Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Στα τέλη Απριλίου ανοίγει η Αμυγδαλέζα



Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, που θα φιλοξενήσει σε πρώτη φάση περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τη συνάντηση του με την υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Päivi Räsänen, το πρώτο κέντρο φιλοξενίας αποτελεί άξονα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, το οποίο είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 10 εκατ. ευρώ για τον εθελοντικό επαναπατρισμό μη νόμιμων μεταναστών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής

Η νέα πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δεδομένης της σταθερά μεγάλης αύξησης, που παρουσιάζουν οι αιτήσεις εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών. Ενδεικτικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αύξηση της τάξης του 50% στις αιτήσεις για εθελούσιο επαναπατρισμό.

Μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος

Μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την καλύτερη καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Frontex.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποδεχόμενος την υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Päivi Räsänen και τον εκτελεστικό διευθυντή της Φρόντεξ Ilkka Laitinen, οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έκανε λόγο για σημαντική πρωτοβουλία. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά και πρόσθεσε: «Στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο "EUROSUR".

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο και στα θετικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στον τομέα αντιμετώπισης και επαναπατρισμού της παράνομης μετανάστευσης. Η Φινλανδή αξιωματούχος έκανε, επίσης, λόγο για βαρύ φορτίο που σηκώνει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών.

Η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Φρόντεξ και τον αρχηγό της φινλανδικής Συνοριοφυλακής επισκέφθηκαν στη συνέχεια το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, στη διάρκεια της οποίας είχαν συνάντηση με τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο, Κωνσταντίνο Σούλη.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και έκανε λόγο για αλληλεγγύη και επιχειρησιακή συνδρομή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης όλων των εξωτερικών συνόρων της χώρας στο αρχηγείο του Λιμενικού και στη διασύνδεσή του με τον κόμβο EUROSUR. Για το παράρτημα της Φρόντεξ στο Αρχηγείο του Λιμενικού στον Πειραιά, ο κ. Σούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του οργανισμού να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2013.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york