Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πλήρης απραξία του Δήμου Παλλήνης για τον λόφο Κεραίας και το οικόπεδο για μετρό στο Γέρακα

Γράφει ο

Νεκτάριος Καλαντζής*

Καμία παρέμβαση και πλήρη αδιαφορία επιδεικνύει η δημοτική αρχή Παλλήνης και προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος για το ‘’ξεπούλημα’’ της δημόσιας περιουσίας που γίνεται το τελευταίο διάστημα προς το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθούν δημόσια ακίνητα από ιδιώτες. Η τακτική της μη διεκδίκησης ανταποδοτικών από την εποχή που έκοβε στη μέση τον Γέρακα, η Αττική Οδός, όπου δε σκεπάστηκε κανένα κομμάτι της περιοχής, ενώ θα μπορούσε, φαίνεται ότι ακολουθείται και από τη σημερινή δημοτική αρχή της πόλης, που είναι στην ουσία η συνέχεια της προηγούμενης, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε.

Καμία διεκδικητικότητα και καμία διάθεση για σύγκρουση υπέρ των συμφερόντων της πόλης δε δείχνει να πράττει ο δήμαρχος, αφού ακολουθεί τη λογική ΄΄κάτω από το χαλί΄΄ των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την πόλη. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαβουλεύσεις στις γειτονιές και να μην θέτει η δημοτική αρχή πλάνο αναμόρφωσης των χώρων που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξουν σε ιδιώτες, προκειμένου να παρουσιάσει ο δήμος μια εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης των ακινήτων του, οικονομικά βιώσιμη και λειτουργικά συμφέρουσα υπέρ των κατοίκων του δήμου.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε την μεταφορά των περιουσιακών της στοιχείων προς το υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του λόφου της Κεραίας στο Γέρακα, 38 περίπου στρεμμάτων, χωρίς να κάνει κάποια νομική παρέμβαση ο δήμος, σταματώντας τον επικείμενο πλειστηριασμό του λόφου από το ΤΑΙΠΕΔ προς κάποιο ιδιώτη.

Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί ο δήμος στην περίπτωση του οικοπέδου στη λεωφόρο Γέρακα, που προοριζόταν για χώρο στάθμευσης του μελλοντικού σταθμού Γέρακα, όταν το ΤΑΙΠΕΔ το έχει βγάλει προς αξιοποίηση. Όταν μελέτη του υπουργείου Μεταφορών, δείχνει ότι γύρω από έναν σταθμό μετρό δημιουργούνται άμεσα ή έμμεσα, 3.000 έως 5.000 νέες θέσεις εργασίας και αναπτύσσεται ταχέως η γύρω περιοχή, η σημερινή δημοτική αρχή θέτει εκτός των μέσων σταθερής τροχιάς το Γέρακα, αφαιρώντας του το πλεονέκτημα να έχει σταθμό μετρό και να εξυπηρετούνται από αυτόν οι κάτοικοι όλης της δημοτικής ενότητας, λύνοντας το θέμα της μεταφοράς, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν σήμερα τον δήμο.

 

 

Ταυτόχρονα, παίρνει μορφή χιονοστιβάδας, η κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσο από Δήμους όσο και από πολίτες, κατά της μεταφοράςακινήτων του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προς αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν μαζικά οκτώ αιτήσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με τις οποίες οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι σχετικές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες αποφασίστηκε δημόσια περιουσία να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για αξιοποίηση.

Δήμοι όπως, του Θερμαϊκού, της Θάσου, της Γορτυνίας, Ιστίας-Αιδηψού, καθώς και κάτοικοι μεμονωμένα έχουν  προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να εμποδιστούν και να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων-φιλέτων που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.

Ο δήμος Παλλήνης για ακόμη μια φορά, δεν έκανε καμία ενέργεια, καμία διεκδίκηση για τις δημόσιες εκτάσεις που πρέπει να δοθούν στο δήμο και τους κατοίκους τηςπεριοχής, όπως στην περίπτωση του λόφου Κεραίας, καθώς και το ζήτημα της δημιουργίας σταθμού μετρό στο Γέρακα.

Η σημερινή δημοτική αρχή Παλλήνης και ο δήμαρχος της πόλης, δεν είναι καινούργια για να έχει κάποια περίοδο χάριτος, έχει δείξει δείγματα γραφής και αποδεικνύεται πάλι ότι είναι παρούσα στα μικρά και τα πρόχειρα και απούσα στα μεγάλα και τα σημαντικά, που θα καθορίσουν την πόλη για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

*Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

 

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york