτυρήθηκε και το κοινό ερώτημα όλων ήταν εάν είναι εφικτό να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, σας πληροφορώ πως δεν ήταν κόσμος που ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω facebook, αλλά κόσμος όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν για την κινητοποίηση προσήλθαν στο σημείο συνάντησης. Πρέπει να αντιδράσουν γιατί δεν προχωράει άλλο αυτή η κατάσταση με την εφαρμογή αυτών των μέτρων σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού, κοροϊδεύοντάς μας πως γίνονται προς όφελός μας.»

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι εξελίξεις της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας;
-Πέτρος Φιλίππου:
«Νομίζω ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων θα αποδώσει πάρα πολλά στη χώρα μας και κυρίως για τους εργαζομένους, για τους ανέργους και όλους αυτούς που πλήττονται. Διότι η μόνη αντίδραση του λαού στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων και αντιλαϊκών εκδηλώσεων από τις κυβερνήσεις είναι η αντίσταση, η αντίδραση και ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας έχει μόνο θετικές επιδράσεις στην κοινωνία και όχι αρνητικές, αρκεί μην απογοητευτεί ο κόσμος και να συνεχίζει κάθε μέρα με μεγαλύτερη ένταση.»

-Σωτήρης Μεθενίτης: «Δεν μπορεί πιστεύω κανείς εύκολα να προβλέψει που θα καταλήξει μια τέτοια αυθόρμητη αντίδραση. Μπορεί να καταλήξει στη μορφή ενός κινήματος που θα πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να καταλήξει στη διατύπωση κάποιου αιτήματος που να οδηγήσει σε εξελίξεις με την έννοια ότι μπορεί να θέσει ένα ζήτημα συλλογής υπογραφών γύρω από ένα καίριο ερώτημα με στόχο να γίνει ένα τελικό δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, διότι το δημοψήφισμα υπάρχει και προβλέπεται σα θεσμός που αντηχεί τη βούληση του λαού στο Σύνταγμά μας. Αν δεν κάνω λάθος, πέρα από την περίπτωση του ’74 που ψηφίσαμε για τη βασιλευόμενη ή μη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ποτέ άλλοτε δεν έχει εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση, όποια μορφή και αν πάρει το κίνημα, όποιες εξελίξεις και αν υπάρξουν, το σημαντικότερο είναι να συνεχίσουν να μάχονται και να προβάλλουν τα αιτήματά τους.»

-Δημήτρης Κιούσης: «Στο βαθμό που ενωθούν όλοι οι έλληνες συντεταγμένα, για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της σημερινής Ελληνικής Δημοκρατίας και αναγκάσουν τα κόμματα και τις  ηγεσίες τους  να  λάβουν σοβαρά τα μηνύματα της διαμαρτυρίας αυτής, πιστεύω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε.»

-Χρήστος Μάρκου: «Θεωρώ δύο παράγοντες καθοριστικούς που καθορίζουν το μέλλον στις προαναφερόμενες πρωτοβουλίες του «κινήματος των αγανακτισμένων».
Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με την διαμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του κινήματος. Είναι νωρίς να προσδιορίσει κανείς από τώρα τα πολιτικά χαρακτηριστικά με ευκρίνεια. Είναι όμως εντελώς απαραίτητο το κίνημα να ξεφύγει από την άρνηση και την διαμαρτυρία και να προχωρήσει σε θέσεις, σε προτάσεις, σε λύσεις με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το αυτόνομο και το ακηδεμόνευτο χαρακτηριστικό του κινήματος. Στο βαθμό που η αυτονομία και η ανεξαρτησία της προαναφερόμενης κοινωνικής πρωτοβουλίας διασφαλίζεται τότε η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να προχωρήσει.
Εάν λοιπόν πληρωθούν ως όροι και προϋποθέσεις, οι δύο προαναφερόμενοι παράγοντες (συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και αυτονομία στην έκφραση) τότε η κοινωνική πρωτοβουλία των αγανακτισμένων μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.»

http://www.exanatolis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york