Κάθε μήνα σχεδόν προστίθεται κι από ένα οικοδομικό τετράγωνο στους περισσότερους δήμους από τα Καλύβια μέχρι τον Κάλαμο Ωρωπού. Με απίστευτη ταχύτητα πολλαπλασιάζονται πλέον σ’ όλους τους δήμους που βρίσκονται στη διοικητική επικράτεια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής οι καινούριες γειτονιές.
Οι μόνιμοι κάτοικοι στις περισσότερες περιοχές αυξάνονται με γεωμετρική πλέον πρόοδο και από χρόνο σε χρόνο οι δήμοι επεκτείνουν δίκτυα και παροχές σε δεκάδες νέες οικοδομές.
Δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες μιλούν για πλήρη «μεταμόρφωση» μεγάλων τμημάτων των περιοχών τους σε χρόνο-ρεκόρ. Από την τελευταία απογραφή (2001) μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 7 χρόνια, ο πληθυσμός των περισσότερων δήμων και κοινοτήτων του νομού είναι διπλάσιος και τριπλάσιος. Και δεν πρόκειται για κόσμο που χτίζει εξοχικό και υπολογίζεται μόνον την καλοκαιρινή σεζόν και τις γιορτές. Είναι Αθηναίοι που εγκαταλείπουν οριστικά τις παλιές τους γειτονιές που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε καλά προάστια, όπως το Χαλάνδρι ή του Παπάγου και μεταφέρουν τα νοικοκυριά τους στο Γέρακα, την Παλλήνη, το Μαρκόπουλο, την Παιανία, τη Ραφήνα, την Ανοιξη, τη Δροσιά, το Καπανδρίτι, την Ανάβυσσο και σ’ όλες γενικά τις περιοχές που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν ζώνη δεύτερης κατοικίας.
Σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Πικέρμι, έρχονται κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω. Η μικρή κοινότητα στην απογραφή του 2001 με μόλις 3.000 κατοίκους σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ανατολικής Αττικής. Ο πληθυσμός των μόνιμων πλέον κατοίκων, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των αιτήσεων για νέες συνδέσεις ύδρευσης, ξεπερνά τις 15.000. Αριθμός που εφόσον αποτυπωθεί και στην απογραφή του 2011 και δεν αλλάξουν για την Αττική από τον «Καποδίστρια 2» τα υφιστάμενα κριτήρια, θα αναβαθμίσει το Πικέρμι από κοινότητα σε δήμο. Η ίδια εξέλιξη αναμένεται και στις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Ροδόπολης και Σταμάτας στη βορειοδυτική πύλη της Αττικής.
Εδώ κάθε μέρα χτίζεται και μια καινούρια οικοδομή. Και ασταμάτητα κατευθύνονται προς τα εκεί Αθηναίοι προερχόμενοι ως επί το πλείστον από κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας.
Ελάχιστα είναι πια τα αδόμητα οικόπεδα ακόμα και σε απόσταση χιλιομέτρων από το κέντρο των κοινοτήτων της συγκεκριμένης περιοχής. Και σε αντίθεση με άλλες ζώνες της Αττικής όπου αυτήν την περίοδο καταγράφεται στασιμότητα έως και σημαντική μείωση στη ζήτηση των ακινήτων, στη βορειοδυτική πύλη του νομού είναι μετρημένα στα δάκτυλα τα ακίνητα που περιμένουν για πολύ καιρό ενοικιαστές. Σ’ αυτήν την περιοχή οι τιμές πώλησης ανέβηκαν έως και 10% το πρώτο τετράμηνο του 2008. Το ίδιο και οι τιμές μίσθωσης, φθάνοντας πλέον να εξισώνονται με τα πανάκριβα στα ενοίκια νότια προάστια.
Ανατροπή… προβλέψεων
Προγνωστικά για την εξέλιξη του πληθυσμού είχε κάνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της μελέτης που είχε εκπονήσει με θέμα: «Στρατηγικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Αττικής». Η μελέτη αυτή κατέγραφε τις έντονες τάσεις οικιστικής ανάπτυξης που είχαν αρχίσει από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα να διαφαίνονται στην περιοχή. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας προέβλεπαν τις πληθυσμιακές μεταβολές των επόμενων χρόνων σε όλες τις περιοχές οι οποίες συνδέονταν με μεγάλα έργα υποδομής, αλλά δεν περίμεναν τόσο γρήγορα όχι μόνον την πληθυσμιακή έκρηξη, αλλά και τις ραγδαίες αλλαγές στον οικιστικό τους χάρτη.
Οι περιοχές μετά τη Βούλα μέχρι την Κερατέα, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου τμήματος των Μεσογείων, προβλέπονταν σε ποσοστό 70% με 80% ως ζώνες παραθεριστικής κατοικίες και δραστηριοτήτων αναψυχής. Με εξαίρεση το Λαύριο, το οποίο ανέπτυσσε μια άλλη δυναμική και εξελίσσονταν σε έναν από τους κυριότερους πόλους οικιστικής ανάπτυξης και υπερτονικής ακτινοβολίας της νοτιοανατολικής Αττικής.
Σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους δήμους, αλλά και την πολεοδομία του Μαρκόπουλου, 2 στις 3 νέες οικοδομικές άδειες που εκδίδονται αφορούν κατασκευή κατοικιών που προορίζονται για πρώτη κατοικία. Πριν από 5 με 6 χρόνια η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Μόλις το 1/5 από τις οικοδομικές άδειες που εκδίδονταν αφορούσαν κατασκευή πρώτης κατοικίας. Τότε, βέβαια, ήταν διαφορετικές και οι συνθήκες. Η ζώνη κύριας κατοικίας σταματούσε στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη και σε ένα τμήμα των Καλυβίων.
Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν κυρίως όταν άρχισε να μπαίνει στη ζωή των Αθηναίων η Αττική Οδός, η οποία χρόνο με το χρόνο «σπρώχνει» στην Ανατολική Αττική πληθυσμό από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ο γρήγορος κορεσμός των περισσότερων περιοχών στη λεκάνη των Μεσογείων, όπως του Γέρακα, της Παλλήνης, του Πικερμίου (η περιοχή αυτή το 2001 είχε περίπου 3.000 κατοίκους σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της κοινότητας, ξεπερνά τις 15.000 και φυσικά διεκδικεί την αναβάθμισή της σε δήμο), των Σπάτων και του Μαρκόπουλου οδήγησε πολλούς στην επιλογή του μετώπου του Σουνίου.
Ο δρόμος προς τη νοτιοανατολική ακτή της Αττικής έγινε ταχύτερος με την επέκταση των σχεδίων πόλης. Όλοι, βλέποντας τη «χρυσοφόρο» απόδοση της γης έσπευσαν να κατοχυρώσουν εκτάσεις σε όλες τις υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης οι τιμές των οικοπέδων ανεβαίνουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω.
Ως και το 2002 κυρίως στη ζώνη της Λαυρεωτικής υπήρχαν πολλές ευκαιρίες. Μετά βέβαια που άρχισε η μαζική εξόρμηση, τα διαθέσιμα και σε προσιτές τιμές οικόπεδα περιορίστηκαν. Αισθητά μειώθηκε ακόμα και το απόθεμα των διαθέσιμων εκτάσεων εκτός σχεδίου και χωρίς άμεση προοπτική πολεοδομικής οργάνωσης.
Οι νέες γειτονιές στην παραλιακή ζώνη
Οι νέες γειτονιές στην παραλιακή ζώνη της νοτιανατολικής Αττικής «ξεφυτρώνουν» όπως τα… αρμυρίκια.
Από τις μεγάλες εκπλήξεις της περιοχής είναι η Ανάβυσσος.
Υπολογίζεται ότι την τελευταία 10ετία ο πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε κατά δυόμισι φορές πλησιάζοντας τις 25.000. Με υψηλούς ρυθμούς αυξάνεται ο πληθυσμός και στις γειτονικές περιοχές της Παλαιάς Φώκαιας, της Σαρωνίδας, του Κουβαρά και του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι περίπου 8.500 κάτοικοι της απογραφής του 2001 εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τις 16.000 με 17.000.
Οι περισσότεροι «τρέχουν» στις περιοχές που εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο σχέδιο. Περίπου 15.000 νέοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν, για παράδειγμα, την τελευταία 7ετία στις περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης στην Κηφισιά, 13.000 στην Παιανία και 10.000 στη Νέα Μάκρη.
πηγή
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου