Ένα ακόμα βήμα για την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών γύρω από το σπουδαίο ζήτημα της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή μας έκανε ο Δήμος Σαρωνικού με τη διοργάνωση της σχετικής επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Plaza Resort (Παλαιά Φώκαια) με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις αναδείχτηκε αφενός η επιτακτική ανάγκη της κατασκευής του έργου της αποχέτευσης προκειμένου να μπει τέλος στη διαρκή μόλυνση των υπόγειων υδάτων και της θάλασσας, αφετέρου έγινε σαφές ότι οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν την ευκαιρία κατασκευής ενός έργου που όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσει οποιαδήποτε περιοχή αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό και να λύσουμε μια σειρά προβλημάτων.
Ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Ιωαν. Κουμαντάκης στάθηκε στην ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων με στόχο τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση των υπόγειων υδροφορέων αλλά και για εξοικονόμηση του νερού που όσο τα χρόνια περνούν τόσο πολυτιμότερο αγαθό γίνεται.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος έχει μελετήσει ειδικά τις περιοχές Παλαιάς Φώκαιας και Αναβύσσου, «η χρησιμοποίηση των βόθρων έχει επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα των υπόγειων υδάτων. Ο υδροφόρος ορίζοντας πρέπει να εμπλουτιστεί με νερό καλής ποιότητας και η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος είναι μια σπουδαία ευκαιρία. Η μεταφορά των λυμάτων εκτός Ανατολικής Αττικής μας αφαιρεί τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του νερού και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα».
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Δάνος Μαμάης ανέλυσε τα κριτήρια επαναχρησιμοποίησης του νερού που προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων. Όπως είπε ο κ. Μαμάης τόσο οι νέες τεχνολογίες όσο και η πολύ πρόσφατη σχετική Κ.Υ.Α. επιτρέπουν την χρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος ακόμα και σε εφαρμογές όπως η άρδευση του περιαστικού πρασίνου.
Ο Βιολόγος και Ωκεανογράφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Παν. Παναγιωτίδης μιλώντας για τη λειτουργία της Ψυτάλλειας τόνισε ότι έδωσε μεγάλη ανάσα στο Σαρωνικό και αυτό αποδεικνύεται από την εικόνα του βυθού του Σαρωνικού όπου πλέον εμφανίζεται βλάστηση, η οποία λόγω της ρύπανσης είχε εξαφανιστεί. «Τα νερά της περιοχής μας», όπως είπε ο κ. Παναγιωτίδης, «βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση λόγω της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος». Τέλος ο κ. Παναγιωτίδης τάχθηκε υπέρ της μη περαιτέρω φόρτισης της Ψυτάλλειας με λύματα από την περιοχή μας, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τη διοχέτευση των επεξεργασμένων λυμάτων στο Σαρωνικό μιας και υπάρχει ήδη αρκετή επιβάρυνση. Ως καταλληλότερο αποδέκτη (σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί επαναχρησιμοποίηση) ο κ. Παναγιωτίδης ανέδειξε τον νότιο Ευβοϊκό, τη θαλάσσια περιοχή δηλαδή της ανατολικής ακτής της περιοχής μας.
Ο αντιδήμαρχος κ. Μαν. Τσαλικίδης αφού έκανε μια αναδρομή στο τι έχει γίνει μέχρι στιγμής για την αποχέτευση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Σαρωνικού ενημέρωσε τους παριστάμενους για την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ.
Πρόκειται, όπως τόνισε, για τη διεκδίκηση ενός νέου έργου, ενός διαφορετικού έργου, που σε αντίθεση με την υφιστάμενη από το 1999 πρόταση της ΕΥΔΑΠ, θα ανταποκρίνεται σε μια σειρά περιβαλλοντικών κριτηρίων, αλλά και κοινωνικών κριτηρίων. Η τεχνολογική αρτιότητα του προτεινόμενου έργου θα εγγυάται την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών του νέου διευρυμένου Δήμου.
Εφόσον η πρόταση του Δήμου Σαρωνικού εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί το έργο της αποχέτευσης της παραλίας στο σύνολό του. Από τις απαραίτητες δηλαδή μελέτες μέχρι και την τελευταία κατασκευή.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κα Δέσποινα Αφεντούλη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Τζιβίλογλου, Ανδρέας Πέγκας και Κατερίνα Πρίφτη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαίρη Κόλλια, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σωτήρης Μακροδημήτρης, Ανδρέας Κωνσταντέλος και Νίκος Βολάκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Γιώργος Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων κ. Μάκης Κολαξής και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ.κ. Γιάννης Μακροδημήτρης και Αθανάσιος Παπουτσής.
Η διαπίστωση, ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία της παράταξης «Ζούμε μαζί στο Δήμο Σαρωνικού», εξαντλήθηκε σε μια ανακοίνωση μικροπολιτικής αντίληψης, είναι τουλάχιστον λυπηρή. Όταν μια παράταξη που εκπροσωπεί ένα τμήμα των πολιτών, προσφεύγει σε ανούσιους ελιγμούς και τα «βάζει με το δέντρο» ενώ «χάνει το δάσος», τότε η σκοπιμότητα υπονομεύει κάθε πολιτική απόφαση για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου.
Είναι σαφές ότι η απουσία από μια διαδικασία ενημέρωσης και διαλόγου, από μια διαδικασία συμμετοχής επιστημόνων, φορέων και πολιτών, αντιστοιχεί στη γνωστή αλλά ξεπερασμένη πολιτική πρακτική των άνωθεν αποφάσεων, αντιστοιχεί στη γνωστή αλλά παρωχημένη πολιτική αντίληψη του μη διαλόγου και της ελλιπούς ενημέρωσης. Το παρήγορο είναι ότι μέσα στην ίδια παράταξη υπάρχουν στελέχη που έμπρακτα ακολουθούν μια άλλη λογική, εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου, η οποία διαφοροποιείται από το μονόδρομο της στείρας και άνευ ουσίας αντιπολίτευσης.
Η δημοτική αρχή με την πρόσκληση δε ζήτησε συναίνεση. Ζήτησε συμμετοχή, επιδίωξε διάλογο και πέτυχε κατάθεση θέσεων και απόψεων. Για το λόγο αυτό, έστω και καθυστερημένα θέτουμε στη διάθεσή των απόντων τα χρήσιμα συμπεράσματα της ημερίδας, τις εισηγήσεις των επιστημόνων, αλλά και τις τοποθετήσεις των πολιτών.
Η ώρα της ενεργητικής συμμετοχής των πολιτών έχει σημάνει ανεπιστρεπτί, είναι πολιτική απόφαση του καθενός εάν θα βρίσκεται εντός των διαδικασιών και δίπλα στους πολίτες ή θα τους παρακολουθεί φοβικός και αμέτοχος. Είναι πολιτική ευθύνη του καθενός εάν θα δρομολογεί διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και ουσιαστικής ζύμωσης ή υπεροπτικά και αναποτελεσματικά θα προσπαθεί να χειραγωγεί ανθρώπους και κοινωνίες.
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου