Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το θάνατο σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους.
Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία και επεσήμανε ότι οι αρχές προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση αναφορικά με τις απώλειες, τους τραυματισμούς και τις καταστροφές σπιτιών και υποδομών.
Ο σεισμός έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο σε κατάσταση πανικού. Λίγη ώρα μετά το σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Προειδοποίηση για τσουνάμι
Στο μεταξύ, σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού επέκτειναν οι αμερικανικές αρχές την προειδοποίηση για τσουνάμι.
Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την "πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες" κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.
Με τσουνάμι απειλείται το Νησί του Πάσχα και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται.
Παράλληλα, η χιλιανή πρόεδρος τόνισε ότι δυο πλοία, δυο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αποστέλλονται στο νησί Ρόμπινσον Κρουζοέ, στ΄ανοικτά του Σαντιάγο, το οποίο καλύφθηκε από ένα τεράστιο κύμα μετά τον ισχυρό σεισμό.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 επεσήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε μεγάλο βάθος, ενώ το τσουνάμι της Σουμάτρας, που λίγα χρόνια πριν είχε "πνίξει" τη ΝΑ Ασία ήταν επιφανειακό.
Μετρούν καταστροφές
Ο καθηγητής σεισμολογίας Παναγιώτης Καρύδης, εκτίμησε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι οι καταστροφές του σεισμού δε θα έχουν καμία σχέση με αυτές της Αϊτής τόσο εξαιτίας του επικέντρου του σεισμού, ενώ τόνισε ότι η Χιλή έχει "εμπειρία" στους σεισμούς οπότε ο κόσμος αντιδρά καλύτερα και τα περισσότερα κτήρια είναι προσαρμοσμένα στα δεδομένα.
Πάντως, πολλά κτήρια στην κεντρική χώρα έχουν καταρρεύσει, ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.
Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.
Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.
Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.
Τηλεφωνικό κέντρο για τους Έλληνες της Χιλής
Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.
Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η ελληνίδα πρέσβης στη Χιλή Χρυσούλα Καρυκοπούλου, στη χώρα ζουν περίπου 5.000 Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ωστόσο κατοικούν κυρίως στη βόρεια χώρα, μακριά απο το επίκεντρο του σεισμού στην πόλη Κονσεπσιόν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία με τη Χιλή και ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αλλα το υπουργείο συλλέγει στοιχεία από τους πολίτες που τηλεφωνούν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή.
Τόνισε παράλληλα, ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι μακριά από τις περιοχές όπου ζουν οι Έλληνες, ενώ επεσήμανε ότι με το υπουργείο δεν έχουν επικοινωνήσει ταξιδιωτικά πρακτορεία.
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου