Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ: ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

| |

Στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δοκιμαστεί σκληρά. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και οι αξιώσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν άμεσα και τους νέους Καλλικράτειους Δήμους.

Ο νέος Δήμος της Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) έχει άμεσα ανάγκη να διοικηθεί από τους ίδιους του τους πολίτες και όχι από πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι ενταγμένα στο άρμα των πολιτικών εκείνων που έφεραν τη χώρα σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση.

Για να βγει επιτέλους η πόλη μας από το τέλμα και το αδιέξοδο, επιχειρούμε να παρέμβουμε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχοντας στο νου μας τις παρακάτω βασικές αρχές.

  1. διαφάνεια αποφάσεων και διαχείρισης
  2. προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής και όχι στα οικονομικά μεγέθη
  3. προστασία ελεύθερων χώρων και γεωργικής γης
  4. χωροταξικό προσανατολισμένο στην προστασία του δομημένου χώρου και της αγροτικής γης, υλοποίηση αποφασισμένων εντάξεων – παύση επέκτασης ορίων
  5. άμεσα έργα για την υλοποίηση αποχετευτικού, σε ανάγκη με πρωτοβουλία του Δήμου μόνο με κονδύλια ΕΣΠΑ.
  6. βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με εναλλακτικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας (ανταλλακτική οικονομία σε υπηρεσίες και αγαθά, χαριστικές εκδηλώσεις)
  7. παιδεία χωρίς αποκλεισμούς προσανατολισμένη στο αειφόρο σχολείο
  8. βιώσιμη κινητικότητα στον δήμο με εφαρμογή υπαρχουσών μελετών

H οικολογία στο πρόγραμμα κάθε Δήμου

Το πρόγραμμα ενός Δήμου πρέπει να παίρνει ξεκάθαρη θέση σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το πράσινο κι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης, τα δικαιώματα ποδηλατιστών και πεζών, τα απορρίμματα κι η ανακύκλωση, η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, η στήριξη της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε δύσκολη θέση (γέροντες, γυναίκες, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά).

Ένα τοπικό σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ιδιαίτερα παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Ελλάδα . Από την άλλη η Ελλάδα προσφέρεται για την ανάπτυξη ήπιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δήμος, με τη διαμόρφωση με ανοιχτές διαδικασίες με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Δήμος πρέπει να δεσμευτεί να προχωρήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια δίνοντας το παράδειγμα για τους πολίτες. Ακόμη, μπορεί να προωθήσει φωτοβολταϊκά και άλλες εφαρμογές ήπιων μορφών ενέργειας στα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, μαζί με τη στήριξη εκτεταμένων προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Προστασία των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου: Ελεύθεροι χώροι θα πρέπει να εξασφαλιστούν από το Δήμο για χώροι πρασίνου, που θα πρέπει να περιέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην πουληθεί ούτε να χτιστεί κανείς. Οι ελεύθεροι χώροι κι οι χώροι πρασίνου πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας από το Δήμο, όπως και οι δεντροστοιχίες.

Πολιτισμός και προστασία των μνημείων: Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η αναστήλωση μνημείων. για να παραδοθούν δωρεάν χώροι εκδηλώσεων και πολιτισμού. Ο πολιτισμός πρέπει να πάψει να αποτελεί προνόμιο όσων έχουν χρήματα. Δημοτικοί και δημόσιοι χώροι πρέπει να παραχωρούνται για εκδηλώσεις τοπικών φορέων.

Δικαιώματα για πεζούς ποδηλάτες ΑΜΕΑ:Η πόλη πρέπει να πάψει να είναι αφιλόξενη για όσους δε μετακινούνται με ΙΧ. Πρέπει να γίνουν δωρεάν χώροι στάθμευσης. Εκεί να μπορούν να αφήνουν το ΙΧ τους οι πολίτες και να παίρνουν μίνι – λεωφορεία ή, εναλλακτικά, θα δανείζονται ποδήλατα που θα μπορούν να αφήνουν σε άλλα σημεία της πόλης κατά το πρότυπο του VELIBRE στο Παρίσι. Μεγάλα τμήματα του κέντρου θα πρέπει να πεζοδρομηθούν και επιτέλους θα πρέπει να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι

Μέτρα για την φτώχεια και την ανεργία: Σε εποχές κρίσης και όξυνσης της ανεργίας, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η στήριξη θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης και η δημιουργία νέων τέτοιων θεσμών όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία για άνεργους και φτωχούς. Δράσεις πρέπει να υπάρξουν για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα θύματα κακοποίησης, για τους άστεγους, για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα παιδιά του δρόμου.

Η ανακύκλωση να γίνει υπόθεση των πολιτών: Το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών που τόσο ταλαιπωρεί δεν μπορεί να λυθεί παρά μονάχα με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με εκτεταμένα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την μείωση και την ανακύκλωση των σκουπιδιών στην πηγή και για την επαναχρησιμοποίηση όσο περισσότερων γίνεται. Παράλληλα, πρέπει να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (καταγραφή πηγών και τρόπου διαχείρισής τους, έλεγχοι κ.ο.κ.) όπως π.χ. αποβλήτων Νοσοκομείων, βιοτεχνιών κλπ

Η Δημόσια Παιδεία και Υγεία αφορά το Δήμο: Είναι αδιανόητο να έχουμε νηπιαγωγεία σε υπόγεια ή ισόγεια πολυκατοικιών, σχολεία χωρίς αυλές, τμήματα με μεγάλους αριθμούς μαθητών, ελλείψεις εκπαιδευτικών κι αυτό να μην απασχολεί το Δήμο. Συνεχής πρέπει να είναι η κινητοποίηση του Δήμου για την αποτροπή εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία, ζήτημα που σήμερα θέτουν μόνο κάτοικοι των περιοχών, σύλλογοι γονέων και οικολογικές οργανώσεις. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα αστικό Κέντρο Υγείας για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να συνεχιστεί, καθώς προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ηλικιωμένους. Σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση, γιατί δε δόθηκε η επιδότηση που αναμενόταν από το ΕΣΠΑ.

Στήριξη της τοπικής οικονομίας και στροφή προς τη βιολογική γεωργία: Σε μια εποχή επέλασης των πολυεθνικών και της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να υπάρξει στήριξη της τοπικής οικονομίας, των μικρών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, των τοπικών προϊόντων. Όλα τα κυλικεία σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, κάτι που πρέπει να γίνει και με τα άλλα δημόσια και δημοτικά ιδρύματα. Οι αγρότες θα πρέπει να στηριχθούν και με ειδικό Γραφείο στο Δήμο για να στραφούν προς τη βιολογική γεωργία χωρίς χημικά και επικίνδυνα φυτοφάρμακα, παράγοντας παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Η στήριξη της τοπικής οικονομίας και των τοπικών προϊόντων θα δυναμώσει την τοπική κοινωνία.

Σταθερά υπερ της ειρήνης:Ο αγώνας για την ειρήνη, τις φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς, δεν μπορεί να συνυπάρξει με ξένες βάσεις και στρατεύματα που επεμβαίνουν ανά την υφήλιο. Πολιτική υπέρ της ειρήνης σημαίνει απομάκρυνση τέτοιων εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων.

Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία :Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελεί τόπο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων. Η ποικιλομορφία είναι πλούτος κι όχι αδυναμία. Προγράμματα ενσωμάτωσης των μεταναστών πρέπει να υπάρξουν με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες σταματώντας τις πολεμικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των φτωχών χωρών, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Θοδωρής Παπαπαύλου tepap2@yahoo.gr , Ελένη Τράπαλη

Ανδρέας Καλλιγέρης – Σκέντζος, Ζωή Μπουγάνη

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Θοδωρής

Παπαπαύλου

tepap2@yahoo.gr


Ανδρέας
Καλλιγέρης – Σκέντζος
a.kalligeris@atc.gr


Ελένη

Τράπαλη

el.trapali@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york