Η νέα μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, αλλά και των ποσών του εφάπαξ θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του θα παραλάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά τις εκλογές της 6η Μαΐου. Η απόφαση αυτή φαντάζει μονόδρομος, καθώς η πλειοψηφία των ταμείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Πέραν της δεδομένης μείωσης των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο μήνα, λόγω προβλημάτων της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, εντός Ιουνίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει την περικοπή του εφάπαξ σε ταμεία που οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι εναρμονισμένες με τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.
Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 30% ανάλογα με τα στοιχεία οικονομικά , δημογραφικά και στατιστικά που θα αποστείλει κάθε ταμείο στο Υπουργείο Εργασίας. Οι νέες αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν δείχνουν δραματικά ελλείμματα ενώ οι προηγούμενες πριν από το κούρεμα των ομολόγων είχαν δείξει ότι τα ταμεία, μπορούν σε βάθος χρόνου να καλύψουν μόνο το 60% των παροχών. Το υπόλοιπο 40% θα πρέπει να περικοπεί.
Πιο κοφτερό θα είναι το μαχαίρι στα διπλά εφάπαξ που ακόμα (!) εισπράττουν οι υπάλληλοι της Βουλής και του Υπουργείου Εσωτερικών , από το «χρεωκοπημένο» ταμείο πρόνοιας αλλά και από ειδικούς λογαριασμούς που έχουν συστήσει.
Οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων . Σήμερα εκκαθαρίζονται ακόμα αιτήσεις του 2009 και στην ουρά αναμένουν 50.000 υπάλληλοι.
Το έλλειμμα του ταμείου φτάνει τα 3 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει μόλις το 15% των σημερινών παροχών... Σε δύσκολη θέση, αναμένεται να βρεθούν και οι ασφαλισμένοι του κλάδου πρόνοιας των ιερέων, καθώς παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 59%.
Οι αποχωρήσαντες δημόσιοι υπάλληλοι ήδη έχουν υποστεί μείωση 20% του εφάπαξ, ενώ στους εν ενεργεία έχει υποβληθεί αύξηση της εισφοράς υπέρ του ταμείου. Το υπουργείο εργασίας εξετάζει νέα μείωση του εφάπαξ σε συνδυασμό με νέα επιβολή εισφοράς στους εν ενεργεία 1%.
Μία ακόμα εναλλακτική λύση που εξετάζεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και κυρίως με το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων είναι ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τις οφειλές των δανειοληπτών ώστε να ενισχυθεί ή ρευστότητα του ταμείου . Οι δικαιούχοι εφάπαξ που είναι συγχρόνως και δανειολήπτες δεν ξεπερνούν τα 5.500 άτομα.
Μεγάλες αναμένονται οι περικοπές και στους κλάδους πρόνοιας των σωμάτων ασφαλείας καθώς το αναλογιστικό έλλειμμα στον κλάδο των αστυνομικών είναι της τάξης του 9% και σκαρφαλώνει στο 19%, για τον κλάδο των ασφαλισμένων στην πρώην αστυνομία πόλεων.
Μείωση κοντά στο 30% του εφάπαξ δείχνει η αναλογιστική μελέτη για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ ,20% για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ , 20% για τους υπαλλήλους της Εθνικής τράπεζας και 6% για τους ασφαλισμένους στην πρώην Ιονική - Λαϊκή βάσει του αναλογιστικού ελλείμματος που εμφανίζουν τα ταμεία τους.
Στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται μελέτες για τους κλάδους πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ, όπως για αυτό των εργαζόμενων στις φαρμακευτικές εταιρείες, με αναλογιστικό έλλειμμα που αντιστοιχεί σε μείωση του εφάπαξ κατά 55%, ή κατά 38% για τον κλάδο πρόνοιας των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα.
Πιο εύρωστα εμφανίζονται τα ταμεία πρόνοιας των εργοληπτών μηχανικών δημοσίων έργων, αφού οι κλάδοι πρόνοιας του ΕΤΑΑ, δείχνουν αναλογιστικό έλλειμμα 4% για τους εργολήπτες και -11% για τους μηχανικούς.
1 σχόλια:
Oυδεμία μείωση ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ θα γίνουν αν δεν ψηφισθούν τα μνημονιακά κόμματα.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ.
Δημοσίευση σχολίου