Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ανεργία, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό: Τα μαύρα "μαντάτα"

Σε διάστημα ενός έτους οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 122.000, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις νέους έως 24 ετών είναι άνεργος (29,8%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 11,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο, έναντι 9,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και 12,1% τον Φεβρουάριο 2010. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η συνολική ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10,2% το 2010 και θα «σκαρφαλώσει» στο 11% το 2011. Μάλιστα το ποσοστό της ανεργίας των νέων στη χώρα μας είναι κατά πολύ ανώτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), που ανερχόταν στο 20,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περασμένο Μάρτιο:

1. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 121.699 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (αύξηση 26,6%) ενώ μειώθηκαν κατά 26.554 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010.

2. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.423.899. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.663.

3. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 65.773 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (μείωση 1,5%), ενώ αυξήθηκαν κατά 19.848 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010 (αύξηση 0,5%).
Απολύσεις- αποζημιώσεις
Αποφασίστηκε το ένα σχέδιο Π.Δ. να αφορά τη μείωση του κόστους των υπερωριών και το άλλο να προβλέπει τα εξής:

1Αύξηση στο όριο απολύσεων (από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 εργαζομένους και άνω):

α) σε 4 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 200 ανθρώπους και β) σε ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι και 30 άτομα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.

2Μείωση στο ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης κατά 20-40% (χωρίς προκαταβολή) σε έξι δόσεις.

Οι κατώτατες αποδοχές
3Την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Συζητείται ο κατώτατος μισθός να είναι τα 640 ευρώ αντί για 740 σήμερα.

4Τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.

5Τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

6Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
«Καμπάνα» 5 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης (και) για τους 700.000 (μόνο στον ιδιωτικό τομέα) εργαζομένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) περιλαμβάνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο Λοβέρδου. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία.

Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015. Εξάλλου η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.

Τονίζεται ότι οι σαρωτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση από την τρόικα. Ειδικότερα την ερχόμενη Πέμπτη δίνονται στους κοινωνικούς φορείς τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ημέρα δίνεται το ΟΚ από την τρόικα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό- με το οποίο επέρχονται ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων- θα πάρει αμέσως τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ τα δύο σχέδια Π.Δ. θα σταλούν για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε στη συνέχεια να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Για τις αλλαγές στα εργασιακά (όπως άλλωστε επιτάσσει και το μνημόνιο) έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
ΣΕ ΜΙΑ από τις σπάνιες παρεμβάσεις του στο επίπεδο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και ανεργίας.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της απόφασης της ΕΚΤ να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά και άλλα κρατικά ομόλογα, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια εξήγηση γιατί ο ρυθμός απόκτησης αυτών των τίτλων μειώνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα- κάτι που έχει κάνει ορισμένους παράγοντες των αγορών να «υποψιάζονται» ότι μπορεί το εγχείρημα να οδεύει στο τέλος του.

Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, ο διοικητής της ΕΚΤ δεν έκρυψε πως αναμένει συνέχιση των πιέσεων από τις αγορές, αλλά και «ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα».

Οπως είπε, τα υπάρχοντα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, όπως και η ύπαρξη εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών, πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως από τις χώρες που τα αντιμετωπίζουν. Και, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς να οδηγήσουν σε μισθούς προσαρμοσμένους στην κατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίαςμια... οικονομίστικη διατύπωση για τη μείωση των μισθών, που υποτίθεται ότι ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο ελάμβανε χώρα η συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ, που είναι και επικεφαλής της ομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση- ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Ιουνίου. Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της πως απαιτούνται αλλαγές στη Συνθήκη για να προχωρήσει ουσιαστικά το εγχείρημα- αλλά από την άλλη πλευρά της Μάγχης, στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιούσε πως κάθε αλλαγή της Συνθήκης θα πρέπει να περάσει από βρετανικό δημοψήφισμα.

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/65800.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york