Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σοκαρισμένη είναι η Κυπριακή κοινωνία μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup που προβλέπει την έκτακτη εισφορά των καταθέσεων

|

pallinipress095 Σοκαρισμένη είναι η Κυπριακή κοινωνία μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup που προβλέπει την έκτακτη εισφορά των καταθέσεων. Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, στις 03.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου διημείφθη ο εξής καθοριστικός διάλογος μεταξύ του Κύπριου υπουργού Οικονομικών και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν.
Σαρρής προς Εurogroup: «Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε».
Άσμουσεν σηκώνοντας το τηλέφωνο: «Κύριε Πρόεδρε (πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), παρακαλώ ετοιμάστε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών».
Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν της τάξεως του 12,5% κατόπιν επιμονής του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρτ. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, πράττοντας το ίδιο με τον υπουργό του, ανακοίνωσε στους δικούς του συνομιλητές την αποχώρηση και του ιδίου από τις διαδικασίες, μη αποδεχόμενος το κούρεμα του 12,5%. Όταν ενημερώθηκε από τον Μ. Σαρρή για την εντολή Άσμουσεν προς Ντράγκι για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και με την παρέμβαση τρίτων, το ποσοστό έπεσε στο 9,9%, με τη διαβεβαίωση από φίλους της Κύπρου πως, σε περίπτωση μη αποδοχής της τελευταίας αυτής «υποχώρησης», η χώρα θα αφηνόταν να καταρρεύσει, αφού θα θεωρείτο ως μη συστημική.
Μάλιστα, έμπειρες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην «Κ» πως η απειλή ήταν, αν και πρωτοφανής, πραγματική.
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση, ότι εξαιρούνται από την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έδωσε με δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Την Τρίτη η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.
Με αυτόν τον τρόπο η ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και δεν θα υποστούν οι πελάτες τους το «κούρεμα».
Όπως κατέγραφε το newmoney.gr από την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, «σχέδιο για να περάσουν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται "ελληνική" και "κυπριακή" τρόικα μαζί με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ έπειτα από πιέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του κλιμακίου των δανειστών που βρίσκεται στη Λευκωσία επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο, προκειμένου οι εν Ελλάδι θυγατρικές των δύο κυπριακών τραπεζών να διαχωριστούν από τους ομίλους της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής.
Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τα υποκαταστήματα των δύο κυπριακών τραπεζών ως ενιαίο σχήμα να συγχωνευθούν με το νέο Τ.Τ. (το Τ.Τ. έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).
Τα δύο «αγκάθια»
Οι δύο κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους τουλάχιστον κατά 25% με 30%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβιβαστούν εκτός από τα υποκαταστήματα και όλες οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα (εταιρείες Leasing κ.λπ.).
Η Αθήνα θεωρεί, όμως, πως τα μεγέθη των τραπεζών μαζί με τις θυγατρικές τους είναι πολύ μεγάλα και ως εκ τούτου υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο. Αντίθετα, οι Κύπριοι επιθυμούν να μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ όλες οι εταιρείες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Δεύτερο «αγκάθι» στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι η χρηματοδότηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών, καθώς θα χρειαστούν περίπου δύο δις ευρώ.
Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν, επίσης, ότι υπάρχει «κρυμμένο κόστος» στην όλη διαδικασία από τον πιθανό πλεονασμό υπαλλήλων. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μετρητά για τη διάθεση του ενεργητικού ή αν θα λάβουν μετοχές.
Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο -μεταξύ 0,5 δις και 2 δις ευρώ. Λόγω της σημασίας του ελληνικού κομματιού στη μείωση των δανειακών αναγκών της Κύπρου, στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας που ασχολούνται με τα τραπεζικά, όπως η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η απόφαση του Eurogroup
Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6,75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9,9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά στο κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι στους τόκους, γεγονός ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού. Οι καταθέτες που θα πληγούν θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους, ισόποσης αξίας με το «κούρεμα» που υπέστησαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york