Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Δει δη χρημάτων, ο θεμέλιος λίθος για τον “Καλλικράτη”

|

Οσο πλησιάζουν οι ημέρες, που θα ανακοινωθεί η υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο αναπτύσσεται ένας προβληματισμός μεταξύ των Δημάρχων και των δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων.
Στα πλαίσια ενημέρωσης και προβληματισμού εξελίχθηκε και η σχετική Ημερίδα που οργάνωσε ο βουλευτής  Περιφέρειας Αττικής και τέως Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Αττική Οδού.
Παρόντες, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από Δημάρχους και συμβούλους όλων των παρατάξεων και αποχρώσεων. Παρών και ο βουλευτής Νίκος Καντερές.
Στο πάνελ ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Φώτης Μαγουλάς, ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης και ο Δήμαρχος Λιοσίων Χρ. Παππούς.

Ο Γιώργος Βλάχος δεν έκατσε στο πάνελ, γιατί ήρθε για να ακούσει όπως είπε. «Σήμερα μιλάτε εσείς. Εμείς καταγράφουμε, κωδικοποιούμε τις απόψεις και τις κάνουμε σημαία. Πάμε να προσεγγίσουμε προβλήματα».
Επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία προέκυψε από το γεγονός ότι όλο τον καιρό ακούγονται πολλά για το σχέδιο «Κ» και μένουμε αδρανείς· καθόμαστε και περιμένουμε;

Μετά τη ομιλία του Γιώργου Βλάχου και του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλου, μίλησαν Δήμαρχοι και σύμβουλοι.


Δεν μπορούμε να στρώσουμε ούτε λακκούβα!

Να καθαρίσει το οικονομικό τοπίο. Πώς θα στηριχτεί αυτό το εγχείρημα, τι προετοιμάζει;
Εχουμε φτάσει σήμερα να μιλάμε για Δήμους της Ευρώπης και να μη μπορούμε πλέον να στρώσουμε μία λακκούβα.
Ποιος Δήμος δεν χρωστάει αυτή τη στιγμή τεράστια κονδύλια. Χωρίς λοιπόν να ξεκαθαρίσει το οικονομικό τοπίο τι κάνουμε; Ενώνουμε τα χρέη μας και τη φτώχεια μας…
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης, πώς αντιμετωπίζει η κεντρική διοίκηση την Αυτοδιοίκηση. Υποτίθεται ότι φτιάχνεται κάτι που θα έχει μία προοπτική, που θα πάει μπροστά, χωρίς εμείς οι ίδιοι να έχουμε πεισθεί ότι αυτό θα προχωρήσει.

“Θα προχωρήσουμε μόλις ανακοινωθεί το χωροταξικό στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Για να ξανασυζητήσουμε τι;
Και ποιος μας εμποδίζει αύριο να ξεσηκωθούμε για τα οικονομικά. Ποιος έχει να πληρώσει δώρο Πάσχα, ας σηκώσει το χέρι. Ο Κοινοτάρχης Σαρωνίδας, Ανδρέας Πέγκας – όπως είπε - είναι ο μόνος που δεν χρωστάει.
Παίρνουμε 30% μικρότερη προ κρατική επιχορήγηση. Ως Δήμος Καλυβίων, μόνο από το 2% που έγινε  0,5 εισπράξαμε 670.000 το 2008 και 125.000 ευρώ πέρυσι με το 0,5%. 500.000 κάτω. Μόνο δύο κονδύλια έπιασα και έχουμε 1.200.000 ευρώ κάτω.
Κατά τη δική μου γνώμη, είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Οι Δήμαρχοι να απογοητεύσουν τις τοπικές κοινωνίες.
Κομματικοποιείται πλήρως και ο χώρος της Τ.Α. Πού μπορεί να παίξει ανεξάρτητος Δήμαρχος;
Ας κάνουν ένα Δήμο τη Λαυρεωτική, όπως λένε, με τη συνένωση 8 Δήμων και άντε να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος να θέλει να δημιουργήσει 8 εκλογικά κέντρα. Δεν μπορεί να κατέβει. Ποιοι θα είναι αυτοί που θα πάνε υποψήφιοι;
Ετσι όπως εξελίσσεται το εγχείρημα πάμε για μία νέα αποτυχία.
Πέτρος Φιλίππου
Δήμαρχος Καλυβίων
––––––––––

Απαξίωση της Τ.Α.
Βλέπει ο Φώτης Μαγουλάς
Δήμαρχος Μαρκοπούλου

Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία κατάκτηση, που δεν πρέπει να την αφήσουμε, έτσι όπως πάνε να την κάνουν.
Εγώ και οι περισσότεροι συνάδελφοι εδώ, είμαστε πεπεισμένοι ότι, διοικητική μεταρρύθμιση θα συζητηθεί και ουσιαστικά θα προχωρήσει.
Μειώθηκαν οι Κεντρικοί Αυτοδιοικητικοί Πόροι (ΚΑΠ) από 30 έως 45%. Πώς μπορεί να γίνει η Δημοτική Μεταρρύθμιση όταν απ’ τη μια έχουμε την περικοπή των πόρων μας και απ’ την άλλη χρειάζονται 5.5 εκατομμύρια ευρώ; Αναρωτήθηκε, μα συνέχισε:
«Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, αλλά φοβούμαι ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων και οικονομικούς πόρους θα οδηγηθούμε σε περιπέτεια, σε τραγωδία και θα την πληρώσουν οι κοινωνίες μας, η τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΤΕΔΚΝΑ που είναι ο κεντρικός μας φορέας δεν συμμετέχει στη διαβούλευση! Πώς μπορώ να πιστέψω μια υλοποίηση ενός τόσο σοβαρού προγράμματος χωρίς να συμμετέχει η ΤΕΔΚΝΑ;
Ο στόχος πλέον είναι η απαξίωση της Τ.Α. Μια αδιαφορία στις τοπικές κοινωνίες. Σχεδιάζουν, συζητούν μεμονωμένα, ενώ λείπει η ΤΕΔΚΝΑ, λείπουν οι φορείς και σε 15 ημέρες θα έρθει ένα κείμενο που θα πάει προς ψήφιση.

Το Σχέδιο εμπεριέχει πλήρες πρόγραμμα

Ο Δήμαρχος Γέρακα Αθ. Ζούτσος, τόνισε ότι είχε αντιταχθεί όταν συζητιότανε το σχέδιο «Καποδίστριας 2» στο συνέδριο της Κυλλήνης για συγκεκριμένους λόγους, όπως το χωροταξικό, που για παράδειγμα άφηνε τους Θρακομακεδόνες και τη Βουλιαγμένη, - δύο πολύ μικρούς Δήμους – μόνους τους ανεξάρτητους.
“Αντίθετα το σχέδιο «Καλλικράτης», θεωρώ ότι εμπεριέχει πλήρες πρόγραμμα για την Τ.Α. όπως έχει εκφραστεί μέσα από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Καθιερώνει δεύτερο βαθμό αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Καθιερώνει μεγάλους και ισχυρούς Δήμους και μιλάει για μια ολοκληρωμένη διοικητική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση του κράτους.
Σήμερα πολλά από τα δεινά μας είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό κράτος που δαπανά περισσότερα από όσα έπρεπε να δαπανά, και το οποίο είναι αναποτελεσματικό αφενός και δημιουργεί αγκυλώσεις.
Όλα αυτά θα ξεπεραστούν και θα πάμε ένα βήμα μπροστά”.
Θεωρεί ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο γίνεται μία κουβέντα. Και ως πλαίσιο αρχών βάζει τη δημιουργία ισχυρών ΟΤΑ. Όχι μεγάλων Δήμων, γιατί άλλο είναι ο μεγάλος και άλλο ο ισχυρός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τακτοποίηση των οικονομικών των υπό συνένωση Δήμων για να μην υπάρξουν κοινωνικές αδικίες. Ο Δήμος Γέρακα, για παράδειγμα, έχει πληρώσει την ΕΥΔΑΠ μέχρι και το Φεβρουάριο/10 ενώ πολλοί Δήμοι χρωστάνε πολλά εκατομμύρια για νερό. Δεν χρωστάει σε κανέναν προμηθευτή και δεν έχει πάρει κανένα δάνειο.
Το πληθυσμιακό πρέπει να ληφθεί υπόψιν γιατί είμαστε στην Ανατολική Αττική, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία.

Δεν μπορεί να υπάρξει Τ.Α με 2,7%

Εμείς το θέλουμε το σχέδιο, το ζητάγαμε. Από τους 400 εκλέκτορες οι 390 είναι υπέρ, οι δέκα διαφωνούν. Σε πολλά συμφωνούμε.
Ολοι θυμόμαστε όταν ψηφίστηκε ο Καποδίστριας ήταν στη σωστή κατεύθυνση, και οι αιρετοί Νομάρχες. Ποιος τολμούσε παλιά να πάει σε Νομάρχη που ήταν τοποθετημένος από ένα κόμμα;
Δεν φταίει ο «Καποδίστριας» αν απέτυχε. Φταίνε αυτοί που δεν έδωσαν τα κονδύλια.
Θέλει και το κράτος να μεταρρυθμιστεί για να λειτουργήσει ο «Καλλικράτης». Δεν θέλει μόνο η Τ.Α. μεταρρύθμιση.
Ηρθε ένα ολόκληρο χωριό, το Ολυμπιακό, με 10.000 κατοίκους και δεν εισπράξαμε τους ΚΑΠ, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 30%, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε καθαριότητα, περισυλλογή σκουπιδιών κλπ.
Με 2,7% πόρους δεν μπορεί να υπάρξει Τ.Α. Στη Δανία φτάνει το 40%.
Παν. Γ. Φωτιάδης
Δήμαρχος Αχαρνών
Συνέχεια στη σελ. 16
συνέχεια από τη σελ. 15

Εδώ και 8 μήνες δεν κινείται τίποτα

Νιώθω από τον Αύγουστο του 2009 ότι δεν λειτουργεί τίποτα.
Εδώ και 8 μήνες δεν κινείται τίποτα.
Επί της ουσίας συμφωνώ με τον «Κ», επί της πράξεως όμως είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, δεν γίνεται τίποτα, βράζουμε στο ζουμί μας και πολλοί δήμαρχοι δεν έχουν να πληρώσουν το δώρο. Οι πόροι έρχονται μειωμένοι 30%.
Ο Δήμος Λιοσίων δεν με χαλάει να συνενωθεί με άλλον ή να μείνει ως έχει. Εκείνο που με χαλάει είναι να στηθεί ο «Κ» σε κομματικά γραφεία, να περιμένουν οι Δήμαρχοι τι θα διαβάσουν από τις εφημερίδες και με χαλάει άσχημα όλοι οι δήμαρχοι να συζητάνε το χωροταξικό και όχι τα προβλήματα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες.
Μεθαύριο οι δήμαρχοι θα είναι κομματικοί παράγοντες, αφού θα ενωθούν πολλοί Δήμοι και σίγουρα θα υπάρχει μία τεράστια διαπλοκή για να μπορεί να συντηρήσει κάθε εντολή.
Χρήστος Παππούς
Δήμαρχος Λιοσίων
––––––––––

Χωρίς προϋπολογισμό!

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζάγαρης, έφερε ένα απλουστευμένο παράδειγμα: «για να βγάλεις μία άδεια μικρής κλίμακας για να βάψεις το σπίτι σου καταθέτεις στην Πολεοδομία προϋπολογισμό, τεχνική περιγραφή, μελέτη του έργου και τώρα εδώ πάμε για ένα τεράστιο γεγονός χωρίς προϋπολογισμό!

Ο δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας στο Δήμο Παιανίας Κοσμάς Καρανικόλας, αναρωτήθηκε πού είναι η νεολαία, πού είναι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, που έφτιαξαν οι Δήμοι; Αποφασίζουμε για 50-100 χρόνια γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς!
Απευθυνόμενος δε στο Δήμαρχο Παιανίας είπε ότι εφεξής θα είναι ηπιότερος μετά απ’ αυτά που άκουσε μέσα στην αίθουσα!
––––––––––
Δημήτρης Μπουραΐμης
Δήμαρχος Φυλής

Το σχέδιο «Κ» σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι έργο των επιστημόνων. Είναι έργο μόνο των  πολιτικών κομμάτων.  Είναι ζήτημα, που μόνο τα πολιτικά κόμματα μπορούν να αποφασίσουν.
Για τα περισσότερα προβλήματα της Τ.Α. δεν υπάρχουν λύσεις.
Αύριο η πρωτοβάθμια Τ.Α. θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες.

––––––––––

Ως πρωταπριλιά

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουβαρά Σταμάτης Γκίνης έκανε τη διαφορά:
«Εγκυρες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε ότι κλείδωσε το θέμα της Λαυρεωτικής. Γίνονται  δύο μεγάλοι Δήμοι και η Κοινότητα Κουβαράς των 2.500 κατοίκων παραμένει μόνη της», δήλωσε και έγινε χαμός στην αίθουσα.
Δυστυχώς, όλο αυτό τον καιρό συζητάμε για σενάρια, ασχολούμεθα όλοι ποιος θα ενωθεί με ποιον και πότε.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα και επειδή δεν υπάρχουν οι δομές, πολύ φοβάμαι ότι με την υποχρηματοδότηση που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, γνωρίζω Δήμο που είχε μείωση του ΚΑΠ 50%, δεν μπορεί να περπατήσει κανένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση.
Θεωρώ ότι ή θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα στον «Κ» το χωροταξικό· να μας πούνε τι πρέπει να κάνουν ή να πάμε στις εκλογές μ’ αυτά τα σχήματα που υπάρχουν και να πάμε με αιρετό Περιφερειάρχη. Να γίνει βήμα – βήμα η διοικητική μεταρρύθμιση.

––––––––––

Το σχέδιο είναι καταδικασμένο!

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης Γιάννης Σαμέλης αναρωτήθηκε: για ποια λειτουργικότητα και μεταφορά αρμοδιοτήτων μιλάμε; Όταν δεν μεταφέρονται πόροι!
Με βάση αυτό και λειτουργικά το σχέδιο «Κ» είναι καταδικασμένο.
Ο μεγαλύτερος παράνομος σήμερα είναι η κεντρική διοίκηση, η κεντρική διακυβέρνηση.
Κύριοι είμαστε κάτοικοι της Ευρωπαίκής Ενωσης και δεν έχουμε όχι αποχέτευση ούτε ένα σχέδιο, μια προοπτική για να δούμε πού πηγαίνουμε.
Με την ενιαία Περιφέρεια φοβάμαι ότι η Ανατ. Αττική θα γίνει η πίσω αυλή, ο χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών. Δεν θα έχουμε δυνατή φωνή και οδηγούμαστε από εκεί που θα ήμασταν ο μοχλός της οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας, να γίνουμε ο χώρος της εναπόθεσης σκουπιδιών της Αττικής.

––––––––––

Ο “Καλλικράτης” έχει πολύ μεγάλη παθογένεια
Γρηγόρης Κωνσταντέλος
δημοτικός σύμβουλος Βούλας και υποψήφιος Δήμαρχος

Τι σημαίνει αποκέντρωση. Ότι η υπηρεσία θα πάει πιο κοντά στον πολίτη. Όταν όμως μεγαλώνουμε έχω την αίσθηση ότι το προϊόν πάει πιο μακριά από τον πολίτη.
Οι μεγάλοι Οργανισμοί Τ.Α. είναι οι πιο παθογενείς, είτε στα οικονομικά είτε στην παροχή υπηρεσιών.
Γίνεται μία κατ’ ευφημισμόν διαβούλευση, μόλις χτες το βράδυ έχει 1063 προτάσεις στο διαδίκτυο και καμία δεν έχει πάρει απάντηση.
Εχω την αίσθηση ότι καταργούμε τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις αντικαθιστούμε με Περιφέρειες.
Δηλαδή οι Περιφερειάρχες γίνονται αιρετοί για να έχουν ρόλο παρεμφερή με το Νομάρχη και θα συνεχίσουμε να έχουμε την εποπτεία, την κηδεμονία, την ποδηγέτηση της Τ.Α. από τις επτά Γενικές Διοικήσεις.
Η λογική αυτή δημιουργεί ένα μοντέλο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη παθογένεια και έχω την αίσθηση ότι θα δημιουργήσει ένα χάος στους ΟΤΑ την 1/1/11.

––––––––––

Όλα γενικόλογα και αφηρημένα
Σωτήρης Μεθενίτης
δημοτικός σύμβουλος  Μαρκοπούλου

Για πρώτη φορά η Τ.Α. βρίσκεται να συζητάει χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, χωρίς σχέδιο νόμου. Όλα γενικόλογα και αφηρημένα.
Ολη αυτή η μεταρρύθμιση δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ότι είναι μια πολύ σημαντική  υπόθεση, η οποία εντάσσεται μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα σταθερότητας που ψηφίστηκε στις Βρυξέλες
Δημιουργούν μεγάλους γραφειοκρατικούς Δήμους, σε βάθος χρόνου, οι οποίοι όμως δεν θα μπορέσον να αγκαλιάσουν τα ζητήματα της Τ.Α. της επικουρικότητας, της δυνατότητας του πολίτη να αυτοδιοικείται και να μην ετεροδιοικείται και να μη χάνεται σε ένα γραφειοκρατικό χάος.
Επιχειρείται μία μεταρρύθμιση που έχει μόνο οικονομικό σκεπτικό και θα οδηγήσει σε κατεξευτελισμό της Τ.Α.
Τι θα κάνει η ΤΕΔΚΝΑ και η ΚΕΔΚΕ;
––––––––––

Κλείνοντας την ημερίδα ο Γ. Βλάχος επεσήμανε ότι ήταν μια πολύ υπεύθυνη και εποικοδομητική κουβέντα από όλες τις πλευρές. Συνεχάρη την Δ. Καλογερόπουλο που βρέθηκε εκεί από την πρώτη ώρα και παρέμεινε.
«Σήμερα αναλύσαμε και συνθέσαμε όλες τις απόψεις. Κάποιοι δεν ήρθαν, ας μείνουν με τις φοβίες τους. Οι πολλοί ήρθαν. Είχε μεγάλη επιτυχία και πρέπει να έχει συνέχεια», είπε και επεσήμανε για την Περιφέρεια:  Μία περιφέρεια, ένας Περιφερειάρχης είναι όχι πρωθυπουργός αλλά υπεράνθρωπος με 5 εκατομμύρια κόσμο. Μια μικρή κυβέρνηση.

πηγή εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york