Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Επίθεση Παπανδρέου στη συγκυβέρνηση – Υπερασπίστηκε ξανά το «λεφτά υπάρχουν»

gap-3

Την πρώτη του προεκλογική ομιλία έκανε το βράδυ της Τρίτης από το Αγρίνιο ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και στον Κ. Καραμανλή, ενώ για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε τόσο το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» όσο και την πρότασή του για δημοψήφισμα.

«Με τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας και της ελληνικής οικονομίας θα ασχοληθεί επιτέλους κανείς; Κανένα Μνημόνιο δεν θα ήταν αναγκαίο, αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος την περίοδο 2004-2009», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν. Δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε -γιατί η Ελλάδα είναι μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου- αν ο δημόσιος τομέας δεν είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στην τύχη του. Αν δεν είχε γίνει όχημα ρουσφετιών, σπατάλης και διανομής προνομίων στους λίγους και ισχυρούς. Αν δεν ήταν τελείως ανήμπορος να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να κατανείμει δίκαια τα βάρη».
Παράλληλα, συμπλήρωσε για την προσωπική του πορεία: «Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς. Περισσότερους από ό,τι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Έμαθα κι εγώ. Είμαι αποφασισμένος».
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» επιμένοντας ότι θα δικαιωθεί αναδρομικά και κατηγόρησε αορίστως το «κατεστημένο» ότι «γνώριζε και γνωρίζει πως λεφτά υπάρχουν». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει το 2011, υποστήριξε πως «με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο». Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση σε όλους να σταματήσουν να τροφοδοτούν οποιαδήποτε συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τόνισε επικαλούμενος την εμπειρία του ως πρωθυπουργού: «Καλώ τους πάντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν συζήτηση εξόδου από το ευρώ. Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «πατερίτσα της Δεξιάς» ούτε «ουραγός κανενός: ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστερής συντήρησης». Ακόμη εμφανίστηκε πρόθυμος για κυβερνητικές συνεργασίες αλλά με «ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο» και κατηγόρησε την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αλλά και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εξουσίας που δεν αφορούν κανέναν» και πως τα δίνουν όλα «για την προσωπική επιβίωση». Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος δεν μπορούν να τις κάνουν «ούτε αυτοί που είναι εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές στα λόγια, αλλά κουρέλιασαν τις προοδευτικές αλλαγές 2009-2011, ούτε αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν στο όνομα της αριστεράς, αλλά έχουν αγκαλιάσει το ρουσφέτι και την πελατειακή λογική.
Χαρακτηριστικά, είπε: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της ηγεσίας της αντιπολίτευσης. Οι μεν (σ.σ. η συγκυβέρνηση) αποκαλύφτηκαν στο Παρίσι. Αυτοί (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) αποκαλύφτηκαν στο Λονδίνο». Σχολιάζοντας το τσιτάτο Τσίπρα ότι «θα χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές» ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Μας λένε ότι θα χορέψουν οι αγορές. Λέτε; Ως πρωθυπουργός πρώτος εγώ έκανα κριτική στις αγορές. Το 2010 μπορούσα με μία απόφαση να δημιουργήσω μεγάλα προβλήματα στις αγορές και στην διεθνή οικονομία. Ποιο θα ήταν όμως το πρώτο θύμα μίας τέτοιας απόφασης; Δεν θα ήταν ούτε η Γερμανία, ούτε οι αγορές. Αλλά η Ελλάδα και ειδικότερα ο Έλληνας πολίτης», είπε. Ακόμη, υποστήριξε ότι «μια εθνική πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί σε ευχολόγια περί μιας αλλαγής στην ΕΕ, ούτε σε έωλες απειλές προς τις αγορές. Μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας στις αγορές και στην Ευρωζώνη» προειδοποιώντας πως «δεν είναι καθόλου ρόδινα τα πράγματα».
Για ποιο λόγο ίδρυσε το νέο κόμμα
Σχετικά για την ανάγκη του νέου κόμματος, αναφέρθηκε σε πέντε λόγους:
·Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
·Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.
·Των δυνάμεων που όταν ξέσπασε η κρίση του 2009 ανέλαβαν τις ευθύνες τους με γενναιότητα και ξεκίνησαν τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα.
·Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός.
·Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνωμοσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη. Κατεστημένο που ήξερε και ξέρει ότι, λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές. Δεν ήθελε και δεν θέλει να σπάσει η πελατειακή εξάρτηση του πολιτικού συστήματος. Δεν ήθελε και δεν θέλει ένα ισχυρό δημόσιο να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη και όχι τα προνόμια των λίγων.
·Και πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Για να ξέρουν οι πολίτες και να αισθάνονται ότι, δεν θα υπονομευτεί το δικαίωμα τους να έχουν φωνή -φωνή που θα είχε ακουστεί όταν εμείς προτείναμε δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος -εμμέσως- στις κατηγορίες Βενιζέλου περί διάσπασης, τόνισε ότι επέλεξε το δύσκολο δρόμο.«Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο. Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα» είπε χαρακτηριστικά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york