Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο Θανάσης Λεβέντης για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών


 Πριν δυο χρόνια ανακαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Αχαρνών στην οδό Σαλαμίνος 21. Το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τότε αποφάσισε την  απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο εντοπίστηκε και τριών ακόμη ιδιοκτησιών,  αλλά παρότι παρήλθε ικανός χρόνος μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η απαλλοτρίωση.
Επίσης η μέχρι τώρα έρευνα έφερε στο φως μια ολόκληρη κερκίδα, πλάτους 5 μ. (στο δυτικό τους τμήμα), με 11 σειρές εδωλίων από  ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη. Ανασκάφτηκε επίσης  μικρό τμήμα κερκίδας, βόρεια της πρώτης, που συνεχίζεται άθικτη, κάτω από το θεμέλιό της νεόκτιστης καφετέριας που έχει θεμελιωθεί σε ψηλότερο επίπεδο και το μισό άλλης προς τα νότια της πρώτης, που φαίνεται να συνεχίζεται κάτω από το οδόστρωμα της Σαλαμίνος.
Τα εδώλια έχουν πλάτος από 0,22 μ. έως 0-40, ενώ το ύψος τους φαίνεται ακόμη μικρότερο, λόγω της μετακίνησης των βαθμίδων προς τα εμπρός. Τα προϊόντα της επεξεργασίας των λίθων δείχνουν ότι η τελική διαμόρφωσή τους έγινε επί τόπου.
Η ορχήστρα, φαίνεται ότι  είναι ελαφρώς πεταλόσχημη και έχει διάμετρο 13,50 μ. -15 μ. όσο για τη χωρητικότητα, υπολογίζεται τουλάχιστον σε 1.700-2.000 θεατές. Χωρίς να υπολογισθεί το επιθέατρο. Δίπλα στο Θέατρο ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ο ναός της Ιππίας Αθηνάς, η οποία λατρευόταν στον αρχαίο Δήμο των Αχαρνών.
Εκτός των ανωτέρω, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο με 400 τάφους και εντυπωσιακά ευρήματα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για την απαλλοτρίωση των γαιοκτησιών και ανασκαφικών έργων για να έρθουν στο φώς το Αρχαίο Θέατρο, ο ναός της Ιππίας Αθηνάς και τα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στο Δήμο Αχαρνών;


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york