Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Eρώτηση του βουλευτή Θανάση Μπούρα για τους πτηνοτρόφους Μέγάρων

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ                                                                          ΑΘΗΝΑ, 24-02-11
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Δ.
τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 3
106 77, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3303066
ΦΑΞ: 210 3301970

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την παράταση εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για αντικατάσταση κλωβοστοιχίων και επιδοτήσεις στους πτηνοτρόφους των Μεγάρων
            Η ερώτηση πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 11961/23-02-11 και έχει ως εξής:
           
«Η πτηνοτροφία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής μας οικονομίας. Στην Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα στα Μέγαρα, πάνω από διακόσιοι πτηνοτρόφοι δραστηριοποιούνται και οι περισσότεροι από αυτούς πήραν την δουλειά των γονιών τους για να μην χαθεί η οικογενειακή επιχείρηση.
Ο κλάδος σήμερα κινδυνεύει να συρρικνωθεί εξαιτίας μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, οδηγώντας τελικά στη μείωσή τους, με αποτέλεσμα η παραγωγή της χώρας μας να μην καλύπτει τις ανάγκες της και να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αυγά και κοτόπουλα.
Οι Μεγαρίτες πτηνοτρόφοι εξαιρούνται των επιδοτήσεων και έτσι αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα με δικά τους μέσα και πόρους, γεγονός που κάνει την επιβίωσή τους δύσκολη.
Επιπλέον προστίθεται το πρόβλημα της αλλαγής των κλωβοστοιχίων σε εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας (ΕΚ 1999/742) μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, το εν λόγω σύστημα εκτροφής είναι υψηλής απόδοσης από πλευράς υγείας και ευημερίας ορνίθων, αλλά η απόδοση και η ποιότητα είναι ίδια σε σχέση με τα συμβατικά κλουβιά.
Το κόστος δε, της εγκατάστασης του συστήματος είναι ιδιαίτερα υψηλό και το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10%. Με αυτά τα δεδομένα είναι πρακτικά δύσκολο να ανταπεξέλθει ο κλάδος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αφανισμό και κλείσιμο των επιχειρήσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πτηνοτρόφων των Μεγάρων.
Πρέπει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε να δοθεί 5ετή παράταση εφαρμογής της ανωτέρω Κοινοτικής Οδηγίας και να δοθούν και οι σχετικές επιδοτήσεις.

Ύστερα από τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρονική παράταση εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για τις κλωβοστοιχίες;
2. Προτίθεται να δώσει επιδοτήσεις στους πτηνοτρόφους των Μεγάρων για να περισώσουν τις επιχειρήσεις τους;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york