Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σόιμπλε: Στις εκλογές αποφασίζετε αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ

«άν η Ελλάδα, και αυτή είναι η θέληση της μεγάλης πλειοφηφίας, θελήσει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους, δήλωσε ο Σόιμπλε προς τους δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες.

«Αλλιώς (σσ: το να παραμείνει στο ευρώ) θα είναι αδύνατο. Κανείς υπεύθυνος υποψήφιος δεν θα πρέπει να το αποκρύψει αυτό από τους ψηφοφόρους».

«Σοβαρό πισωγύρισμα» χαρακτήρισε την κατάρρευση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα και ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα για την επειγόντως απαραίτητη εμπιστοσύνη προς την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» ήταν η φράση του Βέστερβελε.

Φέκτερ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις δομικές μεταρρυθμίσεις

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχίσουν να λαμβάνουν την οικονομική βοήθεια, επανέλαβε, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες».
H κ. Φέκτερ υποστήριξε πως, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα «η υπομονή και των δύο πλευρών θα δοκιμάζεται πιθανόν για πολύ καιρό ακόμη».
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και επικρίνοντας την Ελλάδα πως «έχει προκαλέσει τώρα έναν πολύ μεγάλο παράγοντα ανασφάλειας» (σ.σ. με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης), η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις θέσεις μας».
Πρόσθεσε δε, πως φυσικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου εξασφαλίζονται τα ελληνικά δημοσιονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως, όπως παρατηρούσε με αρκετή δόση ειρωνείας, έχει επισημανθεί στην Ελλάδα ότι «δεν αναμένουμε και τόσα πολλά χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα».
Η κ. Φέκτερ σημείωσε, επιπλέον, στις δηλώσεις της πως η μείωση του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί πολύ καιρό και η ίδια κάνοντας μια σύγκριση με τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχτηκε πως οι Γερμανοί αποπλήρωσαν τα τελευταία πολεμικά χρέη μόλις πριν από ένα χρόνο. Για την Ελλάδα, όπως είπε, ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2020 και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί, ενώ για τη χώρα, επισήμανε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις..
http://www.ethnos.gr/r.asp?pubid=63657366



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york