Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Εκπαιδευτική δράση του Προγράμματος INCA στο Δήμο Καλυβίων

Ο Δήμος Καλυβίων φιλοξένησε δράση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INCA για την Προστασία από τις Φυσικές Καταστροφές, ανταποκρινόμενος στην πρόταση των οργανισμών – μελών που συμμετέχουν από την Ελλάδα (Περιφέρεια Αττικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων).

Η δράση με θέμα «Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και ασφάλεια σπιτιών σε ζώνη μίξης δασών – οικισμών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 στο Αμφιθέατρο του Δήμου Καλυβίων με τη συμμετοχή 43 μαθητών και τριών εκπαιδευτικών από το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων, το οποίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συμμετοχή στο σεμινάριο, καθώς έχει ήδη αναπτύξει κατά το τρέχον έτος εγκεκριμένο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων Αγωγής Σταδιοδρομίας με θέμα «Επαγγελματική και Εθελοντική Δραστηριοποίηση στην υπηρεσία του δοκιμαζόμενου ανθρώπου. Πρόληψη και Διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων».

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η άσκηση των μαθητών στην αντιμετώπιση και διαχείριση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών. Την εκπαίδευση ανέπτυξε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καλλιόπη Σαπουντζάκη (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι διδάσκοντες μοίρασαν στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο 22 ερωτήσεων (πριν την έναρξη και μετά τη λήξη αυτού), το οποίο φώτισε τις γνώσεις και τις απορίες τους σχετικά με τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς αλλά και μια φόρμα για συμπλήρωση σχετικά με την ασφάλεια της κατοικίας τους.

Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής η κα Άννα Παπαχατζή – Αρχιτέκτων από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και ο κ. Θεόδωρος Μπέλλος – Γεωλόγος από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Γεωγραφίας η κα Μυρτώ Βαρυμποπιώτου - Ερευνήτρια και από το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) κα Καίτη Ζηνέλη (G.C.D.F.), η Διευθύντρια του σχολείου κα Σοφία Γαλιατσάτου (M.Ed) και η κα Ζαχαρούλα Μαρκοπούλου (D.E.A.). Την υλοποίηση της δράσης αυτής έχουν αναλάβει από το Δήμο Καλυβίων ο κ. Σωφρόνης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος – Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και η κα Ράπτη Ελένη, Δημοτική Υπάλληλος – Εκπρόσωπος της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων.

Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλυβίων νέα δράση του Προγράμματος INCA με θέμα σχετικό με το αντικείμενο και τους στόχους του προγράμματος.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα INCA

Το Πρόγραμμα INCA είναι ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται με τη συμβολή του Χρηματοδοτικού Μέσου Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, το INCA στοχεύει να γεφυρώσει τα χωρικά, επιχειρησιακά και λειτουργικά κενά και τις αποκλίσεις ως προς τον τρόπο προσέγγισης, τις αρμοδιότητες και την προοπτική μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και της Χωροταξίας, με μια συνεργατική διαδικασία με συγκεκριμένα αποτελέσματα, για να καταστήσει τα μέτρα και τις ενέργειες της πρόληψης και του μετριασμού του κινδύνου αποδοτικά, αποτελεσματικά, στρατηγικά ευθυγραμμισμένα και βιώσιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york