Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Στο όνομα της γραφειοκρατίας χάθηκε μία αγέννητη ψυχή

Θύμα της χρόνιας ελληνικής παθογένειας, που ακούει στο όνομα «γραφειοκρατία», έπεσε, πριν καλά-καλά δει το φως της ζωής, ένα έμβρυο…

Υπό κανονικές συνθήκες, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν και οι υπάλληλοί τους δεν τρέχουν (εν ώρα εργασίας) δεξιά και αριστερά στα κατά τόπους ΚΕΠ ή δεν ψωνίζουν ζαρζαβατικά στις… λαϊκές αγορές, η 22χρονη Άννα Μιτοκαρίτα θα έμπαινε αυτές τις ημέρες στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της.

Στην Ελλάδα, όμως, η εγκληματική αμέλεια –όπως καταγγέλλεται- της Χημικής Υπηρεσίας Πρέβεζας να πράξει εδώ και ενάμισι μήνα το αυτονόητο, να ενημερώσει, δηλαδή, τις ανακριτικές Αρχές, αν η νάιλον συσκευασία με την οποία συνελήφθη η νεαρή γυναίκα περιέχει ναρκωτικές ή νόμιμες ουσίες, «στέρησε» από την Άννα να ζήσει την υπέρτατη χαρά της μητρότητας. Η 22χρονη γυναίκα «βασανίστηκε» και προφυλακίστηκε για ένα αδίκημα για το οποίο δεν έχει αποδειχτεί, εάν έχει διαπράξει μέχρι σήμερα και τελικά απέβαλε…

Από μέρα σε μέρα

Η απίστευτη περιπέτεια της νεαρής γυναίκας, η οποία σε ηλικία επτά ετών εγκατέλειψε τη γενέτειρά της και αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας, εκτείνεται χρονικά από το απόγευμα της 17ης Ιουνίου, όταν της τηλεφώνησε ο αρραβωνιαστικός της αδελφής της και της ζήτησε μια εξυπηρέτηση.

«Ήθελε να συναντήσω ένα φίλο του που ερχόταν από τα Γιάννενα, στην Πλατεία Αμερικής και να του δώσω ένα μικρό τσαντάκι και εκείνος θα μου έδινε ένα αντίστοιχο», λέει η Άννα και συνεχίζει: «Αμέσως δέχτηκα να τον εξυπηρετήσω και δεν είχα καμία υποψία για παράνομη δραστηριότητα, αφού είναι ο αρραβωνιαστικός της αδελφής μου και τον γνωρίζω πάνω από ένα χρόνο τόσο αυτόν όσο και τη μητέρα του».

Η Άννα πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά, αντί για το φίλο του «γαμπρού» της, συνάντησε έναν αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ο οποίος, λίγο μετά την ανταλλαγή των «πακέτων», τη συνέλαβε.

«Δεν μου εξήγησαν τους λόγους της σύλληψής μου και με έβαλαν να υπογράψω χαρτιά, χωρίς να ξέρω ούτε να γράφω ούτε να διαβάζω. Στη συνέχεια, με ξυλοφόρτωσαν και μου ζητούσαν να αποκαλύψω τους συνεργούς μου», επισημαίνει.

Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της 22χρονης γυναίκας (η οποία διατείνεται ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του δέματος) καλώς οδηγήθηκε να απολογηθεί ενώπιον της 28ης ανακρίτριας Αθηνών, κατηγορούμενη για το αδίκημα της αγοράς, κατοχής και πώλησης ναρκωτικών, καθώς οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η νάιλον σακούλα περιείχε 520 γραμμάρια ηρωίνης.

Απολογούμενη, η Άννα ζήτησε την εξέταση της κατασχεμένης ουσίας, καθώς, όπως είπε, ο «γαμπρός» της την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για ηρωίνη, αλλά για άλλη –μη παράνομη- ουσία. Η ανακρίτρια διέταξε τη Χημική Υπηρεσία Πρέβεζας να εξετάσει την ουσία και να της αποστείλει έκθεση. Παράλληλα, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, διέταξε την προφυλάκιση της νεαρής γυναίκας, έως ότου διαπιστωθεί τι ακριβώς κουβαλούσε.

Από εκεί και πέρα, όμως, ξεκινούν τα κωμικοτραγικά της υπόθεσης…

Υπό κανονικές συνθήκες, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως προείπαμε, και εάν η Χημική Υπηρεσία Πρέβεζας έκανε (ως όφειλε) τη δουλειά της, σε δυο-τρεις ημέρες θα είχε καταφέρει να εξετάσει την ουσία, να συντάξει την έκθεση και θα την είχε αποστείλει στη δικαστική λειτουργό. Εφόσον, βεβαίως, είχαν αποδειχτεί οι ισχυρισμοί της κατηγορούμενης κοπέλας από τη Ρουμανία, εκείνη θα ήταν, εδώ και καιρό, ελεύθερη και αυτές τις ημέρες θα ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το παιδάκι της.

Αυτά, βέβαια, εάν βρισκόταν σε κάποια άλλη χώρα. Γιατί στην Ελλάδα, παρά τη διαβεβαίωση των υπευθύνων της υπηρεσίας, ότι θα έστελναν από μέρα σε μέρα την έκθεσή τους στην ανακρίτρια, κοντεύει να συμπληρωθεί ενάμισης μήνας εγκληματικής αδράνειας.

Τη μία στα ΚΕΠ, την άλλη στη λαϊκή

Ο λόγος; Οι υπεύθυνoι της υπηρεσίας ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά τους, καθώς τη μία φέρονται να τρέχουν στα ΚΕΠ και την άλλη να βολτάρουν στις λαϊκές αγορές, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο δικηγόρος της 22χρονης γυναίκας, κ. Ηλίας Σιδέρης.

Το αποτέλεσμα; Λόγω του άγχους και των ακατάλληλων συνθηκών κράτησής της στον Κορυδαλλό, η Άννα Μιτοκαρίτα, τελικά, απέβαλε.

«Παρότι η εντολέας μου είχε την τύχη να απολογηθεί ενώπιον μίας εξαιρετικής δικαστικής λειτουργού, η γραφειοκρατία έκανε πάλι το θαύμα της. Η άτυχη κοπέλα ήταν έγκυος, όταν προφυλακίστηκε και τελικώς έχασε το παιδί της κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη φυλακή, πιθανότατα επειδή δεν είχε τις κατάλληλες συνθήκες που απαιτούνται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Σήμερα, παραμένει προφυλακισμένη, επειδή η Χημική Υπηρεσία Πρεβέζης αρνείται να κάνει τη δουλειά της. Σε επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τη Χημική Υπηρεσία, την πρώτη φορά μας είπαν ότι η αρμόδια υπάλληλος είχε πάει στα ΚΕΠ να κάνει μια δουλειά, τη δεύτερη ότι η υπάλληλος ήταν στη λαϊκή και παρακαλούν να τη συγχωρέσουμε - γιατί μόνο κάθε Τετάρτη έχει λαϊκή!!- και όταν επιτέλους βρήκα κάποιον να μιλήσω, μου είπαν ότι δεν δίνουν πληροφορίες σε άσχετους, παρά μόνο στην Αστυνομία.

Την ημέρα της σύλληψης, βέβαια, η Ασφάλεια Άρτας, έσπευσε να ανακοινώσει τη μεγάλη επιτυχία της! Φαίνεται ότι μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και όχι η ανεύρεση της αλήθειας.. Κρίμα, γιατί, αν δεν ήταν μια άσημη κοπέλα, αλλά η κόρη «κάποιου» , η ανάλυση της ουσίας που εστάλη από την Ασφάλεια θα συνόδευε τη δικογραφία εξαρχής...», είναι τα καταγγελτικά λόγια του νομικού της συμπαραστάτη στη zougla.gr.

Από την πλευρά της, η 22χρονη γυναίκα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί της, μιλάει για την άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και καλεί της δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν το αυτονόητο: Τη δουλειά τους!

Madata.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york