Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Casus belli για τους κατοίκους του Γαργηττού-Δέσης, η τοποθέτηση νέων χωροταξικών συνόρων από τον δήμο Πεντέλης

DSCN0557 Γράφει ο

Νεκτάριος Καλαντζής*

΄΄Αφορμή πολέμου΄΄ και επιεικώς προκλητική κρίνεται η κίνηση του δήμου Πεντέλης, δεύτερη φορά μέσα σε ένα τετράμηνο, να τοποθετήσει πινακίδα του ομώνυμου δήμου μέσα στα χωροταξικά όρια του δήμου Παλλήνης και πιο συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Γέρακα. Αυτή τη φορά η πινακίδα του δήμου Πεντέλης, που δείχνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο σταματούν τα όρια του δήμου, τοποθετήθηκε αυτές τις ημέρες στην συμβολή της οδού Κλεισθένους με την Παπαφλέσσα (στα κάρβουνα). Η συγκεκριμένη τοποθεσία όχι μόνο δεν αμφισβητείται ότι άνηκε στον πρώην δήμο Γέρακα, αλλά απέχει μόλις λίγα μέτρα από την διασταύρωση της οδού Κλεισθένους με τη λεωφόρο Αναπαύσεως που καταλήγει σε Χαλάνδρι-Βριλήσσια.

DSCN0555

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία, η πινακίδα του δήμου Πεντέλης είναι τοποθετημένη αυτή την φορά πολύ πιο κάτω από την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο(όπου ήταν στο ύψος του πρώην κολλεγίου, απέναντι από την οδό Θεσπρωτικού), αφού τώρα ΄΄κατεβαίνει΄΄ πολύ πιο κάτω και από την εκκλησάκι του Αγίου Τιμοθέου, κατά μήκος της Κλεισθένους.

Τα ερωτήματα και οι ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και του ίδιου του δημάρχου είναι πολλά, όπως γιατί άφησε τον συνάδελφό του από το δήμο Πεντέλης να πράξει το ίδιο ανενόχλητος, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού είναι γνωστό ότι την πρώτη φορά ξηλώθηκε.

Ο δήμος Παλλήνης θεωρείται ισότιμο μέλος στον ΣΠΑΠ για την προστασία του Πεντελικού και αν ναι, γιατί προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο από τον γειτονικό δήμο Πεντέλης;

Εάν δεν προχωρήσει ο δήμος Πεντέλης στην αφαίρεση της πινακίδας που τοποθετήθηκε μέσα σε όρια άλλου δήμου, να διαμαρτυρηθεί ο δήμος Παλλήνης με πράξη αποχής από οποιαδήποτε συμμετοχή και ενέργεια του ΣΠΑΠ το επόμενο διάστημα.

Η τοποθέτηση στο σημείο αυτό της οδού Κλεισθένους με την Παπαφλέσσα, στο σημείο που διακρίνεται ο λόφος Κουφού (παρυφές αστεροσκοπείου) με τη γειτονιά της Δέσης, συναποτελούμενες περιοχές της πολεοδομικής γειτονιάς του Γαργηττού 3, θεωρείται πράξη μη τυχαία, αλλά και πονηρή από τον γειτονικό δήμο, προκειμένου να προλάβει τις όποιες μελλοντικές αλλαγές στην περιοχή.

Η σχεδόν είκοσι χρόνια απραξία του τέως δήμου Γέρακα να εντάξει κάποια γειτονιά στο σχέδιο πόλης, επέφερε την συγκεκριμένη σύγχυση, εάν η εκεί γειτονιά ανήκει στην Πεντέλη ή τον Γέρακα, παρόλο που θεωρείται κομμάτι της γειτονιάς του Γαργηττού 3.

Η σημερινή δημοτική αρχή Παλλήνης και τέως Γέρακα και ο δήμαρχος κ. Ζούτσος εξ αρχής δε θέλησε να ανοίξει το θέμα προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για ένταξη στο σχέδιο πόλης της πάνω γειτονιάς του Γαργηττού, που θα έλυνε χρόνια προβλήματα των κατοίκων μιας περιοχής, άνω των 1.000 στρεμμάτων.

Περιοχή φαινομενικά και λειτουργικά απομονωμένη για χρόνια από τον υπόλοιπο δήμο, με πρόβλημα στη συγκοινωνία, στην έλλειψη σωστού δικτύου ύδρευσης, πρόχειρους δρόμους ως εκτός σχεδίου περιοχή, πρόβλημα στις υποδομές για σχολεία, παιδικές χαρές κλπ. όπου απουσιάζουν, καθώς και η μη βούληση για επίλυση στο θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων στην καθημερινότητα των κατοίκων της Δέσης, του λόφου Κουφού και όλης της γειτονιάς του Γαργηττού 3.

DSCN0551

Η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των ρεμάτων, το πρόβλημα του δασικού, η παρουσία αυθαιρέτων οικημάτων, καθώς και ορισμένες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες και δημόσιο ταυτόχρονα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κινηθεί ο δήμος Παλλήνης ταχύτερα για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της πάνω γειτονιάς του Γέρακα, που και θα ξεκαθαρίσει τις χωροταξικές διαφορές με το δήμο Πεντέλης και θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων στις συγκεκριμένες γειτονιές, κάνοντάς την πιο ανθρώπινη, έτσι όπως αρμόζει για μια σύγχρονη πόλη και έναν πρότυπο δήμο. Οι κάτοικοι του Γαργηττού, αλλά και του υπόλοιπου δήμου Παλλήνης, δε θα δεχθούν καμία διαφοροποίηση στα χωροταξικά σύνορα του δήμου Παλλήνης (τέως δήμου Γέρακα), αναγνωρίζοντας τις χρόνιες ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει το θέμα για να το επιλύσει, αλλά το μεταθέτει για το μέλλον, χωρίς να γνωρίζει πιθανόν και ποιά είναι τα βορειοδυτικά όρια του δήμου, στη γειτονιά του βορειοδυτικού Γαργηττού 3.

*Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης

http://pallinipress.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york