Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Από το φθινόπωρο οι πρώτοι δασικοί χάρτες

Τα «φιλέτα» της Ανατολικής Αττικής, που εδώ και δεκαετίες αποτελούν στόχο καταπατητών, εμπρηστών και κερδοσκόπων θα αφορούν οι πρώτοι δασικοί χάρτες, που θα αποσταλούν μέσα στο επόμενο διάστημα στα δασαρχεία για λεπτομερή έλεγχο.

Πρόκειται για περιοχές όπως π. χ. ο Άγιος Στέφανος, η Πεντέλη και η Ροδόπολη, οι οποίες αντιμετωπίζουν περίπλοκα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα εις βάρος δασικών εκτάσεων.

Ως συνέπεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά ταυτόχρονα και τον τρόπο που θα κλείσουν οριστικά όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις επίμαχες περιοχές, όπως η νομιμότητα των οικοδομών που χτίζονταν στον Άγιο Στέφανο από το 1976 έως το 2005 με άδειες μεν, αλλά σε δασική έκταση.

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν δημόσια το φθινόπωρο και αναμένεται να φέρουν... βροχή ενστάσεων!

Παράλληλα, όμως, θα ξεκαθαρίσουν για πρώτη φορά τι είναι δάσος, αποκαλύπτοντας το όργιο αυθαιρεσιών που χρόνια γίνεται εις βάρος των δασών της Αττικής.

Οι πρώτοι 8 από τους 32 δασικούς χάρτες της Αττικής είναι σχεδόν έτοιμοι, ώστε να προωθηθούν από την «Κτηματολόγιο Α. Ε.» στα κατά τόπους δασαρχεία για έλεγχο και διορθώσεις προκειμένου να αναρτηθούν.

Οι περιοχές που θα ανακοινωθούν πρώτες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι να αφορούν ορισμένες από τις πιο σύνθετες περιπτώσεις στην Ανατολική Αττική, περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2009.

Άγιος Στέφανος, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Σταμάτα και Ροδόπολη βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην πρώτη «ομάδα» δασικών χαρτών. Το εγχείρημα, βέβαια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πολλές περιοχές της Αττικής οι δασικοί χάρτες ήταν έτοιμοι από χρόνια, αλλά παρέμεναν στα συρτάρια. Όχι μόνον εξαιτίας νομικών προβλημάτων (απόρριψη της δασοκτόνου ρύθμισης Δρυ, με βάση την οποία είχαν καταρτιστεί, από το ΣτΕ) και του εκτιμώμενου πολιτικού κόστους (πλήθος συμφερόντων, μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων), αλλά και σημαντικών τεχνικών προβλημάτων.


Προβλήματα
Η κατάρτιση των πρώτων δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική αντιμετώπισε σειρά προβληματικών καταστάσεων, όπως το ζήτημα των λεγόμενων «ανοιχτών οικοπέδων».

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι στους δασικούς χάρτες θα αποκαλυφθεί πόσο έχουν αποψιλωθεί και χτιστεί τα δάση της Αττικής, συχνά... με νόμιμες ή νομότυπες άδειες!

Εκτός από τα γενικά πολεοδομικά προβλήματα, που απαντούν σε πολλούς οικισμούς, η κατάρτιση των δασικών χαρτών θα πρέπει να ανοίξει πολύπλοκα πολεοδομικά - περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η πιο δυσεπίλυτη περίπτωση είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, στην οποία το πολεοδομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει μετράει ήδη δύο δεκαετίες. Περίπλοκη είναι και η υπόθεση της Ροδόπολης, όπου με νόμο του 2002 τα οικόπεδα της αγροτικής διανομής χαρακτηρίστηκαν οικοδομήσιμα, χωρίς όμως να υπάρχει ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ ορισμένα δασικά τμήματα που κάηκαν δεν κηρύχθηκαν αναδασωτέα με την αιτιολογία ότι... στο μεταξύ είχαν χτιστεί!

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων, οι επιτελείς του υπουργείου συνηγορούν ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα υποβληθούν χιλιάδες (!) ενστάσεις μετά την ανάρτηση των χαρτών.

Για τον λόγο αυτό και με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των δασαρχείων, μελετά τρόπο αποσυμφόρησης των υπηρεσιών (λ. χ. μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η υποβολή ενστάσεων ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ και η δημιουργία περισσοτέρων της μιας επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων).

Γενικά, οι αντιρρήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 45 ημέρες, ενώ η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της σε δύο μήνες, ώστε στη συνέχεια να διορθώσει τους χάρτες και να τους προωθήσει για κύρωση.

Εάν ολοκληρωθεί, «κανονικά» η κύρωση των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική θα δοθεί οριστικό τέλος στις κάθε είδους αμφισβητήσεις και «κομπίνες» με αποχαρακτηρισμούς, εξαλείφοντας αυτομάτως μια βασική αιτία... εκδήλωσης πυρκαγιών!

Η περίπτωση του Αγ. Στεφάνου Η υπόθεση του Αγίου Στεφάνου είναι ίσως ο πιο δυσεπίλυτος γρίφος για το υπουργείο Περιβάλλοντος. Oλα ξεκίνησαν το 1976, όταν με μια απόφαση νομάρχη τα όρια του μικρού τότε οικισμού έφθασαν... τα 3.000 στρέμματα, συμπεριλαμβάνοντας δασικές εκτάσεις.

Το 1985 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του νομάρχη. Ωστόσο η νομαρχία δεν εξέδωσε νέα απόφαση, η Πολεοδομία Καπανδριτίου συνέχισε κανονικά να εκδίδει οικοδομικές άδειες μέσα στην επίμαχη περιοχή, ενώ το δασαρχείο δεν την ανακήρυξε αναδασωτέα ύστερα από πυρκαγιά.

Το 1999 στην υπόθεση παρεμβαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Στο πόρισμά του αμφισβητεί τη νομιμότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών με τους όρους που ισχύουν για τους οικισμούς προ του 1923, θεωρώντας ότι αποκλείεται ο μικρός προσφυγικός οικισμός της δεκαετίας του '20 να καταλάμβανε τόσο μεγάλη έκταση. Επιπλέον η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί δασική και συνεπώς παρανόμως οικοδομείται.

Το 2005 έρχεται νέα απόφαση του ΣτΕ που κρίνει ότι κακώς εκδίδονται οικοδομικές άδειες στην αναδασωτέα περιοχή του Αγίου Στεφάνου και έτσι η πολεοδομία σταματά. Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ αποφαίνεται πως όλες οι άδειες που εκδόθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή από το 1982 έως το 2005 θεωρούνται παράνομες. Το 2006 γίνεται μια απόπειρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει πολεοδομική μελέτη για τον Άγιο Στέφανο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Γεωργίας, που θεωρεί τις επίμαχες εκτάσεις δασικές. Έκτοτε η υπόθεση παραμένει ως έχει...

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york