Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Χάος στη δημόσια υγεία με τα φάρμακα (ΒΙΝΤΕΟ)



Χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν από την τσέπη τους εδώ και μία εβδομάδα τα φάρμακα τους αφού οι φαρμακοποιοί έχουν κόψει την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί της χώρας διεκδικούν από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υγείας οφειλές που ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο οργανισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.



Σε δεινή θέση βρίσκονται πάρα πολλοί ασφαλισμένοι καθώς όπως περιγράφουν δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Η κατάσταση που επικρατεί δυσκολεύει κυρίως συνταξιούχους αλλά και ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που έχουν στα χέρια τους γραμμένες συνταγές αλλά δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα.



Επ' αόριστον συνέχεια των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής

Όπως δήλωσε o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, χθες οι φαρμακοποιοί δεν έλαβαν τα 120 εκατομμύρια ευρώ, όπως όριζε το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση της άρσης πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, επ' αόριστον.

Για το τρέχον έτος ζήτησαν την άμεση εξόφλησή τους με μετρητά, ενώ για όσα τους οφείλονται από πέρυσι είπαν ότι θα πρέπει και αυτά να εξοφληθούν άμεσα ή να συμψηφιστούν με οφειλές τους προς την Εφορία.



Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει μόνο 73 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι οφειλές του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των Ταμείων αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (σε αυτό το ποσόν συμπεριλαμβάνεται και ο Μάιος).

Αλλά και οι φαρμακοποιοί του Πειραιά έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, τουλάχιστον μέχρι και τις 6 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να πληρωθούν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από τα ταμεία.



Καταρρέει ο ΕΟΠΥΥ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του οργανισμού αγγίζουν τα 570 εκ. ευρώ σε συμβεβλημένους γιατρούς, 540 εκ. ευρώ σε φαρμακοποιούς, 550 εκ. ευρώ σε φαρμακοβιομηχάνους, 1,7 δις. ευρώ σε δημόσια νοσοκομεία και 800 εκ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές. 



Ωστόσο ο κ. Βουδούρης ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα.



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york