Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σκάνδαλα στη λαϊκή. Κάτι σάπιο μυρίζει στις 45 λαϊκές αγορές της ανατολικής Αττικής

Κάτι σάπιο μυρίζει στις 45 λαϊκές αγορές της ανατολικής Αττικής και δεν είναι τα οπωροκηπευτικά στους πάγκους. Η ίδια ακριβώς οσμή αναδύεται και μέσα στη νομαρχία. Τη λύση του μυστηρίου δίνει μία πολυσέλιδη έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Πίσω από τις δεκάδες παράνομες χορηγήσεις αδειών αλλά και το πλήθος των υπόλοιπων παρανομιών που ερευνήθηκαν βρίσκεται το καθεστώς ομηρίας και ανομίας που αποκάλυψε τον περασμένο Ιούνιο στην «Κ.Ε.» η νομαρχιακή σύμβουλος Χριστιάνα Φράγκου.
Ηταν η μόνη που έδωσε σημασία στις πολλές καταγγελίες τρομοκρατημένων πωλητών στις λαϊκές, οι οποίες περιέγραφαν ένα καθεστώς ανομίας, ομηρίας, ακόμη και βίας. Μάλιστα υποδείκνυαν ως υπεύθυνους τον πρόεδρο του σωματείου επαγγελματιών πωλητών «Ερμής», καθώς και υπαλλήλους της νομαρχίας.
Επώνυμα κατηγορώ, τα οποία έγιναν μέχρι και σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Τότε ο νομάρχης Λ. Κουρής έκανε λόγο για «διαμάχη μεταξύ λαϊκατζήδων». Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς τον... επιβράβευσε διορίζοντάς τον γενικό γραμματέα τοπικής αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Σήμερα όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένος με τη σαπίλα που περιέχει η έκθεση της επιθεωρήτριας.
Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή-Εμπορίου της νομαρχίας. Επίσης μία μεικτή τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από μέλη της νομαρχίας και της περιφέρειας. Συγκροτήθηκε πριν από 3,5 χρόνια με απόφαση του περιφερειάρχη και έχει ως κύριο έργο την υποχρεωτική αναθεώρηση των υπαρχόντων επαγγελματικών αδειών.
Εκπρόθεσμες αιτήσεις
Το σύνολο των κατατιθεμένων αιτήσεων των πωλητών ήταν 683. Ωστόσο, οι 372 υπεβλήθησαν εκπρόθεσμα! Η επιτροπή χορηγούσε αφειδώς παρατάσεις για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών χωρίς να εφαρμόζει αντικειμενικά κριτήρια.
Το πιο σοβαρό, όμως, ήταν η χορήγηση νέων επαγγελματικών αδειών «καθ' υπέρβαση» της νομοθεσίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Εκεί μαθαίνουμε και για σωρεία παράνομων μεταβιβάσεων που έκανε η επιτροπή όπως επίσης και για το ότι έδινε άδειες σε πωλητές χωρίς τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά.
Επιπλέον δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της αν και έχει παρέλθει τριετία από τη συγκρότησή της, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία που προβλέπεται για την εξέταση των αδειών. Κάπως έτσι, όμως, δεν δημιουργείται το μπάχαλο που ευνοεί τη διαφθορά;
Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθούσε και η διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή-Εμπορίου της νομαρχίας. Κατά παράβαση της νομοθεσίας εισηγήθηκε στην 5η νομαρχιακή επιτροπή και στο νομαρχιακό συμβούλιο τη χορήγηση επαγγελματιών αδειών σε πωλητές λαϊκών αγορών των κοινοτήτων Αφιδνών, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Σταμάτας, καθώς και σε πωλητές του Δήμου Αχαρνών.
Μάλιστα τα σχετικά έγγραφα των εισηγήσεων της αρμόδιας διεύθυνσης υπέγραφε όλη η ιεραρχία της νομαρχίας (από υπαλλήλους και διευθυντές μέχρι τον αντινομάρχη). Η ίδια υπηρεσία εισηγήθηκε τη μεταβίβαση αδειών οι οποίες δεν είχαν αναθεωρηθεί. Συν τοις άλλοις, δεν τηρούσε το απαραίτητο πρωτόκολλο και έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε η άδεια να έχει παραληφθεί προγενέστερα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ανύπαρκτη ήταν η -κάτι παραπάνω από χρήσιμη- διαγράμμιση των λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με την έκθεση, «η μη τοποθέτηση των πωλητών σε καθορισμένες θέσεις έχει σαν συνέπεια την μη ορθή λειτουργία τους, τη δημιουργία υπόνοιας εξυπηρέτησης συμφερόντων των δραστηριοποιούμενων σωματείων...».
Το κερασάκι στην τούρτα των παρανομιών ήταν η παράνομη χορήγηση άδειας στην κόρη του προέδρου του σωματείου «Ερμής», του μεγαλύτερου σωματείου πωλητών και παραγωγών της ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για την αιχμή της καταγγελίας που είχε κάνει η Χριστιάνα Φράγκου. Ερευνούσε το θέμα για μεγάλο διάστημα και αντιμετώπισε πολλά εμπόδια μέχρι να βρει άκρη.
«Παρόλο που η αναφορά μου επιβεβαιώθηκε στο σύνολό της, η ανομία, οι εκβιασμοί και οι τραμπουκισμοί συνεχίζονται στις λαϊκές. Συγχρόνως οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου ζητούν την ψήφο των πολιτών!», τονίζει η νομαρχιακή σύμβουλος. Τώρα το λόγο έχουν ο υπουργός Εσωτερικών και ο εισαγγελέας, όπου θα καταλήξει η έκθεση των επιθεωρητών-ελεγκτών δημόσιας διοίκησης.

enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york