Συμβούλου Επικοινωνίας
Το ρήγμα, που προκλήθηκε πρόσφατα στη δημοτική αρχή Διονύσου από την «Δήλωση μη συμμετοχής στην Δημοτική ομάδα του Δημάρχου» του δημοτικού συμβούλου κ. Κωστή Κουριδάκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις και οι γενικότερες ανακατατάξεις, που εξελίσσονται, θέτουν στην ημερήσια διάταξη πολλαπλά σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα:
- Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε σήμερα τις τύχες μας και πολύ περισσότερο αύριο το μέλλον μας σε μια δημοτική αρχή, που έχει παραμερίσει την δημοτική της παράταξη και την δημοτική πλειοψηφία και στη θέση τους έχει προωθήσει τη δημοτική ομάδα του δημάρχου; Που έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές αρχές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και έχει υποταχθεί στις επιταγές του «δημάρχου και της παρέας του»;
- Είναι δυνατόν να εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε μια δημοτική αρχή, που στο εσωτερικό της κυριαρχούν η έλλειψη δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας, διαβούλευσης και διαλόγου, η επιβολή αντιδημοκρατικών πρακτικών στην αντιμετώπιση των διαφορετικών φωνών και απόψεων, η λειτουργία εξωθεσμικών κέντρων με βαρύνοντα ρόλο, με «σκοπιμότητες και συμφέροντα»;
- Μας αξίζει μια δημοτική αρχή, που λειτουργεί μέσα από μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων, παλαιοκομματικών αντιλήψεων και άκρατο παραγοντισμό, που την διακρίνουν η αδιαφάνεια, η προχειρότητα, η αναξιοκρατία, τα προσωπικά και παραταξιακά συμφέροντα σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών;
- Μπορεί να ανταποκριθεί στις σοβαρές απαιτήσεις της συγκυρίας μια δημοτική αρχή, που: με ευθύνη της τορπίλισε νέους συμμετοχικούς θεσμούς, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης; Που δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ενιαία στάση και πολιτική για σοβαρά θέματα του Δήμου, όπως το ΤΥΠΕΤ Διονύσου, η Απογραφή, τα Δημοτικά Τέλη, με αποτέλεσμα να πολυδιασπάται;
- Μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων σε μια Διοίκηση, που έχει καθιερώσει «αυτοκρατορικές πρακτικές» επιλογής συμβούλων και γραμματέων, χωρίς κριτήρια επιλογής και με σημαντικό οικονομικό κόστος για τον Δήμο; Μόνο και μόνο για να χτίσει ένα προσωπαγές καθεστώς, αντί να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας μας;
Αυτά είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα, που ανέδειξε ο κ. Κουριδάκης με την εξυγιαντική πρωτοβουλία του.
Όλα δείχνουν ότι, βρισκόμαστε μπροστά στη ριζική ανασύνθεση του δημοτικού σκηνικού, όπως το γνωρίσαμε μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010.
Είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση στην ευρύτατη πλειοψηφία των πολιτών του Διονύσου ότι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο το μέλλον του Δήμου σε αυτήν τη δημοτική αρχή. Γιατί την διακρίνουν- ανυπαρξία προγράμματος και στόχων, διαχειριστική ανεπάρκεια, έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού, απραξία και δημοσιοσχεσίτικες πρακτικές. Αλλά και γιατί σπαράσσεται από συνεχείς εσωτερικές διαμάχες.
Είχα, σε ανύποπτο χρόνο (Σεπτέμβριο 2011), διατυπώσει την άποψη ότι, εδώ που οδηγήθηκαν τα πράγματα η διέξοδος βρίσκεται:
· στη συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος, ανοιχτού στην κοινωνία.
· σε μια νέα Ηγεσία και νέα γενιά στελεχών, που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο και εποικοδομητικά την πολύτιμη εμπειρία καταξιωμένων Δημάρχων και Κοινοταρχών, με θετικό αποτύπωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
· Σε μια νέα παράταξη Συνεργασίας για τον Διόνυσο, με προγραμματικές συγκλίσεις, που θα αποτυπώνονται σε ένα Κοινό Πρόγραμμα.
· Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η Συνεργασία για τον Διόνυσο ευρύτερων αυτοδιοικητικών δυνάμεων είναι ταυτόχρονα μονόδρομος κι Ελπίδα.
· Η νέα αυτή Ελπίδα για την ανάταξη και Ανάπτυξη του Δήμου Διονύσου, θα διεκδικήσει την κατάκτηση της πλειοψηφίας και της εξουσίας στις επόμενες εκλογές, όχι σαν αυτοσκοπό αλλά σαν μέσο για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και όχι των παρατάξεων.
Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες καταθέτουν ανοιχτά την αγωνία τους για την πορεία του Δήμου Διονύσου.
Δεν φτάνουν όμως η αγωνία, ο θυμός, η αγανάκτηση για να αλλάξουν τα πράγματα.
Χρειάζεται η συνένωση σε μια κοίτη όλων των δημιουργικών δυνάμεων, η θετική δράση, η υπέρβαση παρωχημένων διαχωρισμών.
Αλλά και νέα εργαλεία ανάλυσης της πραγματικότητας, επανακαθορισμός στόχων και προτεραιοτήτων.
Η κρίση της δημοτικής αρχής δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση του Δήμου Διονύσου, γιατί οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι δραματικές. Αλλά σε μια ευκαιρία κι Ελπίδα για μια νέα εκκίνηση, ριζικά διαφορετική.
Η επόμενη 5ετής θητεία της νέας δημοτικής αρχής θα είναι καθοριστική για την πορεία των δημοτικών πραγμάτων.
Το δίλημμα είναι:
Παρακμή ή ανάταξη και Ανάπτυξη;
Δήμος στο περιθώριο των εξελίξεων ή Δήμος πρωταγωνιστής, σύγχρονος, ευρωπαϊκός;
Δήμος που περιφρονεί την κοινωνία ή Δήμος, που δίνει σάρκα και οστά σε συμμετοχικούς θεσμούς, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;
Δήμος που περιφρονεί τους πολίτες ή Δήμος που τους θεωρεί συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια;
Οι απαντήσεις των πολιτών και η ψήφος τους θα βαρύνουν καθοριστικά στις εξελίξεις.
Εμείς πιστεύουμε:
Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός.
Οι δυνάμεις υπάρχουν και είναι παρούσες.
Παίρνουν στα χέρια τους το Μέλλον αυτής της πόλης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου