Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Η εκδήλωση «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» στην Ραφήνα αποτέλεσε μια εκπαιδευτική – ψυχαγωγική δραστηριότητα για παιδιά Δημοτικού Σχολείου

Ο Δήμος Ραφήνας ως ενεργό μέλος της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Μαραθωνίου, συμμετέχει εδώ και χρόνια σε πρόγραμμα ανακύκλωσης με πεδίο δράσης και τους 9 Δήμους που την αποτελούν. Είναι γνωστό το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί μείζον θέμα στην περιφέρεια Αττικής. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε, την μεγάλη ανάπτυξη και το ρεύμα μόνιμης εγκατάστασης προς την Ανατολική Αττική, τα τελευταία χρόνια καθώς και τις αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες, το πρόβλημα οξύνεται και απαιτεί λύση.

Πέρα όμως από αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κάθε πολίτης ότι η ανακύκλωση είναι η μέγιστη προτιμώμενη λύση αφού είναι αναπόφευκτη η αποφυγή δημιουργίας απορριμμάτων .

Στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και της περαιτέρω ενημέρωσης των δημοτών, ο Δήμος Ραφήνας διοργάνωσε εκδήλωση με την επωνυμία «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης». Η εκδήλωση αποτέλεσε μια εκπαιδευτική – ψυχαγωγική δραστηριότητα για παιδιά Δημοτικού Σχολείου ώστε να μάθουν μέσα από το παιχνίδι τους βασικούς κανόνες του υπεύθυνου καταναλωτή. Όπως να προτιμά συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, να αποφεύγει προϊόντα που έχουν υπερβολική συσκευασία, να χρησιμοποιεί δική του πράσινη τσάντα ή δίχτυ ή πάνινη τσάντα που μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει, να αποφεύγει τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης (κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κλπ.)

Κάνοντας πράξη τα παραπάνω στο φιλόξενο και ηλιόλουστο πάρκο Καραμανλή, την Τρίτη 20 Απριλίου στήθηκε μια γιορτή ανακύκλωσης με την συμμετοχή των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων και από τα τρία Δημοτικά Σχολεία της πόλης. Στόχος ήταν μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ιδέα της Ανακύκλωσης, να εκπαιδευτούν για το ποια υλικά ανακυκλώνονται και να παροτρύνουν τους μεγαλύτερους για ενεργό και συνειδητή συμμετοχή με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων μας.

Με τον εύκολο τρόπο του παιχνιδιού και της διασκέδασης τα παιδιά θυμήθηκαν ότι τα υλικά που ανακυκλώνουμε σε αυτή την φάση του προγράμματος είναι:

Χαρτί (χάρτινες συσκευασίες χυμών και γάλακτος, κουτιά, χαρτοσακούλες, παλιά τετράδια, εφημερίδες, περιοδικά κλπ.)

Γυαλί (Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, νερού, φαρμάκων, βάζα μαρμελάδας κλπ.)

Πλαστικό (Πλαστικές συσκευασίες και μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, κλπ.)

Λευκοσίδηρος (Κουτάκια από γάλα εβαπορέ, κονσέρβες κλπ.)

Αυτά τα υλικά καθαρισμένα από υπολείμματα, τα τοποθετούμε σε σακούλα σκουπιδιών ή τσάντα που επαναχρησιμοποιούμε και τα αδειάζουμε στον πλησιέστερο μπλε κάδο στην γειτονιά μας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. σε συνεργασία με την Μαραθώνιο Αναπτυξιακή και τον Δήμο Ραφήνας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος σε παιχνίδια όπως: στόχος, κρίκοι, κάδος, παζλ και παιχνίδια μνήμης. Στο τέλος, δόθηκαν σε όλα τα παιδιά διάφορα δώρα (τσάντες ανακύκλωσης, μπαλόνια, μαγνητάκια κ.α.).

Παρόντες από τον Δήμο Ραφήνας στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ανδρέας Κεχαγιόγλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Πιστικίδης, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. κ. Κώστας Μυτιληναίος, οι Δ/ντες των Δημοτικών Σχολείων και εκπρόσωποι της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ραφήνας μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο πλανήτης μας τείνει να μετατραπεί σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την εξεύρεση πρόσθετων χώρων για την εναπόθεση των απορριμμάτων. Ακόμη και οι χωματερές μπορούν να απειλήσουν το περιβάλλον κι αυτό γιατί μεγάλο ποσοστό σκουπιδιών περιέχει χημικά που θέτουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και κατά προέκταση την υγεία μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι και δική μας υπόθεση. Το μυστικό δεν είναι να ξεφορτωνόμαστε ότι μας ενοχλεί. Ας ρίξουμε μια δεύτερη ματιά στα πράγματα που έχουμε για πέταμα, γιατί κάποια μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη ή να ανακυκλωθούν. Ας κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Η διαχείριση των απορριμμάτων μας και η διαλογή στην πηγή μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την μόλυνση σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος μας.


Η ανακύκλωση είναι ποιότητα ζωής, είναι δείκτης πολιτισμού, γι’ αυτό και είμαι πολύ περήφανος που η νεολαία της πόλης μας δείχνει να ευαισθητοποιείται και προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο. Ο Δήμος Ραφήνας στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία ανακύκλωσης .»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york