Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ

Έναντι 541.250 στερλινών, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του οίκου Christie's δηλαδή 660.000 €, πουλήθηκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στο μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη για τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
Με αυτόν τον τρόπο ευοδώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν ο Δήμος Μαραθώνος και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για τη διατήρηση σε ελληνικά χέρια του ιστορικού κειμηλίου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σε Ελληνικά χέρια.
Το ασημένιο κύπελλο, ύψους 20 περίπου εκατοστών, που δημιούργησε ο εμπνευστής του Μαραθωνίου Δρόμου Michel Bréal εκτέθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου στο Λονδίνο ως κεντρικό αντικείμενο διεθνούς δημοπρασίας του Οίκου Christie’s, παρουσία διάσημων συλλεκτών, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βρετανική πρωτεύουσα, μαζί με άλλα 179 αντικείμενα όπως δάδες και αφίσες από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο διεθνή Οίκο δημοπρασιών αναγκάστηκε να απευθυνθεί ο εγγονός και συνονόματος του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρος Λούης, αφού μάταια προσπάθησε να βρει ενδιαφέρον για την αγορά του κυπέλλου από το Ελληνικό κράτος, κάποιο Μουσείο ή Αθλητικό φορέα.
«Θα μοιραστούμε το ασημένιο κύπελλο με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας. Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων» δήλωσε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που πλειοδότησε στη διεθνή δημοπρασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york