Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Αττική. Ελευσίνα, Παλλήνη και Αχαρνές προτείνει η Εύη Χριστοφιλοπούλου

| | |

Φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Αττική. Ελευσίνα, Παλλήνη και Αχαρνές προτείνει η Εύη Χριστοφιλοπούλου

xristofilopouloue_200_200 Η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία φαρμακείων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Αττική σε Ελευσίνα, Παλλήνη και Αχαρνές.

Στόχος αυτής της πρότασης είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που δεν καλύπτονται και αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρουσιάζει πολλά προβλήματα σε ότι αφορά την προμήθεια των φαρμάκων τους, αφού ήδη μέσα στο έτος 2012 οι φαρμακευτικοί σύλλογοι προχώρησαν στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερις φορές.

Έτσι, ο μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων, είτε αναγκάζεται να πληρώσει τα φάρμακα του είτε επιλέγει να μην προμηθευτεί τα φάρμακα με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας του.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να λειτουργήσουν άμεσα περισσότερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην Αττική και συγκεκριμένα από ένα τουλάχιστον στους κεντρικούς δήμους, σε Ελευσίνα για τη Δυτική Αττική, στις Αχαρνές για τη Βόρεια Αττική και στην Παλλήνη για την Ανατολική Αττική, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων και να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, χωρίς να προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΑΣΟΚ

Αθήνα, 12.12.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

ΘΕΜΑ: «Φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Αττική. Ελευσίνα - Παλλήνη - Αχαρνές»

Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ότι αφορά την προμήθεια των φαρμάκων τους. Ήδη μέσα στο έτος 2012 οι φαρμακευτικοί σύλλογοι προχώρησαν στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερις φορές, ενώ οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό της λιανικής αξίας των φαρμάκων. Έτσι παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα: α) ασθενείς να αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα τους με την αντίστοιχη επιβάρυνση του οικογενειακού τους εισοδήματος. Τα χρήματα μπορεί να επιστρέφονται αλλά κατόπιν πολύμηνης αναμονής, τουλάχιστον 7 μηνών. β) Για πολλούς ασφαλισμένους η τιμή του φαρμάκου είναι εντελώς απαγορευτική και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν χωρίς φάρμακα και να επιδεινώνεται η υγεία τους. Οι παθήσεις δε για τις οποίες τα φάρμακα έχουν συνήθως υψηλό κόστος είναι ανίατες ασθένειες ή ασθένειες που απειλούν την ζωή όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο καρκίνος.

Τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαθέτουν στους ασφαλισμένους την απαραίτητη για αυτούς φαρμακευτική αγωγή, όμως ο αριθμός τους δεν είναι επαρκής. Υπάρχουν δε περιφερειακές ενότητες που δε διαθέτουν κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, όπως η Ανατολική και η Δυτική Αττική. Έτσι, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, συνήθως καλύπτοντας αποστάσεις που υπερβαίνουν τη μία ώρα οδικώς, και αλλάζοντας πολλά μέσα μεταφοράς για να φτάσουν σε κάποια από αυτά. Πρόκειται για διαδικασία που δεν μπορεί να υποστεί ο άμεσα δικαιούχος όταν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και άρα ή θα πρέπει να επιβαρυνθεί οικονομικά για να στείλει κάποιον άλλο για αυτήν τη δουλειά ή να την επωμιστεί κάποιο συγγενικό πρόσωπο το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει επωμιστεί και την φροντίδα του ασθενούς.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να λειτουργήσουν άμεσα περισσότερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην Αττική και συγκεκριμένα από ένα τουλάχιστον στους κεντρικούς δήμους, σε Ελευσίνα για τη Δυτική, στις Αχαρνές για τη Βόρεια και στην Παλλήνη για την Ανατολική Αττική, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων και να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, χωρίς να προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Θα λειτουργήσουν και αν ναι, πότε νέα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πόσα;

  2. Θα ιδρυθούν φαρμακεία στην Περιφέρεια Αττικής, ικανά σε αριθμό και θέση ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

via

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york