Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τσουγκρίστε... οικολογικά

Της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ


Παλιά, οι γυναίκες στα χωριά δεν είχαν στη διάθεσή τους έτοιμες βαφές για να βάψουν τα πασχαλινά αβγά και κατέφευγαν στα χρώματα που πρόσφερε η φύση με τα διάφορα φυτά, όσα βέβαια υπήρχαν την περίοδο του Πάσχα. Τη Μεγάλη Πέμπτη έβαφαν τα αβγά με το χρώμα που άφηναν τα βρασμένα παντζάρια, οι τσουκνίδες και τα χόρτα. Μάλιστα, έφτιαχναν και διάφορα σχέδια όπως σταυρούς, καρδούλες ή φύλλα που κολλούσαν για να βγουν ζωγραφιστά μετά το βράσιμό τους.

Με την πάροδο των χρόνων, τα ράφια των καταστημάτων γέμισαν με κάθε λογής χρώματα, όπως το κίτρινο, το πράσινο και το μπλε, τα οποία όμως έχουν πολλά χημικά συστατικά που συχνά διαπερνούν το τσόφλι και βάφουν ακόμη και το ασπράδι. Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στα καταστήματα οικολογικών προϊόντων για να προμηθευτούν βαφές με λιγότερα χημικά πρόσθετα. «Τα τελευταία χρόνια, πολλοί πελάτες προτιμούν τις οικολογικές βαφές, οι οποίες δεν περιέχουν το παραμικρό ίχνος χημικής ουσίας. Οπως μου λένε οι πελάτες, θεωρούν τις φυσικές βαφές πιο αγνές και υγιεινές», λέει η Μαρία Σιδηροπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με οικολογικά προϊόντα.

Βιολογικά χρώματα

Παρότι οι βιολογικές βαφές αβγών έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο εμπόριο, η πασχαλινή παράδοση μπορεί να τηρηθεί με πολύ απλό τρόπο, δηλαδή με τη χρήση απλών αγροτικών ή φυσικών προϊόντων, όπως ακριβώς γινόταν πριν από πολλές δεκαετίες!

Για τον παραδοσιακό τρόπο βαφής θα χρειαστούν υλικά όπως νερό, ξίδι, λαχανικά ή μπαχαρικά. «Κάθε χρόνο βάφω τα αβγά με το ζουμί από τα παντζάρια για να πετύχω το χρώμα. Βράζω το προηγούμενο βράδυ τα παντζάρια, όμως όταν βράσουν δεν τα βγάζω από την κατσαρόλα, αλλά τα αφήνω μέσα μέχρι να βγει όλο τους το χρώμα. Την επόμενη ημέρα βγάζω τα παντζάρια από την κατσαρόλα και βάζω τα αβγά να βράσουν, προσθέτοντας δύο κουταλιές ξίδι για να διατηρηθεί το χρώμα», αναφέρει η Φρειδερίκη Φελεκίδου από τα Κομνηνά της Ξάνθης.

Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία, αλλά με διαφορετικά φυσικά προϊόντα, τα πασχαλινά αβγά μπορούν να αποκτήσουν σχεδόν όλα τα χρώματα που υπάρχουν στο περιβάλλον!

Χρώμα από παντζάρια και ρόδια

Για να βάψετε τα αβγά με κόκκινο χρώμα, χρειάζονται υλικά που βγάζουν την απόχρωση αυτή. Τέτοια είναι τα παντζάρια, οι παπαρούνες, ο χυμός ροδιού, τα κεράσια σε κονσέρβα μαζί με το σιρόπι και τα μπαχαρικά ριζάρι και κρεμέζι. Αν επιθυμείτε το πράσινο χρώμα, τότε κατάλληλα είναι ο μαϊντανός, το σπανάκι και οι τσουκνίδες. Η απόχρωση του κίτρινου μπορεί να γίνει βράζοντας φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, κύμινο σκόνη, κρόκο Κοζάνης και κουρκουμά.

Αν προτιμάτε ξεχωριστές αποχρώσεις, το κόκκινο λάχανο, ο σκουρόχρωμος χυμός σταφυλιού, τα βατόμουρα κονσέρβας και οι βιολέτες μπορούν να χρωματίσουν τα αβγά σας μοβ και μπλε. Για το ροζ και το βιολετί θα χρειαστούν υλικά όπως ο χυμός φραγκοστάφυλου, τα παντζάρια, το τσάι ιβίσκου ή άνθη βιολέτας. Η πάπρικα, η σκόνη τσίλι, οι φλούδες ξερών κρεμμυδιών και τα καρότα δίνουν στα αβγά πορτοκαλί απόχρωση, ενώ αν θέλετε κάτι πιο απαλό, όπως το καφέ και το μπεζ, βράστε τα μέσα σε στιγμιαίο καφέ ή μαύρο τσάι.

Προτάσεις για διακόσμηση

Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα αβγά σας αποφεύγοντας τις πλαστικές μεμβράνες που κυκλοφορούν στην αγορά, η λύση αυτή τη φορά βρίσκεται στην αυλή σας. «Η διακόσμηση είναι κάτι σαν παιχνίδι για μένα. Από τα 40 αβγά που θα βάψω, ξεχωρίζω 15, τα οποία θα διακοσμήσω.

Τη μέθοδο αυτή μου την έμαθε η μητέρα μου και εγώ απλά συνεχίζω την παράδοση. Στα 15 αβγά που έχω ξεχωρίσει στερεώνω φυλλαράκια από κάποιο φυτό, τα τυλίγω με ένα καλσόν και τα βάζω στην κατσαρόλα για να βαφτούν. Οταν ολοκληρωθεί το βάψιμο και στερεωθεί το χρώμα, βγάζουμε το καλσόν και τα φύλλα και βλέπουμε ότι τα σχήματά τους έχουν αποτυπωθεί σαν στάμπα πάνω στα αβγά!», λέει η Φρ. Φελεκίδου και καταλήγει: «Ενας άλλος τρόπος είναι να τα τυλίξω με λαστιχάκια ή σπάγκο και όταν τα αφαιρέσω, έχω έτοιμο το ριγέ αβγό».




1 σχόλια:

ηλιακά παιχνίδια είπε...

Ενδιαφέρουσες προτάσεις σε οικολογικό πνεύμα. Σίγουρα πολύ πιό υγιεινές από τις χημικές βαφές που σε κάποιο βαθμό σίγουρα περνάνε στο εσωτερικό μέρος των αβγών..

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york