Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Ο Καλλικράτης θα προχωρήσει 1.000.000%»

|

Με συνέντευξη του στο Mega όσο και με την παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών έβαλε ένα τέλος στις φήμες που είχαν αναπτυχθεί κι έκαναν λόγο για μετάθεση ή και για αναβολή του σχεδίου λόγω των οικονομικών αλλά και άλλων συνθηκών 

Μετά από μία περίοδο έντονης παραφιλολογίας γύρω από το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης την περασμένη Τρίτη, από τις συχνότητες του Mega Channel ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης στην ουσία πέρασε στην πολιτική αντεπίθεση. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, οι δήμοι που θα προκύψουν θα είναι λιγότεροι από 370 ενώ δεν προβλέπεται η συνένωση μεγάλων δήμων. Στην ουσία, οι εξελίξεις είχαν αρχίσει να τρέχουν από το Σάββατο όταν ο υπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές της Β΄ Αθήνας και τους ανακοίνωσε τις προθέσεις του υπουργείου.
Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων, ενώ περίπου στα μέσα Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα ισοδυναμεί με 16 νομοσχέδια προκειμένου να ψηφιστεί στο σύνολο του. Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν υποβληθεί, ο χάρτης της Αττικής θα χωροθετηθεί από τη διαμόρφωση 62 - 65 δήμων από τους 122 σημερινούς δήμους και κοινότητες. Παράλληλα, στη συνέντευξη του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, ο υπουργός Εσωτερικών σχεδόν προεξόφλησε ότι η Αττική θα παραμείνει μία ενιαία Περιφέρεια.
Δεδομένων των ανωτέρω, φαίνεται αρκετά δύσκολο να αλλάξουν τα όσα έχουν διαρρεύσει για την περιοχή μας και τη χωροταξική δομή που αυτή θα έχει μετά την εφαρμογή του σχεδίου. Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες εμφανίζονται προβληματισμένοι γύρω από τη λειτουργικότητα της μεταβατικής περιόδου, της οποίας τη θεσμοθέτηση παραδέχονται «ως αναγκαία ώστε να είναι πιο λειτουργική η μετάβαση στο νέο θεσμό για αυτό και πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά». Στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ ο υπουργός, όμως, υπογράμμισε ότι «η διαδικασία της μετάβασης θα έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η άσκηση των αρμοδιοτήτων να συνεχιστεί χωρίς κλυδωνισμούς».
Εξίσου σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δημοσιοποίηση των αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι νέοι δήμοι. Στην ουσία φαίνεται ότι πολλές από τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ενέπιπταν στην ευθύνη των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων περνάνε στην αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, ακόμη, ότι οι δήμοι αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτικών.
Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο: πολεοδομικές αρμοδιότητες, πολιτικές πρόνοιας, αρμοδιότητες υγείας, προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια, αρμοδιότητες παιδείας, εμπορίου, ανάπτυξης και μεταφορών. Σημαντικά ήταν τα όσα ανέφερε ο υπουργός γύρω από τα θέματα της τοπικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας που αφορούν στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, κτηνοτροφία και αλιεία. Και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία.
Ιδαίτερη αναφορά έγινε στο πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ δηλαδή τη χρηματοδότηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων με ένα σύστημα δυναμικών πόρων που να εξασφαλίζει σε βάθος χρόνου τις ανάγκες των δήμων.
Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ «όπως και εσείς έχετε προτείνει, το καλάθι των κεντρικών αυτοτελών πόρων θα περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον φόρο ακίνητης περιουσίας» ως βασικές πηγές για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι βουλευτές ή οι δήμαρχοι που αντιδρούν στις αλλαγές λόγω προσωπικών επιδιώξεων που σχετίζονται με τη διαχείριση της εξουσίας που θα έχουν στην κατοχή τους.
Τέλος, σε ό,τι έχει σχέση με τους δημοτικούς υπαλλήλους που μέχρι σήμερα εργάζονται στις δημοτικές επιχειρήσεις ο κ. Ραγκούσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις αλλά «ορθολογική αξιοποίηση όλου αυτού του δυναμικού προς όφελος και του ίδιου του θεσμού και των ίδιων των υπαλλήλων αλλά βεβαίως και του Έλληνα φορολογούμενου».
Μετά τη συνάντηση του υπουργού με την ΚΕΔΚΕ πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως ο κ.Ραγκούσης «έβαλε ψηλά τον πήχυ», γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά εάν δει πως ο πήχης κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη.     

πηγή εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york