Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Τα παιδιά και το παιχνίδι: Συμβουλές προς τους γονείς ώστε τα παιδιά τους να παίζουν με ασφάλεια

Μπορείτε να κάνετε την εμπειρία παιχνιδιού του παιδιού σας ασφαλή, κατάλληλη για την ηλικία του, φιλική, διασκεδαστική, ακόμη και εκπαιδευτική εάν ενημερωθείτε για την κοινότητα των παιχνιδιών, τις αξιολογήσεις των παιχνιδιών και τον τρόπο χρήσης των εργαλείων προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφαλείας που είναι ενσωματωμένα στα παιχνίδια.
Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να προστατεύσετε τα παιδιά σας, όταν παίζουν παιχνίδια και ανταγωνίζονται στο Διαδίκτυο.
Ενημερωθείτε. Εξοικειωθείτε με τους χαρακτηρισμούς των παιχνιδιών και τις δηλώσεις απορρήτου και ελέγξτε τους όρους αποδεκτής χρήσης της κάθε διαδικτυακής τοποθεσίας παιχνιδιού.
Ως παράδειγμα, ανατρέξτε στη σελίδα κώδικα συμπεριφοράς του Xbox Live.
Παρατηρήστε. Ελέγξτε τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σας, καθώς και με ποιους παίζουν. Τοποθετήστε τον υπολογιστή ή την κονσόλα παιχνιδιού (για παράδειγμα, το Microsoft Xbox) σε σημείο όπου μπορείτε να την παρακολουθείτε εύκολα, εάν χρειαστεί.
Ορίστε κανόνες. Θα πρέπει να το κάνετε προτού το παιδί σας συνδεθεί και να είστε βέβαιοι ότι τους καταλαβαίνει.
Στους συνηθέστερους κανόνες περιλαμβάνονται ο περιορισμός του χρόνου παιχνιδιού, παιχνίδι με φίλους εκτός Διαδικτύου μόνο και ποτέ να μην συνομιλούν με αγνώστους ή να δίνουν προσωπικά στοιχεία, όπως το πραγματικό τους όνομα και τον τόπο διαμονής τους.
Για να πάρετε μερικές ιδέες σχετικά με την κατάρτιση κανόνων στο σπίτι, διαβάστε το άρθρο Οικογενειακά συμβόλαια: Κώδικας συμπεριφοράς στο Web, για παιδιά.
Παρακολουθήστε τις συνομιλίες και τα μηνύματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εάν κάποιος παίκτης χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας το πει.
Ίσως να μπορέσετε να εντοπίσετε το όνομα του υβριστή από τον κατάλογο παικτών, ώστε να αποσιωπήσετε ή να αποκλείσετε τα μηνύματά του ή μπορείτε να τον αναφέρετε στους διαχειριστές του παιχνιδιού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίας ή υποβολής σχολίων. Ελέγξτε την τοποθεσία του παιχνιδιού για περισσότερες πληροφορίες.
Εξασφαλίστε το απόρρητο. Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ προσωπικά δεδομένα (για παράδειγμα, το όνομά τους, την ηλικία, το φύλο ή τη διεύθυνση του σπιτιού) ή φωτογραφίες τους και να μην συναντηθούν με κάποιον κατά πρόσωπο, όταν χρησιμοποιούν διαδικτυακές συνομιλίες.
Βεβαιωθείτε ότι θα σας ειδοποιήσουν αμέσως, εάν κάποιος τους ζητήσει αυτές τις πληροφορίες.
Χρησιμοποιήστε την φωνητική συνομιλία με σύνεση. Ορισμένα συστήματα παιχνιδιού επιτρέπουν τη φωνητική συνομιλία με άλλους παίκτες, με τη χρήση σετ ακουστικών. (Η λειτουργία αυτή δεν συνιστάται για μικρά παιδιά.)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη λειτουργία, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του υπολογιστή ή της κονσόλας παιχνιδιού σας.
Σημείωση: Η τεχνολογία παραμόρφωσης φωνής, που καλύπτει την πραγματική φωνή του παιδιού, διατίθεται πλέον στους περισσότερους υπολογιστές και τις κονσόλες παιχνιδιών, όπως το Microsoft Xbox. Σημειώστε ότι και οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παραμόρφωση φωνής και ότι ο καθένας δεν είναι απαραίτητα αυτός που λέει πως είναι.
Επιλέξτε κατάλληλα ονόματα. Πείτε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει κατάλληλα ονόματα οθόνης ή χαρακτήρα (γνωστά και ως ετικέτες παιχνιδιού), σύμφωνα με τους κανόνες της τοποθεσίας παιχνιδιού. Τα ονόματα αυτά δεν θα πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία ή να υποκινούν την παρενόχληση.
Προσέξτε τους ενοχλητικούς του Διαδικτύου. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τους ενοχλητικούς των διαδικτυακών παιχνιδιών, γνωστούς και ως παρενοχλητές.
Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται με ασφάλεια, όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Πείτε στα παιδιά σας πως, εάν δεν νιώθουν άνετα με οτιδήποτε συμβαίνει στο παιχνίδι, θα πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι και να σας ενημερώσουν αμέσως ώστε, εάν είναι απαραίτητο, να καταγράψετε και να αναφέρετε το γεγονός.
Συμμετέχετε. Ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για να παίξουν τα παιδιά σας παιχνίδια στο Διαδίκτυο είναι να συμμετέχετε μαζί τους. Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο που θέλουν, ιδίως εάν είναι μεγαλύτερα παιδιά, αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να τα διδάξετε να αντιμετωπίζουν τους άλλους στο Διαδίκτυο και, παράλληλα, να διασκεδάζουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york