Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Η παιδική παχυσαρκία κάνει κακούς μαθητές

   
Το κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση της παχυσαρκίας έχουν κρούσει επανειλημμένα οι επιστήμονες. Νέα αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει ακόμη μια επίπτωση του αυξημένου βάρους στην πνευματική υγεία των παιδιών καθώς συνδέει τα...
περιττά κιλά ενός παιδιού με τις χειρότερες επιδόσεις του στο σχολείο και ιδιαίτερα στα μαθηματικά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μισούρι, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό για θέματα ανάπτυξης του παιδιού «Child Development», μελέτησαν περίπου 6.250 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως σχεδόν το τέλος του δημοτικού, σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους γονείς, που παρείχαν συνεχώς πληροφορίες για τα παιδιά. Τα τελευταία μετρούνταν τακτικά για το βάρος τους και παράλληλα υποβάλλονταν σε διάφορα τεστ επιδόσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ήσαν υπέρβαρα από το νηπιαγωγείο και σε όλο το δημοτικό, τα πήγαιναν χειρότερα στα μαθηματικά ήδη από την αρχή του δημοτικού, σε σχέση με τα παιδιά που ποτέ δεν είχαν παραπανίσια κιλά. Η χειρότερη επίδοση των υπέρβαρων παιδιών στα μαθηματικά συνεχίστηκε σε όλο το δημοτικό και δεν ήταν περιοδική.

Οι ερευνητές ερμήνευσαν το φαινόμενο κυρίως με βάση την επίδραση της σωματικής εμφάνισης στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών και, κατά συνέπεια, στην ψυχολογία τους. Τα συνεχώς υπέρβαρα παιδιά, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, νιώθουν γενικά πιο λυπημένα, πιο μοναχικά και πιο αγχωμένα, πράγμα που έχει αρνητική επίπτωση ειδικά στον τρόπο σκέψης που απαιτούν τα μαθηματικά.

Το συμπέρασμα, κατά τους ειδικούς, είναι ότι «οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν όσο μπορούν τα παιδιά τους από την παχυσαρκία και να επιβάλουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Από τη στιγμή που ένα παιδί γίνεται υπέρβαρο, είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξει». Αυτή η στάση ζωής, για να είναι όμως αποτελεσματική, όπως λένε, πρέπει να περιλαμβάνει όλη την οικογένεια και όχι μόνο το παιδί. Από την άλλη, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να εξηγηθεί στο παιδί ότι το βάρος του δεν είναι αυτό που τον προσδιορίζει ως άνθρωπο.

http://www.enimerwsi.gr/0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york