Στην εποχή της Siemens μία υπόθεση για χορήγηση παράνομων αδειών σε λαϊκές αγορές ίσως περνούσε απαρατήρητη. Οταν όμως οι κάτοχοι του πολύτιμου «μπλε» εγγράφου είναι η κόρη και η εξαδέλφη του προέδρου του «Ερμή», του μεγαλύτερου σωματείου πωλητών της Ανατολικής Αττικής, τότε η ιστορία αποκτάει άλλο βάρος.
Επαγγελματίες πωλητές κατήγγειλαν οργισμένοι ότι ο πρόεδρος του «Ερμή» επιβάλλει με τη βία το δικό του νόμο στις λαϊκές. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του μικρότερου σωματείου «Δίας». Ισως γι' αυτό ο νομάρχης Λ. Κουρής θεώρησε το συμβάν ως διαμάχη «μεταξύ λαϊκατζήδων».
Οχι όμως και η νομαρχιακή σύμβουλος της παράταξής του, Χριστιάνα Φράγκου, η οποία έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα για να της δώσει η νομαρχία τα έγγραφα που αναζητούσε. Η έρευνά της βρίσκεται πλέον στα χέρια του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Η καταγγελία παρουσιάζει διεξοδικά τη δημιουργία «καθεστώτος ανομίας και ομηρίας» στις 45 λαϊκές αγορές της Ανατολικής Αττικής. Δεν αποκαλύπτει μόνο τις παράνομες άδειες αλλά και «αδιαφανείς διαδικασίες» από υπαλλήλους της νομαρχίας και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Πρακτικές που επέτρεψαν παράνομες μεταβιβάσεις αδειών και παρατάσεις υποβολής δικαιολογητικών.
Αναγκαία επισήμανση: Οι 680 επαγγελματίες πωλητές αδειοδοτούνται και ελέγχονται από έναν γραφειοκρατικό δαίδαλο που περιλαμβάνει μια σειρά από επιτροπές.
Θα πιάσουμε το νήμα από τη μεικτή τριμελή επιτροπή που δημιουργήθηκε πριν 3,5 χρόνια για την υποχρεωτική αναθεώρηση των υπαρχόντων επαγγελματικών αδειών. Αποτελείται από μέλη της νομαρχίας και της περιφέρειας και συγκροτείται με απόφαση του περιφερειάρχη.
Το βασικό έργο της ήταν η συγκέντρωση και ο έλεγχος των απαραίτητων αιτήσεων και δικαιολογητικών έως τις 31 Ιανουαρίου του 2008. Μετά έπρεπε να αναρτήσει άμεσα τον πίνακα με όλα τα ονόματα των πωλητών των οποίων οι άδειες θα ανακαλούνταν. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.
Επιπλέον η επιτροπή «προέβη παρανόμως στην έκδοση καινούριων χωρίς να υφίστανται προγενέστερες».
Πράγμα που δεν γίνεται κατά την αναθεώρηση. Το ίδιο ισχύει και με τις μεταβιβάσεις αδειών που επέτρεψε παράνομα η επιτροπή. Οι αρχικοί δικαιούχοι-μεταβιβάζοντες δεν είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να διαθέτουν νόμιμη άδεια.
Η καταγγελία επεκτείνεται και σε άλλη επιτροπή που ανήκει στη νομαρχία και βαρύνεται με τον έλεγχο και την επιβολή ποινών.
Εκεί είχαν απευθυνθεί πωλητές διαμαρτυρόμενοι για συναδέλφους τους που παρ' ότι διαθέτουν παράνομη άδεια αποκτούν προνομιακές θέσεις και άρα μεγαλύτερα κέρδη. Οι αρμόδιοι «προστάτευαν τον παραβάτη, δεν ανακαλούσαν την άδεια, ούτε επέβαλλαν τις προβλεπόμενες ποινές. Δηλαδή όσο πιο παράνομος τόσο καλύτερης μεταχείρισης τυγχάνεις», τονίζει η Χριστιάνα Φράγκου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο συγκροτήθηκε και νέα επιτροπή, επιφορτισμένη με το έργο της διαγράμμισης και τοποθέτησης όλων των πωλητών στις καθορισμένες θέσεις τους. Ωστόσο συνεχίστηκε η προνομιακή μεταχείριση κάποιων πωλητών οι οποίοι καταλάμβαναν αυθαίρετα τις άδειες θέσεις που προέκυπταν στις αγορές, χωρίς να υπολογίζεται το βασικό κριτήριο, της αρχαιότητας των αδειών.
Η γραφειοκρατική παράνοια συνεχίζεται και στη νομαρχιακή επιτροπή που απαρτίζεται από έξι συμβούλους, οι οποίοι γνωμοδοτούν για τα θέματα των λαϊκών αγορών. Σε αυτήν έφτασε εισηγητικό σημείωμα υπογεγραμμένο από όλη την ιεραρχία της νομαρχίας (από την εισηγήτρια της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή και Εμπορίου μέχρι τον νομάρχη) για να χορηγηθούν εκπρόθεσμα παράνομες άδειες σε 22 πωλητές. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατέθεταν οι ενδιαφερόμενοι μετά την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου.
Μάλιστα, πρώτη φορά δεν αναγνώστηκαν στη συνεδρίαση τα ονόματα των συγκεκριμένων επαγγελματιών αλλά αναφέρθηκαν γενικά και αόριστα ως πωλητές διαφόρων περιοχών. Η Χριστιάνα Φράγκου είναι πεπεισμένη πως οι παρανομίες που εντόπισε δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου