Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ανατολική Αττική - Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς

tromaktiko Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται από χθες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.
Στη δύσκολη μάχη...
με τις φλόγες συμμετέχουν 60 οχήματα με 180 πυροσβέστες, 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 23 υδροφόρες των ΟΤΑ, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ έφτασαν 15 ακόμη οχήματα από την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.
Αναμένονται επίσης δύο Canander από την Ιταλία, ενώ σε εξέλιξη είναι η ικανοποίηση του αιτήματος που έχει απευθύνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια από τη Γαλλία και από την Κροατία.
Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά Κερατέα εκδηλώθηκε στη Δροσιά Κερατέας και επεκτάθηκε στους οικισμούς Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά και Θυμάρι.
Στην Παλαιά Φώκαια το μεσημέρι του Σαββάτου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής Συντερίνα, μεταξύ Αναβύσσου και Λαυρίου, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω του μεγάλου πύρινου μετώπου. Ορισμένα από αυτά υπέστησαν τελικά πολύ μεγάλες ζημιές, ενώ και στην Καμάριζα κάηκαν αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τουλάχιστον ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες στον οικισμό Καταφύγι της Παλαιάς Φώκαιας.
Aργά το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως καίγονται σπίτια στη Συντερίνα, στο Μετόχι, στα Μεγάλα Πεύκα, αλλά και στις Μούσες.
Ταυτόχρονα στην περιοχή της Αττικής εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, αλλά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι σε ύφεση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μονεμβασιά καθώς και μία ακόμα που εκδηλώθηκε στις 23.00, στην Πύλο.
Επίσης, στην Κύθνο είναι ακόμα σε εξέλιξη η πυρκαγιά, που αντιμετωπιζόταν από 15 πολίτες με έναν εποχικό πυροσβέστη και μια υδροφόρα του δήμου ενώ, το πρωί, μετέβησαν με ελικόπτερο 10 πυροσβέστες από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση.
Στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας τραυματίστηκαν ελαφρώς τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Δύο ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ο ένας στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Ντράφι Παλλήνης και ο άλλος στην πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.
Τέσσερις συλλήψεις
Τέσσερις Ελληνες συνελήφθησαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος οι συλληφθέντες είναι δύο 57χρονοι, ένας 46χρονος και ένας 37χρονος, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί από σπινθήρα η πυρκαγιά. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα.
«Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η οποία οφείλεται στην επιπολαιότητα, στην αμέλεια - για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά- τεσσάρων συμπολιτών μας οι οποίοι ενεργούσαν εργασίες στην ύπαιθρο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.
Η Πυροσβεστική απευθύνει για μία ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, να μην εκτελούν «θερμές» εργασίες και να τηρούν όλους τους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών, αφού η σημερινή μέρα αναμένεται χειρότερη από την χθεσινή από πλευράς ισχυρών ανέμων.
Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που βρίσκεται διαρκώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων, τόνισε ότι παραμένει σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος και απευθύνθηκε, προσωπικά, στους πολίτες, για λήψη μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών.
Γ. Μιχελάκης: Προέχει να σωθούν ζωές και περιουσίες
«Oι κάτοικοι των περιοχών που καίγονται μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, δίνουν ένα σκληρό και άνισο αγώνα. Δεν είναι η ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών. Προέχει να σωθούν ζωές και περιουσίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Μιχελάκη παραμένει στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα με τις πυρκαγιές και ιδιαίτερα στην Αττική.
Τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος βρίσκεται στην Πύλο για τις σημερινές εκλογές.
Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Μεσσηνία, και ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς για την εξέλιξη της κατάστασης.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα
Πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει και για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:
- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
- Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
- Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
- Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
- Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york