Η στρατηγική μας
Η εφαρμογή στην πράξη της ιεραρχίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων (πρόληψη - μείωση – αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση – συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης) θα πρέπει να καθοδηγείται από μια στρατηγική “μηδενικών αποβλήτων” στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου μέχρι το 2020.
Αποκλείουμε την καύση των απορριμμάτων ως μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ακατάλληλη μέθοδο για τον Δήμο μας και την περιφέρεια Αττικής, που θα οδηγήσει σε υπερβολική σπατάλη πόρων και σύγχυση σε σχέση με τους στόχους της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Απόδοση πολιτικών – και όχι μόνο- ευθυνών σε όσους δεν έχουν ακόμα δρομολογήσει το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (με τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον να συνεχίζονται αλλά και με κίνδυνο να επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υψηλά πρόστιμα) αλλά και δεν έχουν συνεργαστεί με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης διαφόρων κατηγοριών Απορριμμάτων, όπως προβλέπει η νομοθεσία (νόμος 2939, άρθρο 8).
Συντασσόμαστε με την πρόταση των τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων ( Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική», και προσδοκούμε να δρομολογηθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα «Σκουπίδια» της Αττικής με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πρόταση κατατέθηκε για να δρομολογηθούν, έστω και καθυστερημένα, οι απαιτούμενες δράσεις και οι υποδομές, ώστε αφενός να απαντήσουμε πειστικά στην απογοητευτική και δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να συμβάλλει και η Αττική, στο σημαντικό βαθμό που της αναλογεί, στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία.
Η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έχει επεξεργασθεί εφικτές δράσεις Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς και με τη στήριξη των σχολείων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Στόχοι είναι:
- Η εφαρμογή της νομοθεσίας,
- Η μείωση των απορριμμάτων,
- Η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας,
- Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας,
- Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και
- Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ δεν θα περιμένει την 1/1/2011, αλλά θα βγάλει από την επόμενη κιόλας των εκλογών και πριν καν αναλάβει τον δήμο, τον εκλεγμένο της δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της στο δρόμο για να ενημερώσουν πόρτα-πόρτα τους δημότες για τα εξής:
- Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που εξαφανίζουν τα σκουπίδια,
- Η καύση απορρίπτεται διότι προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση και καθυστερήσεις στην υλοποίηση,
- Η ανακύκλωση είναι υποχρέωση και του δήμου και των δημοτών,
- Να εφαρμοστεί σταδιακά το σύστημα ΠΟΠ «πληρώνω όσο πετάω»,
- Να δημιουργηθούν νησίδες συλλογής ανακυκλώσιμων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο),
- Οι δημότες να μπορούν να προμηθεύονται μία ειδική σακούλα με το σήμα του δήμου όπου θα τοποθετούν τα υπόλοιπα (μη ανακυκλώσιμα-μη αξιοποιούμενα) σκουπίδια.
- Σταδιακή εξαφάνιση της πλαστικής σακούλας και αναγόρευση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ως «περιοχή απαλλαγμένη από πλαστική σακούλα»
- Να αποσυρθούν σταδιακά οι (γκρίζοι) κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων,
- Να διατεθούν στους δημότες κάδοι κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων και θα παρέχεται τεχνική υποστήριξη, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνεται συλλογή οργανικών από όλα τα σημεία της πόλης,
- Να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι για μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία και συσκευές κλιματισμού, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, φωτιστικά είδη, λαμπτήρες, μπαταρίες κτλ.
- Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία συλλογής και μεταφοράς των κλαδεμάτων και των πράσινων αποβλήτων από πρασιές, κήπους και καλλιέργειες. Τα απόβλητα αυτά θα μεταφέρονται σε συγκεκριμένο, αδειοδοτημένο χώρο για προσωρινή αποθήκευση και εν συνεχεία θα επεξεργάζονται από το τεμαχιστή του δήμου. Από την διαδικασία αυτή θα παραχθεί υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό το οποίο θα παραχωρηθεί στην υπηρεσία Κήπων του δήμου και δωρεάν στους δημότες.
- Να δημιουργηθεί κανονισμός που θα υποχρεώνει τους παραγωγούς να αποθέτουν τα απόβλητα εκσκαφών , κατασκευών και κατεδαφίσεων, σε συγκεκριμένο αδειοδοτημένο χώρο για προσωρινή αποθήκευση έως ότου υποστούν επεξεργασία από το σύστημα. Σκοπός είναι να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη (μπάζα).
- Από την 1/1/2011 θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων(ΧΑΔΑ) του νέου διευρυμένου δήμου(οι οποίοι ΝΑΙ,υπάρχουν!!). Ο σχεδιασμός για κατασκευή ΧΥΤΥ για τα υπόλοιπα (10-20%), χρειάζεται ασφαλώς ειδική μελέτη, δημόσια διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση.
- Δημιουργία Πράσινων Σημείων – Σούπερ μάρκετ ανακύκλωσης – Κέντρα αντίστροφης Κατανάλωσης. Σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα δημιουργηθούν, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, χώροι, όπου θα τοποθετηθούν κάδοι για την ξεχωριστή συλλογή ΟΛΩΝ των απορριμμάτων που παράγονται εκτός των οργανικών. Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, οι συγκεκριμένοι κάδοι θα οδηγούνται για περαιτέρω διαχείριση. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες να παραδώσουν τα απορρίμματα που θα πέταγαν στα κοινά «σκουπίδια» (κουτιά από χρώματα, πινέλα βαφής, παλιά ρούχα, παπούτσια, κλπ). Τα σημεία αυτά στην πόλη θα έχουν ρόλο κέντρων διαδραστικής συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών και ως κέντρο δωρεάν διάθεσης ειδών για επαναχρησιμοποίηση προς τους πολίτες που τα χρειάζονται.
Η εφαρμογή τέτοιων (απολύτως κοστολογημένων και πλήρως εφαρμόσιμων) πολιτικών στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου θα ελαχιστοποιήσει τα απορρίμματα που οδηγούνται ανεπεξέργαστα σε ταφή και θα συμβάλλει στην αποφυγή προστίμων της χώρας μας από την μη τήρηση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Επίσης, θα οδηγήσει σε νέες, πράσινες θέσεις εργασίας στον δήμο και θα συνεισφέρει στη βελτίωση της εικόνας του δήμου μας με προφανές όφελος στον τουρισμό που προέρχεται από χώρες όπου οι παραπάνω πρακτικές είναι καθημερινή πραγματικότητα.
Τέλος, θα καταστήσει οικονομικά ασύμφορη την περιβαλλοντικά επικίνδυνη και πανάκριβη (για τους δήμους και επομένως για τους δημότες) «λύση» της καύσης απορριμμάτων.
Το όραμα είναι ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου των μηδενικών αποβλήτων μέχρι το 2020.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου