Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Βαθύτερη ύφεση «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος



Βαθύτερη ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 19% προβλέπει για το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.



«Το ιστορικό διακυβεύμα για τη χώρα μας, μεταξύ της επίπονης προσπάθειας ανασυγκρότησης της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ και της άτακτης οπισθοδρόμησης που θα την οδηγούσε δεκαετίες πίσω, παραμένει και σήμερα, δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο», επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια Έκθεση του.

-Διαβάστε αναλυτικά στο dpf που ακολουθεί την ομιλία του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος

Για τον λόγο αυτό προειδοποίησε ότι αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νεάς κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, ωστόσο θεωρεί ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιστορική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Επισήμανε ακόμη ότι η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, καθώς η προεκλογική περίοδος επιβραδύνει εκ των πραγμάτων την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών .

Ο κεντρικός τραπεζίτης προβλέπει επάνοδο στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2013, αλλά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει και να εξασφαλίσει βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Ο κ. Προβόπουλος προτείνει λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα ως μία από τις βασικές συνιστώσες στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Επισημαίνει δε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Προβλέψεις των βασικών μεγεθών για το 2012

Οι διαθέσιμοι βραχυχρόνιοι δείκτες για τους πρώτους μήνες του 2012 υποδηλώνουν ότι η ύφεση στη χώρα θα συνεχιστεί και φέτος.

- Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

- Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.

- Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.

- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

- Τέλος, η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.

Ανάπτυξη με κινητοποίηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί μια οικονομική στρατηγική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν δεν περιοριστεί η ύφεση, τίθενται υπό αίρεση και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στις σημερινές συνθήκες, ανάπτυξη σημαίνει πρωτίστως κινητοποίηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.

Προαπαιτούμενα της ανάπτυξης, λέει η ΤτΕ, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η άρση της αβεβαιότητας, η δημιουργία περιβάλλοντος που θα ευνοεί την επιχειρηματική πρωτοβουλία και η μεταφορά πόρων από τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα προς την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα και, γενικότερα, από τον τομέα των μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών προς τον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york