μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Τ.Π.Κ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τ.Π.Κ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να εξελίσσεται μια οργανωμένη προσπάθεια συσκότισης σχετικά με την απαίτηση των κατοίκων των Μεσογείων για αποχετευτικό σύστημα και για σύγχρονο σύστημα από μονάδες βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.
Από τη μια με την απειλή της καταβολής προστίμων στην ΕΕ και από την άλλη με το πέρας του χρόνου των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων για τη κατασκευή βιολογικών καθαρισμών, η Κρατική Διοίκηση με μπροστάρη την ΕΥΔΑΠ, να αποπροσανατολίζουν τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής , από το κύριο ζήτημα που είναι η κατασκευή στην Αττική Τριτοβάθμιων Βιολογικών Καθαρισμών των Λυμάτων: α) υψηλής αποτελεσματικότητας, β) ανταποκρινόμενων στις ανάγκες της περιοχής και γ) που να καλύπτουν πλήρως τη σχετική Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία .
Η κατασκευή δευτεροβάθμιων βιολογικών καθαρισμών, όπως προτείνεται στη μελέτη του 2003 της ΕΥΔΑΠ και του Καθ. Ανδρεαδάκη και επανέρχεται με μικρές τροποποιήσεις προς διαβούλευση, κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής.
Ο ίδιος ο Καθ. Ανδρεαδάκης εκτελεί σήμερα χρέη Ειδικού Γραμματέα στη Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και φέρει εκτός της επιστημονικής και την πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση των βιολογικών καθαρισμών και των αποχετευτικών.
Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής των Μεσογείων για τρεις κυρίως λόγους:
α) Η πρόταση αναφέρεται σε μέγεθος πληθυσμού και όγκο λυμάτων που έχουν προ πολλού ξεπεραστεί από το πλήθος των νέων κατοίκων της περιοχής . Σήμερα κατοικούν στους γύρω δήμους των Β. Μεσογείων 200.000 κάτοικοι. Επίσης δεν διευκρινίζεται, τι θα πρέπει να γίνει αν ο πληθυσμός μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Θα πληρώσουμε νέες μελέτες κατασκευής και λειτουργίας;
β) Η οικιστική ανάπτυξη στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο είναι παραθεριστική. Η χρήση όλου του μήκους του μετώπου, αφορά στη θαλάσσια καλοκαιρινή απόδραση μεγάλου αριθμού των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Επομένως, είναι δυνατό να επιφορτιστεί η ανατολική παραλία της Αττικής με την απόθεση των λυμάτων του Δευτεροβάθμιου Βιολογικού που σχεδιάζεται να γίνει;
Η λειτουργία των Δευτεροβάθμιων βιολογικών καθαρισμών στο επίπεδο του 95% καθαρότητας των λυμάτων που θα ρίχνονται στο παραλιακό χώρο ενός κλειστού κόλπου, όπως είναι αυτός των Πεταλίων του Ευβοϊκού, δεν προσδιορίζει καθόλου την μόλυνση που προκαλεί το υπόλοιπο 5%.
Σε ένα Δευτεροβάθμιο βιολογικό τα φωσφορικά και τα αζωτούχα υπολείμματα δεν περιορίζονται και είναι αυτά ακριβώς που προκαλούν τον ευτροφισμό των θαλασσών.
Τα θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή αζωτούχα και φωσφορικά άλατα, δημιουργούν τις συνθήκες για ανάπτυξη, θαλάσσιας χλωρίδας ξένης προς την περιοχή και συνεπώς η χρήση της περιοχής για κολύμβηση γίνεται αν όχι απαγορευτική, τουλάχιστον προβληματική.
γ) Η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δεν λαμβάνει υπόψη πως η θαλάσσια περιοχή που θα εκβάλουν τα λύματα, δεν είναι ανοιχτή θάλασσα αλλά ένας κλειστός κόλπος. Επιπλέον, τα ρεύματα δεν έχουν συνεχή ροή προς μία κατεύθυνση, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε λόγω του φαινομένου της παλίρροιας των στενών του Ευρίπου ,τα ρεύματα της θαλάσσης είναι μεταβαλλόμενα.
Στην ίδια μελέτη δεν αναφέρεται πως οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι οι ΒΑ και ΝΔ -που έχουν ροή από την Ευβοϊκή ακτή προς την ακτή της Αττικής. Με αυτό το κόλπο, δεν προδιαγράφονται οι επιπτώσεις που θα προκύψουν στην μεταφορά των λυμάτων με τα ρεύματα, από τον αγωγό διάθεσης (2 χλμ. από της ακτή) προς στην ακτή.
Όμως το πιο πονηρό σημείο της περιβαλλοντικής μελέτης είναι πως δεν αναφέρεται στην δημιουργία και δευτέρου αγωγού εκβολής λυμάτων στον ίδιο κόλπο και σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ., που θα είναι αυτός του Δευτεροβάθμιου Βιολογικού των Δήμων των κεντρικών Μεσογείων και του Αεροδρομίου. Αυτό θα δημιουργήσει ένα διπλό μέτωπο εκβολής λυμάτων που ανεξάρτητα των ρευμάτων και των ανέμων δεν θα μπορεί ποτέ να αυτοκαθαρίζεται ο κόλπος της Αρτέμιδος.
Δηλαδή, αντί να γίνει μια μελέτη που να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στον ένα και μοναδικό θαλάσσιο αποδέκτη που δέχεται δύο αγωγούς δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, γίνεται μισή μελέτη που αφορά μόνον τις επιπτώσεις από τον έναν αγωγό λυμάτων .
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μικρούς τριτοβάθμιους βιολογικούς κλειστού τύπου , εντός των ορίων των νέων Δήμων, με τεχνική πρόβλεψη για επέκταση της λειτουργίας τους και επαναχρησιμοποίηση του ύδατος για πότισμα του αστικού πρασίνου, του δασικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία δικτύου ποτίσματος για χρήση από τους κατοίκους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την αυστηρή εποπτεία, τον αδιάλειπτο έλεγχο της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών και τη άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, των ελέγχων και των αρμοδίων υπαλλήλων-προϊσταμένων στο διαδίκτυο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τα τέλη χρήσης του αποχετευτικού να είναι ισόποσα με τους άλλους κατοίκους στην Αττική και στην Αθήνα. Δεν θα ανεχθούμε ανάλογη πολιτική τιμολόγησης από την ΕΥΔΑΠ, όπως στο πόσιμο νερό. Το κόστος χρήσης να επιμεριστεί σε όλες τις παροχές της Αττικής, ώστε να έχουμε τα ίδια τέλη χρήσης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αποχέτευση στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια , σε όλους τους Δήμους και για όλους τους κατοίκους .
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ καλύτερη ποιότητα ζωής με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που τόσο βάναυσα κακοποιείται εξαιτίας της υπάρχουσας κατάστασης, όπως και της προτεινόμενης λύσης κατασκευής δευτεροβάθμιων βιολογικών με την απόθεση των λυμάτων κατευθείαν στη θάλασσα.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου