Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Διαβούλευση και διαφάνεια για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» απαιτούν οι αυτοδιοικητικοί της περιφέρειας Αττικής

|

Θετικοί μεν, στη διοικητική μεταρρύθμιση, προβληματισμένοι -έως αρνητικοί- δε, για τον τρόπο που αυτή υλοποιείται εμφανίστηκαν οι περισσότεροι από τους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Περιφέρειας Αττικής που ανέβηκαν στο Βήμα κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βλάχου. Η γενική εντύπωση που άφησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών για τον επερχόμενο «Καλλικράτη» ήταν ότι υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή, για διαβούλευση και διαφάνεια, ότι η αναμονή για το χωροταξικό οδηγεί τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης στην αδράνεια, ενώ άξιοι λόγου είναι οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιους παρευρισκομένους ότι, θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.


Ανάγκη για διαβούλευση
Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Holiday inn» στην Κάντζα, ξεχωρίσαμε κατ’ αρχάς τη δήλωση του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλου, ότι δηλαδή, ένα μέρος από το πακέτο χρηματοδότησης του «Καλλικράτη» θα προέρχεται από το πρόγραμμα «Θησέας». Πληροφορία η οποία αν τελικά ισχύει αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις. Ξεχωρίσαμε επίσης και τη μεγάλη προσέλευση κόσμου, δείγμα ίσως της ανάγκης που νιώθουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι των ΟΤΑ να εκφέρουν άποψη και να ανταλλάξουν απόψεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση, σε ένα ευρύτερο πεδίο διαλόγου πέρα από αυτό της αίθουσας των Δημοτικών Συμβουλίων. «Όλοι θέλουν κάτι να πουν, όλοι θέλουν σίγουρα να ακούσουν, γιατί κανείς δεν ξέρει -και δεν είναι άλλωστε υποχρεωμένος- γι’ αυτό που σχεδιάζεται» παρατήρησε στην κατακλείδα της εκδήλωσης ο Γιώργος Βλάχος, υπογραμμίζοντας παράλληλα, το γεγονός της παρουσίας ανθρώπων από διαφορετικούς μεταξύ τους πολιτικούς χώρους. «Κατορθώσαμε μέσα από αυτόν τον υπεύθυνο λόγο και την αγάπη για τον τόπο μας να κάνουμε μια σύνθεση απόψεων και παρατηρήσεων που τα καταγράψαμε και που μην αμφιβάλλετε ότι θα αποδειχτούν χρήσιμα στην πορεία» κατέληξε. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στο άνοιγμα της εκδήλωσης, ο πρώην υφυπουργός είχε αναφερθεί αναλυτικά στους λόγους που πήρε αυτή η πρωτοβουλία. «Το έναυσμα γι’ αυτή τη συνάντηση ήταν τα δημοσιεύματα του Τύπου καθώς και κάποιες συναντήσεις βουλευτών, κομμάτων, στελεχών που γίνονται στις περιοχές μας, όπως επίσης και οι προτάσεις που γίνονται στην Κυβέρνηση» εξήγησε, για να σχολιάσει σε ότι αφορά τους ψιθύρους και τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα: «Επιτρέψατε μου να πω ότι θεωρώ πολύ σοβαρή υπόθεση το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις συνενώσεις για να γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης. Εμείς είπαμε σήμερα να κάνουμε μια αυτοδιοικητική συνάντηση και προσέγγιση. Όλα στο τραπέζι, με πλήρη διαφάνεια. Να διευκρινίσω ότι εγώ δεν θέλω να γίνω συνομιλητής κανενός υπουργού και της Κυβέρνησης. Εκείνο όμως που θέλω να διεκδικήσω και εγώ και οι συνάδελφοί μου (σ.σ. αναφορά στον Νίκο Καντερέ) είναι το δικαίωμα να ακουστούν οι απόψεις σας και να υπάρξει προβληματισμός για αυτά που λένε οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις πίσω από τις πλάτες τους».



Ένα όραμα που κρύβει κινδύνους
Δεύτερος στο βήμα ανέβηκε ο έτερος βουλευτής περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Καντερές, ο οποίος αφού πρώτα έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του διοικητικού συστήματος, έθεσε στη συνέχεια της διαφωνίες του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Δυστυχώς οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη νέα διοικητική δομή της χώρας στερούνται ακόμα των προϋποθέσεων. Δεν επιτυγχάνεται η ουσιαστική και ολοκληρωμένη διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτό, γιατί αφενός, δεν δίνονται στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οι απαραίτητες, παραπάνω, αρμοδιότητες και αφετέρου, το πιο σημαντικό, στερείται από τους αναγκαίους πόρους. Με άλλα λόγια η αυτοδιοίκηση παραμένει «αιχμάλωτη» της κεντρικής εξουσίας» δήλωσε, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι ή έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου βάζει σε κίνδυνο όλο το εγχείρημα του «Καλλικράτη» .
Για ένα σχέδιο που εμπεριέχει πλήρες το όραμα της αυτοδιοίκηση όπως αυτό έχει εκφραστεί μέσα από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, μίλησε ο δήμαρχος Γέρακα Θανάσης Ζούτσος. «Καθιερώνει δεύτερο βαθμό αιρετής, περιφερειακής, αυτοδιοίκησης καθιερώνει μεγάλους και ισχυρούς δήμους και μιλάει για μια ολοκληρωμένη διοικητική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση κυρίως του Κράτους» είπε ο κ. Ζούτσος τονίζοντας στη συνέχεια ότι σήμερα πολλά από τα δεινά μας οφείλονται στην ύπαρξη ενός τεράστιου γραφειοκρατικό Κράτους, το οποίο με τις αγκυλώσεις του δημιουργεί διάφορες καθυστερήσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ωστόσο, ο δήμαρχος Γέρακα έθεσε κάποιους σοβαρούς προβληματισμούς, όπως αυτός των πληθυσμιακών κριτηρίων που θα ληφθούν υπόψη, για τα οποία επισήμανε ότι έχουν υποστεί μεγάλες αλλαγές στην Ανατολική Αττική από την απογραφή του 2001. Επιπλέον, διαφώνησε με την αντιπροσώπευση όπως περιγράφεται στο σχέδιο: «θα πρέπει οι κάτοικοι να εκλέγουν οποιονδήποτε υποψήφιο σύμβουλο θέλουν από οποιοδήποτε συνδυασμό επιλέγουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τα αναπτυξιακά έργα και την εξάρτηση των δήμων από την Περιφέρεια: «να μην οδηγούνται όλοι οι πόροι στην Περιφέρεια και καταλήξουμε να αντικαταστήσουμε την επαιτεία μας από τον κρατικό περιφερειάρχη στον αιρετό». Τέλος, εστίασε την προσοχή στην τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων στους υπό ένωση δήμους, ώστε να μην προκύψουν κοινωνικές αδικίες, και έφερε ως παράδειγμα το δήμο Γέρακα ο οποίος δεν χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ, αντίθετα με πολλούς δήμους της Ανατολικής Αττικής που χρωστάνε πολλά εκατομμύρια ευρώ.


«Οι Αυτοδιοικητικοί έχουν... φάει σφαλιάρες»
Οι πιο σύντομες παρεμβάσεις (σ.σ. κάτι περισσότερο από δύο λεπτά) ήταν αυτές των Δημήτρη Δάβαρη και Σπύρου Ζαγάρη. Παρόλα αυτά και οι δύο ήταν αρκετά ουσιώδες. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Παιανίας κ. Δάβαρης δήλωσε ότι «όσοι από μάς έχουν κάνει κάποια χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν τέτοια ευαισθησία, τέτοιο πόνο και έχουνε φάει τόσες σφαλιάρες, που σε ότι αφορά αυτό που λέγεται διοικητική μεταρρύθμιση είναι «μέσα». Αλλά θα πρέπει να δούμε και να επαγρυπνούμε γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έλλειμμα. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα γίνει όλη αυτή η ιστορία κι εκεί είναι που όλοι μας μερικές φορές λεμέ λόγια του αέρα. Αυτό που εγώ θα ήθελα -και αυτό θα κάνω- είναι να είμαι σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε μόλις παρουσιαστεί το σχέδιο να δώσουμε τις προτάσεις, τις απαντήσεις και να κάνουμε το συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ». Ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης από τη μεριά του, είπε τα εξής: «το συμπέρασμα από αυτά που ακούσαμε απόψε είναι ότι πρόκειται για μια πολύ πρόχειρη κατάσταση. Όπως λέγαμε πρόσφατα με το νομάρχη για να βγάλεις μια άδεια διπλής κλίμακος -για να βάψεις το σπίτι σου- καταθέτεις στην πολεοδομία προϋπολογισμό, τεχνική περιγραφή και μελέτη του έργου. Για ένα απλό βάψιμο. Και τώρα, εδώ πάμε για ένα τεράστιο γεγονός χωρίς προϋπολογισμό. Τι να πω γι’ αυτό το πράγμα; Εξάλλου με τρομάζει και κάτι άλλο. Ενώ τον Ιανουάριο έχουμε την απογραφή που θα δώσει τα πραγματικά πληθυσμιακά στοιχεία της κάθε περιοχής, βιαζόμαστε για το Νοέμβριο, για δύο μήνες, με τελείως λανθασμένα πληθυσμιακά στοιχειά. Όλες αυτές οι προχειρότητες με τρομάζουν μην πάμε σε καταστροφή».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york