Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η στρατηγική της έξυπνης ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

1pallinipress014

Η στρατηγική της έξυπνης ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

της Ευαγγελίας Σοφούλη
Συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης
Συμμαχία για τον Πολίτη

Είναι προφανές ότι, το πρώτο που πρέπει να προσεγγίσει κανείς στην πορεία συγκρότησης της Νέας Δημοτικής Παράταξης είναι το όραμα. Είναι επίσης σίγουρο ότι, το όραμα συντίθεται, εν μέρει, και από τις προσωπικές αξίες, τις ιδέες και τη συνεισφορά των προσώπων που αποτελούν μέλη της παράταξης.

Το όραμα, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο βιωματικής εμπειρίας και προσωπικών απόψεων. Το όραμα και οι στόχοι της Παράταξης και, εν τέλει, η Αναπτυξιακή Στρατηγική του Δήμου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων, εντοπισμού των δυνατών στοιχείων, των αδυναμιών, των ευκαιριών και των κίνδυνων (οι τεχνοκράτες το αποκαλούν Swοt analysis) με αποτέλεσμα το όραμα να είναι τεκμηριωμένο, να στηρίζεται δηλαδή σε δεδομένα εκτός από βιώματα και απόψεις.

Με λίγα λόγια, το όραμα πρέπει να είναι στην ουσία , μια στρατηγική ανάπτυξης στοχεύοντας, όχι μόνο στην διαχείριση των πραγμάτων αλλά στην προστιθέμενη άξια, που θα δώσει η διακυβέρνηση από την Παράταξη στα σημερινά δεδομένα.

Αν, για παράδειγμα, ο κεντρικός (προφανής) στόχος μας είναι η ευημερία των πολιτών του Δήμου Διόνυσου, θα είναι χρήσιμο να δει κανείς, σε ποιους τομείς ο Δήμος Διονύσου έχει στοιχεία δυναμικής, σε ποιους τομείς υστερεί, πως διαμορφώνεται το περιβάλλον του και τι δυνατότητες αυτό το περιβάλλον του παρέχει. Επιπλέον, καθώς ο Δήμος Διόνυσου συναπαρτίζεται από Κοινότητες, είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τις διαφοροποιήσεις αλλά και τα κοινά στοιχεία των Δημοτικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου.

Αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών, κυριαρχεί η έννοια της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης (smart specialization strategy) η οποία στην ουσία σημαίνει έξυπνη ανάπτυξη. Αυτή θα είναι και η βασική συνιστώσα των προτάσεων, που θα υποβάλλουν τα κράτη- μέλη προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από το επόμενο πακέτο στήριξης της περιόδου 2014-2020. Η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, είναι ο εντοπισμός των δυνατών σημείων μιας περιοχής μέσω μιας διαδικασίας διαβούλευσης με όλα τα δυναμικά στοιχεία του τόπου και η υποστήριξη αυτών των στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής αυτής. Αυτό σημαίνει ενεργή επικοινωνία με τους παράγοντες της περιοχής, που μπορούν να συνεισφέρουν με τη λογική της ανάπτυξης και λιγότερο τη λογική διαχείρισης.

Καθώς τα οικονομικά στενεύουν ολοένα και περισσότερο, η ενεργός συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, είναι καθοριστική. Ο Δήμος μπορεί να δει μια προοπτική πιο ευρεία από την συνηθισμένη ΅δώσε και μένα μπάρμπα΅ από την κεντρική κρατική εξουσία. Θα μπορούσε να διαμορφώσει συμμαχίες με τον ιδιωτικό τομέα και να τον πείσει να συνεισφέρει σε αναπτυξιακά έργα. Φυσικά, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα το κάνει με το αζημίωτο. Ωστόσο, ένας σοβαρός σχεδιασμός, που προβλέπει τα συγκεκριμένα όρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, μπορεί να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές και πάντα προς το συμφέρον των δημοτών.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, δεν έχει να επιδείξει σχεδόν τίποτα σχετικά με το θέμα της έξυπνης ανάπτυξης. Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι, η Αττική κινδυνεύει να λάβει πολύ μικρή χρηματοδότηση από το επόμενο πακέτο στήριξης καθώς θεωρείται αναπτυγμένη περιφέρεια. Ωστόσο, θα κληθεί και αυτή με τις άλλες περιφέρειες της χώρας να παρουσιάσει μια στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης. Οι Δήμοι, που έχουν να παρουσιάσουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχουν και περισσότερες ελπίδες να λάβουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 απαιτώντας την από την περιφέρεια Αττικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york