Ο έχων... πλεόνασμα, γιατί δεν έδωσε στους μη έχοντες..;
Φυσικά και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις των ημερών, περιστρέφονται κατά βάση, γύρω από τα οικονομικά των Δήμων. Θα έλεγα, μάλιστα, πως δεν είναι φαινόμενο του οίκου μας (=Παλλήνης, Γέρακας, Ανθούσα), αλλά πολύ γενικότερο στη χώρα ενόψει των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.
Δεν είναι περίεργο που συμβαίνει κάτι τέτοιο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα και κατανοώ πλήρως τις παρατεταμένες συζητήσεις.
Γι' αυτόν τον λόγο θα σταθώ και εγώ ξανά στο θέμα, θέλοντας να εκφράσω κάποιες απορίες μου και καταλήγοντας, να «εκλιπαρήσω» για την επίδειξη επιείκειας, κατανόησης και σεβασμού στον κάθε πολίτη!
Δεν θα επιχειρήσω να ασχοληθώ καν με το αν όντως ο Δήμος του Γέρακα, στην θητεία του κυρίου Ζούτσου, έχει μεγάλο πλεόνασμα στα ταμεία του (απ' όσο γνωρίζω κάνουν λόγο για 10 εκατομμύρια ευρώ). Έχουν δεν έχουν αυτό το μεγάλο αποθεματικό, θα διαπιστωθεί εν καιρώ. Το επιχείρημα του συνδυασμού του Δημάρχου του Γέρακα όμως, αυτό είναι και θα ήθελα να ρωτήσω:
1.Γιατί αυτό το πλεόνασμα -που διατυμπανίζεται ότι υπάρχει- δεν χρησιμοποιήθηκε από την διοίκηση του τόπου για την καλυτέρευση της ζωής του πολίτη;
2.Γιατί τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν τόσο πολύ αυτά τα χρόνια, σε βαθμό να πληρώνει ο δημότης του Γέρακα, σε σχέση με εκείνον της Παλλήνης, 30% περισσότερα δημοτικά τέλη, 50% περισσότερα τέλη για την κατάληψη πεζοδρομίων, 150% περισσότερα τέλη για παιδικούς σταθμούς.
3.Γιατί ο δημότης του Γέρακα, που είναι ιδιοκτήτης ακινήτου σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ να πληρώσει χρηματική εισφορά για τις δαπάνες κατασκευής βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων (έχει κατατεθεί και σχετική προσφυγή κατά του Δήμου, με σκοπό να επιστραφούν στους δημότες αυτές οι παρακρατήσεις).
4.Γιατί τον Οκτώβριο του 2008, ο κύριος Ζούτσος, πάσχισε να περάσει μέσω του δημοτικού συμβουλίου του Γέρακα (και τελικά έχοντας την πλειοψηφία το κατάφερε.), το επιπλέον «χαράτσι» για τους δημότες, του «κανονισμού τελών αποχέτευσης» και επίσης των «τελών κατασκευής»;
Εκτιμώ ότι ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουν κάποιοι στον Γέρακα και ειλικρινά αγωνιώ και φοβάμαι, μην δω και την Παλλήνη να βιώνει στο άμεσο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις...
Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχει αποθεματικό στους Δήμους. Είναι και πως έχει παραχθεί το εν λόγο. Πραγματικά απορώ ποια είναι η χρησιμότητα αυτού του πλεονάσματος (αν όντως υπάρχει), όταν έχει προέλθει «πίνοντας» το αίμα του πολίτη! Προσωπικά δεν θέλω έναν Δήμο... «δράκουλα»!
«Ο έχων δύο χιτώνας ας μεταδώση εις τον μη έχοντα και ο έχων τροφάς ομοίως», κατά την ευαγγελική ρήση... Ο έχων λοιπόν πλεόνασμα ας έδινε από αυτό στους μη. έχοντες. Ας μείωνε τα δημοτικά τέλη. Ας παρέβλεπε τις επιπλέον εισφορές, ας μην «παλεύει» για την επιβολή κι άλλων.
Οι δήμοι εξάλλου, είναι κοινωφελής οργανισμοί και όχι τράπεζες για να μαζεύουν χρήματα σε λογαριασμούς... Αν υπάρχει αυτό το πλεόνασμα και δεν επωφελήθηκε αυτού ο δημότης, είναι σφάλμα. Μεγάλο σφάλμα.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, εύχομαι η νέα διοίκηση που θα προκύψει να δείξει κατανόηση στους δύσκολους καιρούς και να μην βάλει άλλο βαθειά το. χέρι στο πορτοφόλι του απλού πολίτη.
Παρατηρώντας όλα τα προηγούμενα, -δυστυχώς- μου έρχεται στο μυαλό ο λόγος του Μπρεχτ: «Οι χορτάτοι μιλάν' στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα' ρθουν».
http://www.pmertiris.gr/article/1450a
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου