Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Παραίτηση του Γιάννη Νικητόπουλου από Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου – Δείτε την δήλωση παραίτησης!!!

Πριν από λίγο παραιτήθηκε από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου ο Γιάννης Νικητόπουλος.

Παράλληλα, ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του κ. Καλαφατέλη.

 

Δήλωση Παραίτησης από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου και ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη του κ. Καλαφατέλη

giannhs nikhtopoylos Είναι καιρός, 18 μήνες μετά τη νίκη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στις δημοτικές εκλογές να μιλήσω δημόσια, με σαφήνεια.

Πριν τις εκλογές, διαμορφώσαμε μια πολυσυλλεκτική δημοτική παράταξη με συγκεκριμένες αρχές, αξίες: μη δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, με συλλογικές αποφάσεις, εσωτερική δημοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική συμμετοχή κλπ. Ορισμένοι όμως, και ήταν δυστυχώς αρκετοί, συμμετείχαν στην παράταξη δίχως να πιστεύουν στις αρχές της.

Τα 150 περίπου στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που ήταν ο κινητήριος μοχλός της νίκης μας, ορισμένοι τα ξέχασαν. Τους χρησιμοποίησαν πριν τις εκλογές και τους άφησαν στο περιθώριο μετά από αυτές. Κάποιους τους τοποθέτησαν σε συμβούλια και επιτροπές και κάποιους άλλους αιρετούς, ανάμεσά τους και εμένα, σε θεσμικές θέσεις για να δίνουν μια εικόνα αξιοποίησης όλου του στελεχικού δυναμικού και να νομιμοποιούν κάποιες ειλημμένες αποφάσεις.

Γιατί, στην πραγματικότητα, οι βασικές πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από εξωθεσμικά όργανα, από κάποια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Διευθυντήριο». Στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Ομάδας της πλειοψηφίας γίνονται απίστευτες προσπάθειες επιβολής των αποφάσεων αυτών. Οι εκάστοτε διαφωνούντες ρίχνονται στην πυρά σαν «εσωκομματική αντιπολίτευση» και χρεώνονται προσωπικές στρατηγικές, γιατί δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι οι διαφωνίες τους είναι βαθιά πολιτικές.

Προσπάθησα από την αρχή και στη συνέχεια επί πολλούς μήνες σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Δήμαρχο, και στις δύο μοναδικές συναντήσεις των μελών της Δημοτικής παράταξης, να θέσω επί τάπητος την εφαρμογή των αρχών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στην πράξη και τις προϋποθέσεις λειτουργίας για την παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων για τους δημότες. Άδικος κόπος. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει :

- Η λειτουργία του δημάρχου είναι καθ’ ολοκληρία ηγεμονική, με χαρακτηριστικές εκφράσεις την «ενός ανδρός αρχή» και το περίφημο «δεν θα απεμπολήσω τα δικαιώματά μου».

- Οι αρμοδιότητες των αντιδημάρχων μας ανακοινώθηκαν χωρίς συζήτηση και οι όποιες αντιρρήσεις ρίχθηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Το ίδιο αυθαίρετη ήταν η τροποποίηση τους, ενώ δεν μάθαμε ποτέ τους λόγους της παραίτησης αντιδημάρχου μέσα στους πρώτους 6 μήνες.

- Διαρκώς βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και καταστάσεων, όπως π.χ. με την πρώην Γενική Γραμματέα, που η παρουσία της επεβλήθη επί εξάμηνο χωρίς κανείς μας να γνωρίζει από που προέκυψε και πώς απομακρύνθηκε και η συμπεριφορά της προκαλούσε σκηνές απείρου κάλλους.

- Το ίδιο και με τις προσλήψεις μιας στρατιάς «ειδικών συμβούλων και συνεργατών», που τις μαθαίναμε από τους δημοσιογράφους. Μέχρι τώρα και μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, έχουν προσληφθεί χωρίς διαφάνεια και με αμφίβολης σκοπιμότητας αντικείμενο δύο σύμβουλοι για κοινοτικά προγράμματα, δύο για γραφείο τύπου και δημόσιες σχέσεις, ένας για…τηλεπληροφορική κλπ. Ενώ με τα χρήματα αυτά (150-200.000 € ετησίως) θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν εξειδικευμένες υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως π.χ. για θέματα χρήσεων γης, πολεοδομικά, δασικά, ιδιοκτησιακά κλπ.

-Πολλές φορές ακόμα ήρθαμε σε δύσκολη θέση λόγω κάποιων «υπόγειων διαδρομών» που αποκαλύπτονταν την τελευταία στιγμή. Όπως π.χ. η υπόθεση της αγοράς νέου δημαρχείου, η υπόθεση ενοικίασης – αγοράς οικοπέδου για αμαξοστάσιο και σταθμό μεταφόρτωσης στην οδό Αγίου Αθανασίου, η υπόθεση παρακολούθησης του γραφείου μου στο δήμο (για τα δύο τελευταία υπάρχουν σχετικές επιστολές).

- Υπάρχει τέλος, μία μόνιμη πρακτική του δημάρχου να μην απαντά, ως όφειλε σε ερωτήσεις και αιτήματα συμβούλων της συμπολίτευσης π.χ. επιστολή συμβούλων Άνοιξης για τα προβλήματα της περιοχής και αιτήματα της αντιπολίτευσης για πληροφόρηση και διάθεση στοιχείων για υποθέσεις του Δήμου. Η τακτική αυτή δημιουργούσε μία ενοχλητική ατμόσφαιρα, που με τον καιρό έγινε έως πνιγηρή όταν άρχισαν να διατυπώνονται καταγγελίες περί σκανδάλων.

-

Όσον αφορά, τον απολογισμό της δικής μου δράσης, έχω να πω τα εξής: Ζήτησα, ο ίδιος την θέση ευθύνης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να συμβάλλω στην ανοικτή και απρόσκοπτη διατύπωση των διαφορετικών απόψεων, όλων των παρατάξεων και τελικά στη σύνθεση λύσεων προς όφελος των δημοτών.

Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας που πρότεινε το διαπαραταξιακό προεδρείο και ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία του συμβουλίου, προσπάθησα να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου. Θεωρώ ότι οι όποιες αδυναμίες αυστηρής τήρησης της διαδικασίας συνδέονται με την ηπιότητα του χαρακτήρα μου και την διαλλακτικότητα που δείχνω ακόμα και σε όσους διαφωνώ μαζί τους. Πιστεύω, όμως ότι λειτούργησα σαν Πρόεδρος και των 41 Δημοτικών Συμβούλων και όχι σαν διαδικαστικό μέσο επιβολής της άποψης της πλειοψηφίας.

Σήμερα, 17 μήνες από την ανάληψη της δημοτικής αρχής, εκτιμώ βάσιμα ότι η κατάσταση δεν αντιστρέφεται. Στις υποχρεώσεις μας ήταν να ενώσουμε τον κόσμο του Διονύσου, να διαχειρισθούμε την διαφορετικότητα. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση από την κυρίαρχη ηγεμονική ομάδα. Άλλα είχαμε συμφωνήσει και δεσμευθεί να γίνουν και άλλα γίνονται στην πράξη.

· Υπάρχει έλλειμμα στην παραγωγή αποτελέσματος για τους δημότες, που αντανακλά στην πολύ κακή εικόνα του δήμου («η δημοτική αρχή της λακκούβας»).Τα εκτελούμενα εδώ και 17 μήνες έργα(αντιπλημμυρικά, αποχέτευση λυμάτων, αναπλάσεις πλατειών κλπ) και αυτά με τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή τους, είναι έργα των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.

· Υπάρχει έλλειμμα συντονισμού των αντιδημάρχων και των υπηρεσιών του Δήμου.

· Τέλος υπάρχει έλλειμμα στην πολιτική διεύθυνση του Δήμου Διονύσου.

·

Επιθυμώ να ζητήσω δημόσια συγγνώμη από όλους τους συνδημότες μας για τις ευθύνες που μου αναλογούν στην εκλογή της συγκεκριμένης ομάδας στο τιμόνι του Δήμου Διονύσου.

Δηλώνω ότι παραιτούμαι από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και ανεξαρτητοποιούμαι από τη δημοτική ομάδα του Δημάρχου, μένοντας πιστός στις αρχές και τις αξίες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Και επειδή η συγγνώμη είναι και πράξη πολιτικής ευθύνης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα μείνω απλός θεατής στα δημοτικά πράγματα. Από αύριο, κιόλας θα συνεργαστώ με δυνάμεις μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, τα τοπικά συμβούλια και μέσα από την κοινωνία και τους ενεργούς πολίτες. Με μπροστάρηδες νέους ανθρώπους, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού, στη διαμόρφωση μιας νέας συμπαράταξης δυνάμεων για την αλλαγή στο δήμο Διονύσου.

28/05/2012

Γιάννης Νικητόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york