Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

 Π.Ε. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ Τ13-06-2012. Ημερίδα με θέμα: «Προωθούμενες Καλλιέργειες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Αν.Αττικής» στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 η ημερίδα με θέμα «Προωθούμενες καλλιέργειες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ανατολικής Αττικής» που διοργάνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Το Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου κατακλύστηκε νέους και εν ενεργεία αγρότες, από υποψήφιους επιχειρηματίες, αλλά και από ανέργους που αναζητούν λύσεις για αυτοαπασχόληση, που έσπευσαν να ενημερωθούν προκειμένου να ασχοληθούν με κάποιο από τα προωθούμενα είδη καλλιεργειών.

Στην ημερίδα  επίσης παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κος Γεώργιος Κανελλόπουλος, η βουλευτής Αττικής Κα Γεωργία Μαρτίνου, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κα Λιλίκα Βασιλάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Κος Κων/νος Μανιάτης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κος Μιχάλης Βασιλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανατολικής Αττικής Κα Δέσποινα Αφεντούλη, Κος Ιωάννης Δημόπουλος και Κος Δημοσθένης Μπαρούτας, η Γενική Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κα Αιμιλία Ρόδη, ο Δήμαρχος Κρωπίας Κος Δημήτρης Κιούσης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Π.Ε. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ Τ13-06-2012. Ημερίδα με θέμα: «Προωθούμενες Καλλιέργειες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Αν.Αττικής» στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής  Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, κατά το χαιρετισμό που απεύθυνε στο πλαίσιο της  ημερίδας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεωρούμε επίκαιρη αυτή την ημερίδα γιατί στις σημερινές οικονομικές συνθήκες της παρατεταμένης ύφεσης η εξασφάλιση της βιωσιμότητας για τη χώρα μας έχει άμεση και αμφίδρομη σχέση με την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Στο πλαίσιο δε και της νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, η αγροτική ανάπτυξη και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα. Καθήκον της πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να είναι η χάραξη μιας στρατηγικής ανατροπών, αναθεωρήσεων και μεταρρυθμίσεων ώστε η αγροτική οικονομία να αποτελέσει ένα από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Οι προτεραιότητες για  την ανάπτυξη του τομέα στην Ανατολική  Αττική εστιάζονται στα ακόλουθα:

 • Θεσμοθέτηση ζωνών χρήσεων γης ώστε να προστατευθεί η γεωργική γη
 • Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που ανταποκρίνονται στην ποικίλη και αυξανόμενη ζήτηση και στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς
 • Αύξηση της παραγωγής νέων προϊόντων για τη διεύρυνση των ευκαιριών διάθεσης στην αγορά
 • Βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης μέσω της αύξησης των νεαρών ατόμων στον πρωτογενή τομέα,
 • Προώθηση της κτηνοτροφίας και βιολογικής γεωργίας για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην ισορροπία βασικών κλάδων της φυτικής παραγωγής μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
 • Βελτίωση του επιπέδου κατάρτισης των απασχολουμένων στη γεωργία

και

 • Προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών

Οι νέες προωθούμενες καλλιέργειες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο  δυναμικής και σύγχρονης επιχειρηματικής  πρωτοβουλίας.

Με διαπιστωμένη την  ανάγκη για την εύρεση νέων εναλλακτικών επιλογών στη γεωργία, την αυξανόμενη στροφή της κατανάλωσης σε προϊόντα αρωματικά και φαρμακευτικά, και  την καλλιεργητική προσέγγιση του  τομέα προς την οικολογική γεωργία  και την αειφορία, πιστεύουμε βάσιμα ότι επενδύοντας σ΄αυτές τις προωθούμενες καλλιέργειες με καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις θα έχουμε την αναμενόμενη πολλαπλάσια οικονομική ανταποδοτικότητα και την εξομάλυνση των διαρθρωτικών ανισορροπιών σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Αττικής.»

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν εκτενώς από τους διακεκριμένους εισηγητές οι νέες καινοτόμες καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στην Ανατολική  Αττική όπως το ρόδι, η συκιά, η φιστικιά, τα κηπευτικά, τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά,  οι προοπτικές για την ελληνική γεωργία μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και θέματα επιδοτήσεων για τις οργανώσεις παραγωγών.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών δημοσιεύονται  στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττική, www.patt.gov.gr., ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή: Αρχική → Πολιτισμός → Εκδηλώσεις-Ημερίδες → Περιφέρειας Αττικής → Αποτελέσματα Ημερίδας για τις Προωθούμενες Καλλιέργειες στην Ανατολική Αττική

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα  εξής τηλέφωνα:

 • Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής: τηλ 213 2005366, 213 2005342
 • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κος Δ. Γραμματικός , τηλ. 210 2124175, ιστοσελίδα: www.minagric.gr
 • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Καθ. Κος Ακουμιανάκης, τηλ. 210 5294536

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york