Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

014

Ο χορός είναι μια έκφραση που συναντάμε σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πολιτισμούς .Όπως κάθε λαός έχει την γλώσσα του έτσι έχει και το δικό του είδος χορού.

Ο χορός αποτελεί ωστόσο, μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα ανήκει στις σημαντικότερες κοινωνικές εκδηλώσεις του ανθρώπου και συνδέεται άμεσα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την εξέλιξη μιας κοινωνίας.

Με το χορό εκφράζεται η αίσθηση και η αντίληψη στο χώρο, η κοινωνικότητα, η ένταξη στο σύνολο, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων. Ο χορός είναι ο απόλυτος συντονισμός στην κίνηση, ο ρυθμός, η επιδεξιότητα και ο μυϊκός έλεγχος του ανθρώπινου σώματος.

Χορός δεν είναι μόνο τα βήματα και οι κινήσεις του χορευτή, είναι και το ίδιο του το σώμα, η φορεσιά του, οι άλλοι που χορεύουν μαζί του και αυτοί που κάθονται γύρω. Κι ακόμα η μουσική και οι μουσικοί, το τραγούδι κι ο τραγουδιστής, τα φαγητά στα τραπέζια, το κρασί, οι ηλικιωμένοι που παρακολουθούν, τα παιδιά που κυκλοφορούν παντού, τα ξαναμμένα πρόσωπα, η συγκίνηση, οι ματιές. Είναι ό,τι έγινε πριν το χορό κι ότι θα γίνει μετά.

Οι μελετητές θεωρούν ότι ο χορός γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει τα συναισθήματά του. Όταν υπάρχει ρυθμός το σώμα κινείται χωρίς να το ελέγχεις.

Η λέξη χορός προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Dan που σημαίνει άπλωμα-τράβηγμα - μάζεμα. Η άποψη αυτή στηρίζεται στη γλώσσα των χεριών Muantras που τη συναντάμε σε όλους τους πρωτόγονους λαούς, επειδή δεν υπήρχε έναρθρος λόγος επαρκής για την επικοινωνία μεταξύ τους.

Μετά την προσπάθεια εύρεσης τροφής και στέγης ο χορός ήταν η επόμενη δραστηριότητα.

Ο χορός είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής και κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου σε όλους τους λαούς σε όλους τους πολιτισμούς της γης. Κάθε χορός αποτελεί εξέλιξη ή συγχώνευση ενός ή περισσοτέρων παλαιότερων χορών από την ίδια περιοχή ή από διαφορετική. Μέσα από τη μελέτη των πολιτιστικών φαινομένων στις διάφορες κοινωνίες, σύγχρονες ή παλιές, ο χορός είναι από τα πιο παραμελημένα θέματα.

Ο χορός ξεκίνησε την Πρωτόγονη Εποχή ως μέσο επικοινωνίας για να καταλήξει σε μέσο θρησκευτικής έκφρασης. Η θρησκευτική άποψη του χορού είχε ως σκοπό της την επικοινωνία με τις άγνωστες δυνάμεις (τη βροχή, την αστραπή, τη βροντή ή τη γονιμότητα), για να εξευμενίσουν την οργή τους και για να τους ευχαριστήσουν.

H παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημέρα γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ,ο οποίος θεωρείται δημιουργός  του σύγχρονου μπαλέτου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york