Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ανατολική Αττική: Ποιοι δημοτικοί συνδυασμοί διεκδικούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ;

|


Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ως προς την ονοματολογία, αλλά με έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό υποδέχτηκαν στην Ιπποκράτους τα αποτελέσματα της διαδικασίας κατάθεσης αυτοπροτάσεων και ετεροπροτάσεων από πολιτικά, κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη προς το ΠΑΣΟΚ για να κατέλθουν ως υποψήφιοι με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος.
Η διαδικασία που έληξε την περασμένη εβδομάδα, είχε ιδιαίτερα πολιτικά μηνύματα ενώ σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε ακόμα περισσότερο το πολιτικό πλαίσιο που θα κινηθούν οι τοπικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, από τους δέκα Δήμους που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (δεν αναφέρονται οι τρεις νέοι Δήμοι της Βόρειας Αττικής, που επίσης υπάγονται στην Ανατολική Αττική) στους μισούς δεν ζητήθηκε από κανένα στέλεχος ή ενδιαφερόμενο το χρίσμα το ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα στους Δήμους: Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Κρωπίας (Κορωπίου), Λαυρεωτικής και Σαρωνικού (όπως μετονομάστηκε ο Δήμος Θορικού).
Από την άλλη μεριά, στους υπόλοιπους Δήμους, οι όποιες προτάσεις έγιναν δεν ξέφυγαν από τα αναμενόμενα, ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις, όπως στους Δήμους Ραφήνας και Παιανίας, όπου οι σημερινοί δήμαρχοι αν και προερχόμενοι από την κυβερνητική παράταξη και θεωρούνται παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησαν την κομματική στήριξη, την οποία είχαν δεχτεί σε προηγούμενες περιόδους. Κατά τα άλλα, στο Δήμο Παλλήνης οι διεκδικητές του χρίσματος είναι -όπως αναμενόταν- ο σημερινός δήμαρχος Γέρακα Θανάσης Ζούτσος και ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, η υποψηφιότητα του οποίου στηρίζεται από στελέχη όλων των παρατάξεων και από τους τρεις υπό συνένωση δήμους (Παλλήνη, Γέρακας και Ανθούσα).
Στο Δήμο Παιανίας ο μόνος που ζήτησε στήριξε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ είναι ο δήμαρχος Γλυκών Νερών Γιώργος Σιώκος. Σε ό,τι έχει σχέση με το Δήμο Μαραθώνα τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα αφού οι διεκδικητές της στήριξης της δημοκρατικής παράταξης είναι περισσότεροι, πολιτικά ετερόκλιτοι και κομματικά ανισοβαρείς.
Το τελευταίο σημαίνει ότι, στο εσωκομματικό πεδίο δεν έχει την ίδια επιρροή ο δήμαρχος Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Κατσαρό οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονται στη λίστα των ενδιαφερομένων για να είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο αν και υπήρξαν αντίπαλοι στις περασμένες εκλογές. Αίσθηση και συζητήσεις έχει προκαλέσει η κατάθεση πρότασης και από το Νίκο Ιωνά ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο της πόλης που είχει εκλεγεί με την παράταξη του κ. Κατσαρού, για να διεκδικήσει τη συμμετοχή του ως υποψήφιος δήμαρχος στις τοπικές εκλογές. Όπως και να έχει, πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα και το πιθανότερο μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τους υποψηφίους.


Αδιαφορία για το χρίσμα
Τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει στο παρασκήνιο μία έντονη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη επίδοσης κομματικής στήριξης στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συζήτηση αφορούσε και στα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικά με τη διαχείριση αυτού του κεφαλαίου.Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία μελετούν απόλυτα τις κινήσεις τους ώστε να ενισχυθούν από την έκβαση της μάχης του Νοέμβρη.
Ο πρώτος παίκτης που έριξε νερό στο μύλο ήταν η Νέα Δημοκρατία όταν πριν από λίγο καιρό είχε ακουστεί έντονα και μάλιστα από υψηλά ιστάμενες κομματικές πηγές ότι η Νέα Δημοκρατία μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο να μη δώσει χρίσματα στις προσεχείς εκλογές. Οι τρέχουσες εξελίξεις όμως, δείχνουν ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η νέα Δημοκρατία θα εκδηλώσουν τη στήριξη τους προς υποψηφίους. Προς αυτό άλλωστε συντείνει, ειδικά για το κυβερνόν κόμμα, και η σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων υπό την προεδρία του βουλευτή Θανάση Τσούρα.
Η αλήθεια είναι ότι, ενώ το κομματικό χρίσμα σε άλλες περιόδους ήταν δεδομένο αίτημα των υποψηφίων, σε πολλές περιπτώσεις σήμερα έχει γίνει αντικείμενο προς συζήτηση. Είναι αλήθεια ότι, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης όλο και εντατικότερα προκρίνει την επιλογή αυτόνομων από κομματική εξάρτηση πολιτικών επιλογών για την εκλογή των εκπροσώπων στην Αυτοδιοίκηση.
Αυτό, αποτυπώνεται όλο και πιο συχνά στις δημοσκοπήσεις στην ερώτηση αν η Αυτοδιοίκηση πρέπει να βασίζεται σε κομματικά χρίσματα.
Οι περισσότεροι απαντούν «όχι». Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι, το πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και των εκλογών της είναι αμιγώς πολιτικό και έτσι δεν μπορεί να μην έχει ρόλο ο παράγοντας της κομματικής παρέμβασης κι επιρροής. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, σχετικά με το γιατί ακόμα και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκουν την στήριξη του κόμματος τους έχει να κάνει με τη διαμορφούμενη κατάσταση στην κοινωνία, η οποία αναπόδραστα επηρεάζει και το πολιτικό σύστημα. Η βαθιά οικονομική ύφεση και οι άσχημοι όροι που διαμορφώνονται για τους πολίτες έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό όσο και αυτοδιοικητικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι κομματική στήριξη της κυβέρνησης πιθανά να επηρεάσει την πορεία ενός συνδυασμού ειδικά κατά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών αφού μία πιθανή αποτυχία του θα μπορεί να ερμηνευτεί ως μήνυμα αποδοκιμασίας των επιλογών της κυβέρνησης, παρότι παραμένει η πλέον αξιόπιστη πολιτική επιλογή της κοινωνίας με μεγάλα ποσοστά. Για αυτό άλλωστε, οι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία φοβούνται την πιθανότητα τρίτης τιμωρίας τους για τη διακυβέρνηση 2004-2009 που θεωρείται κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την κατάσταση της χώρας.


Οι περιπτώσεις Κεχαγιόγλου, Δάβαρη
Εκτός των παραπάνω, σημαντικό στοιχείο στη στρατηγική ενός υποψηφίου αποτελεί και το τοπικό στοιχείο και οι ιδιαιτερότητες που καθορίζουν τις προθέσεις του. Τόσο ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου όσο και ο Δημήτρης Δάβαρης ανέκαθεν, υποστήριζαν την «ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» παρά το γεγονός ότι και οι δύο αποτελούν γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή τους να μη ζητήσουν χρίσμα εντάσσεται σε αυτή τους τη φιλοσοφία στην οποία είναι συνεπείς. Από την άλλη με αυτήν την κίνηση δείχνουν την πρόθεση τους να συνεργαστούν ή να κινητοποιήσουν και άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους, προβάλλοντας διακομματικά χαρακτηριστικά. Κάτι το οποίο ιδιαίτερα ενδιαφέρει το δήμαρχο Παιανίας ο οποίος πολιτεύεται σε μία περιοχή που θεωρείται από τα προπύργια της συντηρητικής παράταξης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york