Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Άρης Βίτσιος: Υπάρχει λύση για τους «πλανόδιους» που κατοικούν στο Γέρακα

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, κάποιοι όμως επιμένουν να το κρατούν κρυμμένο κάτω από το χαλί, αποφεύγοντας να δώσουν λύση υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.
Αναφερόμαστε στους «πλανόδιους» που εδώ και πολλά χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο χώρο πίσω από το κοιμητήριο του Γέρακα. 
 
Άρης Βίτσιος «είναι μια κατάσταση που δεν τιμά κανένα»
 
Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γέρακας Εποχή Δημιουργίας» Άρης Βίτσιος, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα και μάλιστα πρότεινε και στον παρόντα Δήμαρχο λύση, αντί όμως κάποιας συγκεκριμένης απάντησης έγινε αποδέκτης των συνηθισμένων ειρωνικών σχολίων του Δημάρχου, ο οποίος αφού απέρριψε τη προτεινόμενη λύση, με περισσή έπαρση όρισε τον Ά. Βίτσιο πρόεδρο στην προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς όμως να συγκροτήσει επιτροπή!!!
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Α. Βίτσιος δήλωσε : 
 «Είναι μια κατάσταση που δεν τιμά κανένα, και τείνει να μας γίνει συνήθεια η απαράδεκτη εικόνα με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των συνανθρώπων μας. Να διευκρινίσω ότι είμαι υπέρ τις εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμώ την βίαιη απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων, παρά μόνο εφόσον τους υποδειχθεί η μετεγκατάστασή τους σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο χώρο, κατάλληλο για το σκοπό αυτό και κατάλληλα διαμορφωμένο σε υποδομές, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης»
Συνεχίζοντας ο Α. Βίτσιος αναφέρθηκε στη πρόταση που έκανε στο δημ. συμβούλιο και η οποία απορρίφθηκε.
«Για την επίλυση του προβλήματος, πρότεινα τα αυτονόητα και αυτά που προβλέπει ο νόμος δηλαδή η μετεγκατάσταση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας να υλοποιηθεί με απόφαση του Γ.Γ της Περιφέρειας, μετά από εισήγηση της ειδικά προβλεπόμενης για το σκοπό αυτό επιτροπής, που αποφασίζει μετά από σχετική πρόταση του δημοτικού μας συμβουλίου.
Ο κ. Δήμαρχος προφανώς για τους δικούς του λόγους,  δεν θέλει να ασχοληθεί με το πρόβλημα και η όλη του αποτελεσματικότητα εξαντλείται σε μια ογκώδη αλληλογραφία με τις «αρμόδιες» υπηρεσίες χωρίς όμως να υπάρχει λύση .»
Ο Α. Βίτσιος στο τέλος των δηλώσεων του, μας θύμισε ότι :
«Όπως με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες για τις οποίες ενημέρωσα από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον Εισαγγελέα και έτρεχε κατόπιν εορτής να τις ξηλώσει ο κ. Δήμαρχος παρουσία φωτογράφου, όπως με την παράνομη χωματερή στο χώρο του κοιμητηρίου ενημέρωσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ήδη τα πρώτα «καμπανάκια» ηχούν στα αυτιά του κ. Δημάρχου ο οποίος πάλι τρέχει να προλάβει έτσι ώστε μέχρι τις εκλογές να παρουσιάσει και σαν έργο τον καθαρισμό του κοιμητηρίου για την κατάντια του οποίου είναι (ο κ. Δήμαρχος) ο μόνος και αποκλειστικός υπέυθυνος, έτσι και τώρα θα απευθυνθώ σε κάθε αρμόδιο. Μπορεί επικείμενων των δημοτικών εκλογών ο χρόνος να είναι πολύτιμος, αλλά θέλω να βεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι δεν θα λογαριάσω κόπο και χρόνο για να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πρόβλημα »   
Σας παραθέτουμε  φωτοαντίγραφο της επιστολής του Α. Βίτσιου  προς τον Γ.Γ της Περιφέρειας προκειμένου και σύμφωνα με το νόμο να επέμβει.
Αναμένονται εξελίξεις και σύντομα θα επανέλθουμε επί του θέματος.


ΠΡΟΣ     : 1 Γενικό  Γραμματέα Περιφέρειας  Αττικής Κατεχάκη 56 (6ος όροφος) 
11525, Αθήνα
2 Δνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Αν. Αττικής Λεωφ. Σπάτων 65 
153 44, Γέρακας Αττικής
ΚΟΙΝ      : 1 Νομαρχία  Ανατολικής Αττικής Γενική  Διεύθυνση Ποιότητας  Ζωής
Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
17ο χλμ. Λ. Μαραθώνος
15351 Παλλήνη
2 Νομαρχία  Ανατολικής Αττικής Τμήμα Περιβαλλοντικής  Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου 
17ο χλμ. Λ. Μαραθώνος
15351 Παλλήνη
3 Νομαρχία  Ανατολικής Αττικής Διεύθυνση Πολεοδομίας - Χωροταξίας
17ο χλμ. Λ. Μαραθώνος
15351 Παλλήνη
4 Αστυνομικό  Τμήμα Γέρακα Θεσσαλονίκης 30 & Βοιωτίας
15344 Γέρακας
5 Δήμο  Γέρακα Ιθάκης 12
15344 Γέρακας
6 Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Δημ. Γέρακα Ιθάκης 12
15344 Γέρακας

Γέρακας, 3 Αυγούστου 2010
ΘΕΜΑ    : Άμεση λήψη μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανόδιων.
ΣΧΕΤΙΚΟ: ΥΑΓ. Π /23641/2003 ΦΕΚ Β 973/15.7.2003
(Τροποποίηση  της Α5/696/25.4.83 Υγειονομικής  Διάταξης, για την  οργανωμένη εγκατάσταση  πλανοδίων)

      Αξιότιμε Κε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας,
      Δηλώνοντας  εξ’ αρχής ότι :
      - δεν έχω καμιά προκατάληψη ενάντια σε νομοταγείς και φιλήσυχους «πλανόδιους»
      -   δεν διακατέχομαι από ρατσιστικά συναισθήματα
      -  δεν είμαι υπέρ της λήψης βίαιων μέτρων και ενεργειών κυρίως δε απειλών και βίαιων απομακρύνσεων.



      Σας γνωρίζω τα παρακάτω: 
      Στην πόλη του Γέρακα και συγκεκριμένα στο χώρο πίσω από το νεκροταφείο επί της οδού Βέροιας και γύρω από αυτή όπως επίσης και επί της οδού Τρικάλων έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια «πλανόδιοι», σε πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές (φωτογραφίες 1 έως 3) χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα (εστίες ανάπτυξης μικροβίων κλπ.), με κίνδυνο πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους διαμένοντες αλλά και για τους περίοικους. 
      Κρίνω σκόπιμο να σας αναφέρω ότι  η εγκατάσταση των «πλανοδίων»  σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, έγινε κατά την άποψή μου με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας, ίσως για ευνόητους εκλογικούς λόγους και  ενδεχομένως να συνδέεται και με το γεγονός ότι σε αυτή τη περιοχή ο Δήμος Γέρακα λειτουργεί παράνομη χωματερή, σας το έχω καταγγείλει προσφάτως, στην οποία οι «πλανόδιοι» μπορούν να βρουν κάποια υλικά για εκμετάλλευση, όπως ξύλινες παλέτες (φωτογραφία 4 και 5) προκειμένου να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα «προς το ζην».  
      Μάλιστα σε - εκ νέου - προσωπική επίσκεψη μου στο χώρο στις 30 Ιουλίου 2010, διαπίστωσα ότι έχει εγκατασταθεί σε ατομική σκηνή(!!!) απέναντι από το χώρο του νεκροταφείου «πλανόδιος» (φωτογραφία 6), πιθανώς, για να έχει άμεση αντίληψη για την είσοδο και έξοδο φορτηγών του Δήμου που απορρίπτουν άχρηστα υλικά, έτσι ώστε να πηγαίνει πρώτος και να αποκομίζει τα «σχετικά οφέλη».
      Από προσωπική έρευνα που πραγματοποίησα προκειμένου να κατανοήσω ποιος ευθύνεται - πέραν της Δημοτικής Αρχής όπως προανέφερα - για την επί μακρό εγκατάσταση των «πλανοδίων» στην συγκεκριμένη περιοχή, διαπίστωσα ότι, υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ του Δήμου Γέρακα και :  
    • της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής
          Γενική Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής,
          Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας,
          Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου,
          Διεύθυνση Περιβάλλοντος, 
          Διεύθυνση Πολεοδομίας – Χωροταξίας Νοτίου Τομέα,
          Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών
    • της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής
          Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης,
           Γραφείο Εφαρμογής Νομοθεσίας 
    • του Αστυνομικού Τμήματος Γέρακα

      Παρά  την ύπαρξη όγκου αλληλογραφίας, ενημερώσεων, αυτοψιών, διαπιστώσεων, υποδείξεων, συμπερασμάτων κλπ. γραφειοκρατικών χαρακτηριστικών ουδεμία λήψη απόφασης για την λύση του προβλήματος υπάρχει παρά του ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (σχετικό) για το παραπάνω πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης «πλανοδίων» στην προαναφερόμενη περιοχή, δύναται να υπάρξει λύση με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, την οποία και σας αναφέρω.
      ΥΑΓ.Π/23641/2003 (ΦΕΚ Β 973/15.7.2003)
      Άρθρο 1
      1.Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανόδιων, σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς τη σχετική άδεια που προβλέπεται από την απόφαση αυτή.
      2.Μέχρι την ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στην μόνιμη εγκατάσταση των ανωτέρω, επιτρέπεται η προσωρινή εγκατάσταση αυτών εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των επόμενων άρθρων.  
      Άρθρο 2
      1. Ο καθορισμός των κατάλληλων χώρων που μπορεί να είναι Δημόσιοι, Δημοτικοί ή Ιδιωτικοί γι την προσωρινή εγκατάσταση των πλανόδιων γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου και εισήγηση επιτροπής που συγκροτεί και αποτελείται από εκπροσώπους της Δ/νσης Υγιεινής, της Δ/νσης Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Χ.Ο.Π) και της Δ/νσης Γεωργίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Υ.Δ.Κ.) του Νομού, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ), του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης , στα εδαφικά όρια του οποίου πρόκειται να διαμορφωθεί η οργανωμένη μόνιμη κατασκήνωση για την προσωρινή εγκατάσταση των πλανόδιων και εφόσον συντρέχει λόγος της οικείας αρχαιολογικής ή άλλης υπηρεσίας και αρχής.
      2. Εφόσον ο Ο.Τ. Α δεν υποβάλει την πρόταση του εντός ενός μηνός, στην περίπτωση αποστολής σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια, ο Γενικός Γραμματέας αυτής προχωρεί στις λοιπές ενέργειες του κατά τα ανωτέρω οριζόμενα: 
      Άρθρο 3
      1. Η χωρητικότητα  κάθε χώρου, ως  προς τον αριθμό  των στεγασμάτων  και ατόμων, καθορίζεται  με απόφαση του  Γενικού Γραμματέα  Περιφέρειας, με  γνώμονα την υγιεινή και αποδεκτή ανθρώπινη διαβίωση.
      2. Δεν επιτρέπεται  σε κανέναν σύμφωνα  με τις ισχύουσες  διατάξεις η έστω  και προσωρινή  εγκατάσταση κοντά  σε αρχαιολογικούς  χώρους, παραλίες, τοπία  φυσικής ομορφιάς, ή σε περιοχές  που μπορεί να  επηρεάσουν τη  δημόσια υγεία (πηγές υδροληψίας πόσιμου νερού κ.λπ).
      3. Οι χώροι οργανωμένης  εγκατάστασης πρέπει  να διαθέτουν τα  απαραίτητα έργα  υποδομής για την  υγιεινή διαβίωση, όπως πόσιμο νερό, αποχέτευση, δοχεία  συλλογής
      και μέσα αποκομιδής των  απορριμμάτων και  δυνατότητες ατομικής καθαριότητας σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσεως ιματισμού ως και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
      Οι  λεπτομέρειες για  τα έργα υγιεινής καθορίζονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση από  την υγειονομική  υπηρεσία, με βάση τις  ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και γνώμονα την προστασία της υγείας των πλανοδίων και της δημόσιας υγείας γενικότερα.
      4. Τα αποχωρητήρια, λουτρά, εγκαταστάσεις  πλύσεως ιματισμού,  τυχόν μικρά αναψυκτήρια  και βάσεις τοποθέτησης  λυομένων, θα τοποθετούνται  κατά παρέκκλιση  των ισχυουσών  διατάξεων του Γ.Ο.Κ…………………………………
      ………………………………………………………………………………….
      Άρθρο 5
      Οι  υπάρχουσες κατά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής, πρόχειρες  εγκαταστάσεις πλανοδίων  σε διάφορα σημεία, εφόσον πληρούν τις  προϋποθέσεις που  ορίζονται στο  άρθρο 3 της παρούσας, παραμένουν μέχρι να καθορισθούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι εγκαταστάσεως τους.
      .
      Κύριε Περιφερειάρχα, 
      Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γέρακα, τη Τρίτη 27 Ιουλίου 2010, στο πλαίσιο των καθηκόντων μου , ως δημοτικός σύμβουλος, πρότεινα για την επίλυση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης «πλανοδίων»  στο Δήμο Γέρακα να εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα μέτρα από την υφιστάμενη νομοθεσία.  
      Για λόγους τους οποίους δεν μπορώ να κατανοήσω, αλλά ούτε και μου έγιναν γνωστοί από τον Πρόεδρο και τον παρόντα Δήμαρχο, η πρότασή μου απερρίφθη!!!
      Μάλιστα ο κος Δήμαρχος, αρχικά με πρότεινε –ειρωνικά όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια – Πρόεδρο της προτεινόμενης από τον νόμο επιτροπής, την οποία επιτροπή αρνήθηκε να κάνει!!! 
      Κατόπιν όλων όσων σας προανέφερα και επειδή η Δημοτική Αρχή του Γέρακα χρονοτριβεί, προσπαθεί να μετακυλήσει τις δικές της ευθύνες για το πρόβλημα και είναι αναποτελεσματική ως προς την επιβολή λύσης, παρακαλώ να ενεργήσετε όπως η υφιστάμενη νομοθεσία ορίζει. 
      Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε από μεριάς μου, είμαι στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Βίτσιος Αριστείδης (Άρης)
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής  της Δημοτικής Παράταξης «Γέρακας Εποχή Δημιουργίας»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york