Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Παντελής Ασπραδάκης: «Ευαισθητοποίηση στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων»

του Παντελή Ασπραδάκη, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής και
μέλος της Επιτροπής  Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και  Δικαιοσύνης

 
      Η εμπορία ανθρώπων θεωρείται ένα  από τα σοβαρότερα εγκλήματα παγκοσμίως καθώς αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας και συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, με κυριότερες μορφές την εξαναγκαστική εργασία, το εμπόριο οργάνων και τη πορνεία. Αυτό το απάνθρωπο φαινόμενο πλήττει κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους οικονομικά ασθενέστερους. Παρατηρείται έξαρση σε περιόδους κρίσης με κάθε μορφή (οικονομική, πολιτική είτε και περιβαλλοντική) όπου η ανεργία και η φτώχια θερίζει. Καθώς διανύουμε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου θεσμοί και αξίες δοκιμάζονται, οφείλουμε να διαφυλάξουμε πιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μεγαλύτερο αγαθό της ελευθερίας.
      Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνονται τα περιστατικά εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού των ανθρώπων. Συνάνθρωποί μας που συχνά παραπλανόνται με ψευδείς υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή, καταλήγουν να ελέγχονται ολοκληρωτικά από κάποιον τρίτο. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις εξαγοράζεται η συναίνεση των θυμάτων, με κάποια κίνητρα, όπως λίγα χρήματα, ένα ρεπό, περιορισμένη ελευθερία κινήσεων και μια προοπτική αποδέσμευσης, όπως στις γυναίκες που εκδίδονται.
      Όλοι μας έχουμε γίνει λίγο-πολύ μάρτυρες κάποιου επεισοδίου εμπορίας ανθρώπων και άθελά μας συχνά συνένοχοι, με το πιο σύνηθες περιστατικό των παιδιών των φαναριών. Τα θύματα παραδίδουν όλα τους τα χρήματα και έγγραφα σε ένα ψυχρό διακινητή που τους εξασφαλίζει ελάχιστο φαγητό, ένα στρώμα για να κοιμηθούν-σε αντίξοες συνθήκες- και τους συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για μια μηχανή ζεστού και εύκολου χρήματος.
      Η ευαισθητοποίηση των πολιτών  μπορεί να αποτελέσει και την πιο  ουσιαστική αντίδραση για την  πρόληψη και εν μέρει για την  καταστολή του φαινομένου. Ένα  ισχυρό κράτος δικαίου μπορεί να θεμελιωθεί μέσω της ευαισθητοποίησης, της σχολικής επαγρύπνησης και σαφώς από την κυβερνητική πολιτική και τη θέσπιση των κατάλληλων νόμων. Η αντίδραση πρέπει να στοχεύει τόσο στη δίωξη κάθε μορφής εμπορίας ανθρώπων όσο και στην προστασία των θυμάτων. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια!
Ο Παντελής Ασπραδάκης παρευρέθηκε στην διεθνή Διάσκεψη για τους Μηχανισμούς παρακολούθησης στην καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στις 14-15 Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως μέλος της επιτροπής Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο της διάσκεψης συναντήθηκε με  εκπροσώπους χωρών της Ευρώπης και σχετικών φορέων και αντάλλαξαν απόψεις για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας των ανθρώπων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york