Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πολιτικός που κρατά στα χέρια του την τύχη του ευρώ


"Η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ", τιτλοφορεί άρθρο της ο βρετανικός Guardian, ο οποίος πλαισιώνει το δημοσίευμα με μια φωτογραφία του...
Αλέξη Τσίπρα με μακριά μαλλιά.

Μάλιστα, στη λεζάντα της φωτογραφίας τον χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο που κρατά το μέλλον του ευρώ στα χέρια του.

Μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απειλεί να βυθίσει την Μεγάλη Βρετανία σε μια δεύτερη ύφεση ίση με την αγριότητα της μεταπολεμικής ύφεσης του 2008-09 σύμφωνα με εμπειρογνώμονα.

Ο Robert Chote, πρόεδρος του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μιας νέα ύφεσης η οποία θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε μια ξεχωριστή αποκλειστική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, ο ολοένα και πιο ισχυρός 37χρονος Έλληνας πολιτικός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είπε στον Guardian πως είναι αποφασισμένος "να σταματήσει το πείραμα" με τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την Γερμανία. Μάλιστα περιέγραψε τις φορολογικές αυξήσεις και τις περικοπές ως "έγκλημα κατά του ελληνικού λαού".

Παράλληλα, δήλωσε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά να καταπολεμήσει τον καπιταλισμό.

"Από τη μια πλευρά είναι οι εργάτες και η πλειοψηφία του κόσμου και από την άλλη οι κεφαλαιοκράτες, οι τραπεζίτες κτλ. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς και στον καπιταλισμό...Είναι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα των τραπεζών που κερδίζουν περισσότερα", λέει χαρακτηριστικά.

Ο Chote με τη σειρά του είπε πως η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να "σκίσει" τις προβλέψεις του.

"Η ανησυχία είναι ότι καταλήγεις σε ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί ίδιες διαρθρωτικές δυσκολίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που γίναμε μάρτυρες στην προηγούμενη ύφεση", σημείωσε.

Με την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας να είναι 4% κάτω από το επίπεδο της κορυφής όταν η ύφεση ξεκίνησε στις αρχές του 2008, ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Sir Mervyn King, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους σχετικά με την "ευπάθεια" της Μεγάλης Βρετανίας.

"Μια δεύτερη ύφεση φοβάμαι θα αφήσει μόνιμες ουλές", υποστηρίζει ο Chote.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού, η Μεγάλη Βρετανία θα βυθιστεί σε ύφεση για δύο χρόνια. Ο αποπληθωρισμός και η ανεργία θα αγγίξουν σχεδόν στο 11% με το χρέος να φτάνει πάνω από το 90% του ΑΕΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york