Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Αυθαίρετα: τα σχέδια για παράταση, πρόστιμα, δόσεις


Παράταση (την πέμπτη) στην προθεσμία τακτοποίησης που λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου, μειώσεις προστίμων και αύξηση των δόσεων ρύθμισης είναι ορισμένα από...
τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα αυθαίρετα.

Όπως αναφέρει η “Ημερησία” στο υπουργείο προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις των προστίμων για τα κτίρια που έχουν κτιστεί μεταξύ 1983 και 2004. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πληρώνουν κατά 20% μειωμένο πρόστιμο και σχεδιάζεται η μείωση να φτάσει και το 50%.

Μάλιστα εξετάζεται και το σενάριο μειώσεων με κοινωνικά κριτήρια, όπως για μακροχρόνια ανέργους ιδιοκτήτες, ανάπηρους, πολύτεκνους κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με τις μειώσεις να συνοδεύονται κι από αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των προστίμων.

Στόχος η προσέλκυση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων και η εισροή ρευστού στα κρατικά ταμεία από τα πρόστιμα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει προτείνει μακρόχρονη παράταση, τουλάχιστον ενός έτους, ωστόσο κάτι τέτοιο θα σημαίνει και παράταση στην οποιαδήποτε είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα.

Τα ακίνητα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αυθαίρετα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε πάνω από 4 εκατ. Ωστόσο, σε ρύθμιση έχει υπαχθεί μόνο το 10%, ήτοι 400.000 αυθαίρετα.

Αν ρυθμιζόταν το σύνολο των αυθαιρέτων, στα ταμεία θα έμπαιναν έως και 14 δισ. Ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει λαμβάνειν περίπου 2 δισ. ευρώ κι έχει ήδη εισπράξει από τα παράβολα και τις πρώτες δόσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york