Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Δήμος Ωρωπού: Ο Λαϊκισμός έχει πολλά ποδάρια


Στα επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής του Ωρωπού κατά την 3ετία που μας πέρασε εγγράφεται σίγουρα το έργο του ΝΠΔΔ. Από τα εξαιρετικά πολιτιστικά δρώμενα και τις πρωτοβουλίες εθελοντισμού, μέχρι τη συνεργασία με ιδιωτικά κέτερινγκ για τους παιδικούς σταθμούς, όπου έφερε επιτέλους το πολυπόθητο πρώτο βήμα της αποκέντρωσης της τοπικής δημοτικής οικονομίας προς την ελεύθερη αγορά. Επίσης, η  αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες εργολάβους και η αξιοποίηση της παραλίας, με επιχειρήσεις αναψυχής να ενοικιάζουν χώρους,  δημιούργησαν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δίνοντας  μια άλλη νότα στην πολύπαθη οικονομία του Ωρωπού.


Πολλά ήταν όμως και τα αρνητικά. Μέρος μόνο από αυτά, αφορούν  οι καταγγελίες για περιττές απευθείας αναθέσεις και για σκανδαλώδεις προμήθειες. Όμως αυτά υπάρχουν αρμόδιοι να τα διερευνήσουν. Αν σταθούμε, προς το παρόν, στο καθαρά συμβολικό πολιτικό επίπεδο θα δούμε ότι το χειρότερο για τον Ωρωπό είναι ότι δεν άλλαξε η κυρίαρχη πολιτική κουλτούραΚαι αυτή δεν είναι άλλη από τη μάστιγα του Λαϊκισμού που κατατρώει τη χώρα ολόκληρη εδώ και δεκαετίες. Στην αγωνία τους να λαϊκίσουν, οι δημοτικές παρατάξεις σύρθηκαν πίσω από ψηφίσματα εναντίον  της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, εναντίον των εργοστασίων βιομάζας, εναντίον του εξορθολογισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, εναντίον της μείωσης της σπατάλης.  Όλα αυτά τα ψηφίσματα τα έφερναν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις της Αριστεράς και ψηφίζονταν πρόθυμα και ομόφωνα ! 



Στον 21ο αιώνα, τη στιγμή που σε διπλανές μας προηγμένες χώρες βλέπουμε δήμους να προσφέρουν αυτόματα από το διαδίκτυο υπηρεσίες όπως οικονομικές, δηλώσεων, καταγγελιών και πληρωμών και σε άλλες χώρες δήμους-πρότυπα να λειτουργούν με ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων, είδαμε αίφνης τη Δημοτική Αρχή του Ωρωπού να υπερασπίζεται με βαρύγδουπες ανακοινώσεις τη γραφειοκρατία, το σαθρό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών και να εκτοξεύει λαϊκιστικές κορώνες εναντίον του Μνημονίου. Χρέος της όμως ήταν ακριβώς το αντίθετο: Να εξηγήσει στο λαό του Ωρωπού το γιατί φέραμε το Μνημόνιο στην Ελλάδα.

Όμως, σαν μία φάρσα της Ιστορίας,  τον λαϊκισμό τον βρίσκεις πάντα μπροστά σου. Και έτσι, όσοι έσπερναν για πολλά χρόνια φοβικές νοοτροπίες σε χωριά όπως το Συκάμινο δεν πρέπει να εξεπλάγησαν όταν είδαν τους πάντες να ξεσηκώνονται και να επιτίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο εναντίον του Βιολογικού Καθαρισμού. Αν η υπευθυνότητα κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή του Ωρωπού, θα είχαν ενημερώσει και αναλυτικότατα τους πολίτες για τα οφέλη του έργου.

Ο Λαϊκισμός έχει πολλά ποδάρια. Δεν εκπορεύεται, δυστυχώς, μόνο από τα «άκρα» αλλά βρίσκει και πρόθυμους «νεροκουβαλητές» και στο μετριοπαθές «κέντρο» αφού αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο κλοπής ψήφων. Έτσι, αυτή η κυρίαρχη ατμόσφαιρα έχει σχεδόν εξοβελίσει από τη δημόσια συζήτηση έννοιες όπως Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα στον Ωρωπό (οι οποίες θα συμβούν αναγκαστικά στο μέλλον), μη-επιχορήγηση σε συλλόγους από τα χρήματα των φορολογουμένων, εξορθολογισμός αριθμού προσλήψεων, ιδιωτική χρηματοδότηση των διοδίων, οικονομική ανάπτυξη στην οποία θα συμβαδίζουν "μεγάλοι" και "μικροί" παίκτες.


Αλλά, ως προς αυτά, θα επανέλθουμε. Το πρόβλημα είναι ότι σε λίγους μήνες ο Λαϊκισμός θα ξανανέβει στα μπαλκόνια να μας πάρει τα αυτιά !


http://dstavrou.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york