Έτοιμος για «ρήξεις και ανατροπές σε σχέση με τις ισχύουσες αντιλήψεις που επικρατούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απομακρύνουν τον πολίτη από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων» δηλώνει ο Νίκος Έξαρχος. Σε μία ανοιχτή συνέντευξη ο επικεφαλής της «Διαδημοτικής Δημοκρατικής Παράταξης» και υποψήφιος δήμαρχος του νέου Δήμου Παλλήνης, μιλά ειλικρινά και χωρίς… κομπιάσματα για όλους και για όλα. Αναφέρεται στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία και δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Με την εμπειρία του, ως πρώην Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κατά την περίοδο της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμφανίζεται προετοιμασμένος για τις τοπικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις και τονίζει τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ο κ. Έξαρχος εξηγεί το ρόλο των κομμάτων στην Αυτοδιοίκηση και υπογραμμίζει ότι, σε κάθε περίπτωση δε βλέπει τον πολιτικό αντίπαλο σαν «εχθρό».
Κύριε Έξαρχε, πως διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα με τις τρέχουσες εξελίξεις και τι αναμένεται μέχρι τις εκλογές;
Ο πολιτικός χρόνος τρέχει με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο να προσδιορίζει κάποιος με σιγουριά όχι μόνο τι μπορεί να συμβεί σε ένα χρόνο, αλλά τι μπορεί να προκύψει σε ένα μήνα! Το φθινόπωρο θα είναι καθοριστικό για την πορεία του πολιτικού συστήματος. Και αυτό γιατί θα δοκιμαστεί η αντοχή του, απέναντι στην εισαγωγή αυτών των δύσκολων και σκληρών μέτρων που ελήφθησαν. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπούν οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου σε μία πρόδηλη έκφραση του λαού για τα μέτρα, αφού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βιώνει το σκληρό τους χαρακτήρα.
Τα μέτρα είναι αναγκαία;
Ας αρχίσουμε ότι, χωρίς τα μέτρα θα οδηγούμασταν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις. Όλοι μας, αναγνωρίζουμε ότι τα τεράστια λάθη του παρελθόντος έχουν δημιουργήσει αντι-οικονομικές εστίες και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων είναι επιτακτική. Αν η Ν.Δ. είχε αρχίσει την εισαγωγή διαθρωτικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας, ίσως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων που ήδη γνωρίζουμε, να ήταν πιο ήπια.
Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο στην εθνική προσπάθεια;
Η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» βασίζεται στο αξίωμα ότι, οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο κατάλληλες από μία κεντρική διοίκηση τόσο στη σχεδίαση όσο και στην υλοποίηση στρατηγικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Πιστεύω σε αυτό το αξίωμα, άρα η απάντηση μου είναι κατηγορηματική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης, υιοθετώντας πιο ευέλικτες δομές και υπηρεσίες για γρήγορη και αποτελεσματική κατανόηση κι επίλυση των προβλημάτων. Εμείς, ως πολιτική παράταξη που πρεσβεύουμε την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, είναι σαφές ότι, μετά τις 7 Νοεμβρίου θα εφαρμόσουμε σε αυτές τις αρχές, το πρόγραμμα μας. Απαντάμε στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας με τοπικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Πώς όμως θα το καταφέρετε, με βάσει τους δραστικά, μειωμένους πόρους, που θα προκύψουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα;
Ο Τύπος, πολύ σωστά ενημερώνει το κοινό για τις αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση που προωθούνται. Αυτό δε σημαίνει ότι, δε θα υπάρχουν πόροι, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση τους. Είναι κοινό θέμα σε συζητήσεις, οι σπατάλες στο δημόσιο τομέα. Έργα μπορούν να γίνουν. Ιεραρχώντας τις ανάγκες, προσεγγίζοντας τη λύση με ρεαλιστικό τρόπο και υλοποιώντας το έργο με προγραμματισμό και έλεγχο. Άλλωστε, με τη ψήφιση «Καλλικράτη» έχουν θεσμοθετηθεί οι αναγκαίοι πόροι και η διαχείριση τους.
Κ.Έξαρχε, για να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ποιος ήταν ο συμβολισμός όταν, με την πρόταση που σας έγινε από 200 πολίτες, δημιουργήσατε τη «Διαδημοτική Δημοκρατική Παράταξη»; Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, η πολιτική του 2010 και μάλιστα υπό την υφιστάμενη κατάσταση, δεν μπορεί να γίνεται με όρους του παρελθόντος. Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις αυτοδιοικητικών και πολιτικών στελεχών από όλους τους χώρους θα ακούσετε «Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη» υποστηρίζουν όλοι. Το θεωρείτε τυχαίο; Τα τοπικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κομματικά προγράμματα και από κομματικά στελέχη με παρωπίδες. Χρειάζεται μία άλλη, νέα αντίληψη. Μία αντίληψη προοδευτική. Και αυτό θέλουμε εμείς να προβάλλουμε. Στην παράταξη μας, διακρινόμαστε από την προοδευτική - πολιτική μας αντίληψη, που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κηδεμονίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι την πολιτική στον τόπο μου και στη γειτονιά μου, μπορούμε να τη σχεδιάσουμε καλύτερα μαζί με τους δημότες και τους συνεργάτες μου -που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα- βάσει των αναγκών του τόπου μας και όχι βάσει κομματικών συμφωνιών. Η κοινωνία δίνει τα χρίσματα και η διείσδυση που έχουμε, με τα στελέχη όλων των κομμάτων, είναι πολύ μεγάλη. Θα πορευτούμε μέχρι το τέλος για να αλλάξουμε τα πράγματα στο νέο Δήμο Παλλήνης. κ. Κοντογιώργο, είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε ή να διασπάσουμε. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει κανέναν, από το να προσφέρει στον τόπο του. Δε θα απαντήσουμε σε προκλήσεις. Αν κάποιοι βλέπουν εχθρούς, εμείς δεν το κάνουμε. Αναγνωρίζουμε ό,τι θετικό έχει γίνει. Γνωρίζουμε πως οι σημερινοί «εχθροί» πολύ πιθανά, μπορεί να είναι αυριανοί συνεργάτες. Τους θέλουμε όλους κοντά μας. Ο συνδυασμός, ας είναι μία ανοιχτή αγκαλιά χωρίς αγκυλώσεις, προαπαιτούμενα και κομματικούς εγκλωβισμούς. Η όποια στήριξη από κόμμα θα έχει την έννοια της επιβράβευσης μίας υγειούς προσπάθειας της τοπικής μας κοινωνίας για να δύσει λύση στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Είναι μία προσπάθεια, που βασίζεται στη σύνθεση, στην ευθύνη έναντι της κοινωνίας και στην αποτελεσματικότητα.
Ποια η διακύβευση των εκλογών του Νοεμβρίου;
Η επόμενη μέρα των εκλογών μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει δύο επιπλέον στόχους. Μέχρι πρότινος, καθοδηγούμασταν από ένα σύστημα ρουσφετιών, πελατειακών σχέσεων και μικροπολιτικών συμφερόντων. Όλα αυτά οδήγησαν στο να θεωρείται η Αυτοδιοίκηση άντρο της διαφθοράς στη χώρα μας! Φτάνει πια! Δεν το ανεχόμαστε αυτό ως πολίτες που θέλουμε να ασχοληθούμε με την Αυτοδιοίκηση και που συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια εθνική. Από την άλλη, αναλογιστείτε τα προβλήματα στην περιοχή μας. Τα περισσότερα μένουν στάσιμα ή δεν επιλύονται όπως πρέπει. Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, με δομές και φιλοσοφία που θα θέτουν τον πολίτη στο επίκεντρο της αυτοδιοίκησης και την τοπική ανάπτυξη στη διάθεση της κοινωνίας. Εμείς ήμαστε εδώ, για αυτή την αλλαγή. Οργάνωση, Διαφάνεια, Ανάπτυξη.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σας ήθελαν να εμπλέκεστε με την περιοχή ως υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης, πριν την ανακοίνωση του «Καλλικράτη». Να συμπεράνουμε ότι δε θεωρήσατε τη σημερινή διοίκηση ως αποτελεσματική; Ποια η γνώμη σας για τον Σπύρο Κωνσταντά;
Αν πίστευα ότι ο σημερινός δήμαρχος Παλλήνης ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του Παλληνιώτικου λαού δεν θα αποδεχόμουν την πρόσκληση γνωστών στελεχών της πόλης, να βάλουμε τις βάσεις για την αλλαγή στην Παλλήνη. Πράγματι, η προσπάθεια μας ξεκίνησε από την Παλλήνη.
Ο κ. Κωνσταντάς στα συνολικά 12 χρόνια της παρουσίας του, δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Από το 1994 όταν ανέλαβε την ηγεσία του Δήμου -που βρισκόταν σε αναπτυξιακή τροχιά- από την τότε δημοκρατική Δημοτική Αρχή, τον καθήλωσε. Είχαμε κάποιες ελπίδες το 2002 με τη Δημοτική Αρχή του Θεόδωρου Γκοτσόπουλου, αλλά ο λαός το 2006 επέλεξε και πάλι τον κ. Κωνσταντά, φυσικά και λόγω της έλλειψης συνοχής και συνεννόησης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης.
Δυστυχώς, όμως, η νίκη του αυτή, σήμανε την έναρξη της πιο αναποτελεσματικής τετραετίας στη ιστορία της πόλης. Και ποια η άποψή σας για το δήμαρχο Γέρακα Αθανάσιο Ζούτσο; Αναμφισβήτητα και λόγω της δυναμικής που είχε αποκτήσει η Δημοτική Αρχή από την περίοδο ενός πετυχημένου και δημοφιλούς δημάρχου, του Γιάννη Παπαδογιωργάκη, θα έλεγα ότι, συνέχισε ένα έργο προς την ίδια κατεύθυνση. Σήμερα, όμως, η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη. Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ζούτσος αμφιταλαντεύεται μεταξύ μίας ανισοβαρούς και επικίνδυνης ισορροπίας κομματικού στελέχους και αυτοδιοικητικής αρχής. Θα μπορούσαμε να βρούμε κοινούς τόπους. Όμως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει διάλογο και συζήτηση. Για άλλη μία φορά, απευθύνω πρόσκληση στο φίλο Θανάση να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι.
Ποιο το όραμα σας για το δήμο Παλλήνης του 2010;
Χρειαζόμαστε ένα Δήμο που θα υλοποιεί τις αρχές του «Καλλικράτη» υπέρ του πολίτη. Θέλουμε ένα Δήμο-Ατμομηχανή για τα Μεσόγεια αξιοποιώντας το πιο σημαντικό κληροδότημα τους, το Περιβάλλον και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Πως όμως, να τα στηρίξεις αυτά, αν δεν κάνεις βήματα σε μείζονα θέματα άμεσης συνάφειας με την καθημερινότητα του πολίτη; Δείτε την αποχέτευση. Υποσχέσεις ετών, δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων, λεονταρισμοί επί κενού ερμαρίου.
Αλίμονο!
Για αυτό ήδη, έχουμε αρχίσει τις επαφές με τους αρμοδίους για να εξετάσουμε όλες τις λύσεις που διανοίγονται σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Αυτό είναι δέσμευση. Η αποχέτευση αποτελεί τη βασική μας πρόκληση. Είναι δέσμευση ότι, θα την επιλύσουμε μέσα στην πρώτη τετραετία. Αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση.
Δεσμευόμαστε, όχι με την έννοια της υπόσχεσης και του «θα» αλλά με την έννοια της διεκδίκησης και της έντιμης προσπάθειας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και του επιπέδου διαβίωσης. Πάνω από όλα, δεσμευόμαστε ως παράταξη ότι, θα είμαστε μια Δημοτική Αρχή δίπλα στον Πολίτη, να τον ακούμε με εκτίμηση και σεβασμό.
Τα προβλήματα, αδιαμφισβήτητα, είναι πολλά. Ποιοι οι άξονες που θα κινηθεί το πρόγραμμα σας;
Στο πρόγραμμα μας, που ήδη, συντάσσεται με συνεχείς επαφές με συλλόγους και πολίτες, πέραν της κατηγορηματικής δέσμευσης μου για την αποχέτευση στο πλαίσιο που σας περιέγραψα, θα υπάρχει έντονο το στοιχείο της σύνθεσης για την υλοποίηση του, για αυτό και θέλουμε τη συμμετοχή και την άποψη όλων των πολιτών για τη διαμόρφωση του. Θα είναι ένα πρόγραμμα που δε θα μένει στις άκαρπες υποσχέσεις για όσα τόσα χρόνια έχουν αναφερθεί και υποσχεθεί, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει. Θα καλύπτει τις ανάγκες μίας σύγχρονης πόλης του 2010. Σύντομα, θα το διαπιστώσετε. Στο πρόγραμμα της «Διαδημοτικής Δημοκρατικής Παράταξης» θα υπάρχει η ρεαλιστική ιεράρχηση όλων των προβλημάτων, οι συγκεκριμένες λύσεις που προτείνουμε και το δεσμευτικό μας χρονοδιάγραμμα.
Ο Δήμος Παλλήνης του 2010 θα αλλάξει πορεία.
http://www.dhmoths.gr/index.php?id=4&nid=132639
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου