Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πόρισμα - σοκ του ΣΔΟΕ με «χορό» εκατομμυρίων στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (ΒΙΝΤΕΟ)



Χορό εκατομμυρίων είχαν στήσει συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ σε βάρος της ΔΕΗ. Μέσω υπερτιμολογήσεων εισέπραξαν 2.080.209 ευρώ. Το ποσό αφορά: Αποστολές που πληρώθηκαν χωρίς να γίνουν. Πολυτελή φιλοξενία ξένων αντιπροσωπειών. Αναθέσεις μελετών σε συγγενικά πρόσωπα. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ εστάλη στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, εισέπραξαν μέσα από υπερτιμολογήσεις και τριγωνικές τιμολογήσεις 2.080.209 ευρώ για πολυτελή ταξίδια στην Ευρώπη, για συνδικαλιστικές αποστολές που δεν έγιναν αλλά πληρώθηκαν, για φιλοξενία-λουξ στη χώρα μας ξένων συναδέλφων τους, αλλά και για αναθέσεις μελετών σε συγγενικά τους πρόσωπα, χωρίς αυτές να έχουν παραδοθεί ποτέ.



Για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010 η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων της ΔΕΗ χρέωσαν στην επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, καθώς οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

«Σοκ» προκαλεί το πόρισμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ στα τιμολόγια που πλήρωσε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ και εξέδωσαν τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάχθηκαν με τους συνδικαλιστικούς φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων. Το «Έθνος» δημοσίευσε αποκλειστικά τα ευρήματα του ΣΔΟΕ. Αυτά περιλαμβάνονται στο έγγραφό του γενικού επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης που απέστειλε στις 23 Μαρτίου στον πρόεδρο της ΔΕΗ και το οποίο κοινοποίησε στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Οι έλεγχοι του γενικού επιθεωρητή είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσαν τις παροχές της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ ΔΕΗ. Τότε ζητήθηκε από το ΣΔΟΕ περαιτέρω έλεγχος στις επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών μεγάλου ύψους προς την Ομοσπονδία και τον Οργανισμό.

«Στο εν λόγω πόρισμα καταγράφεται μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων και των τριγωνικών τιμολογήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης περιγράφοντας το πόρισμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ.

Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις είναι εκείνη της διοργάνωσης ημερίδας στις 15 και 16 Ιουλίου 2010 με θέμα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το κόστος της ήταν 94.800 ευρώ. Μέρος των δαπανών αποτέλεσε και η παρουσίαση νομοτεχνικής μελέτης. Έγιναν τρεις αναθέσεις για την εκπόνησή της.

Οι δυο δόθηκαν στις κόρες του πρώην συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου. Στην εταιρεία ενέργειας και επικοινωνιών ENCOM που ανήκει στην Χριστιάνα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 31.400 ευρώ, χωρίς να παραδοθεί μελέτη.



Η δεύτερη μελέτη ανατέθηκε στη δικηγόρο Ιωάννα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 8.000 ευρώ. Βρέθηκε να έχει παραδώσει το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Και η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρεία δικηγόρων, η οποία παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.

Με τριγωνικές τιμολογήσεις «φούσκωσαν» τις δαπάνες. Στις 19.206,44 ευρώ ήταν οι δαπάνες, η ΔΕΗ, όμως πλήρωσε τιμολόγιο 86.320 ευρώ. Σε δύο τουριστικές επιχειρήσεις στην Κρήτη, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν συζυγική σχέση, έκοβε ο ένας στον άλλο τιμολόγια με δαπάνες που ανέβαιναν. Αυτά δίνονταν στον ΟΚΔΕ και στη ΓΕΝΟΠ.

Τριάντα άτομα θα ταξίδευαν στη Γενεύη για παρέμβαση στο Γραφείο Διεθνούς Εργασίας. Το ταξίδι δεν έγινε, αλλά η ΔΕΗ το πλήρωσε με 30.500 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ για το θέμα επισημαίνει ότι:

«Στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιήλθε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο που είχε ζητήσει ο κ. Ρακιντζής σε επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει τιμολόγια μεγάλου ύψους προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ/ΔΕΗ. Παράλληλα, με την κοινοποίησή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα από το ΣΔΟΕ, ο υπουργός ΠΕΚΑ θέτει τα στοιχεία αυτά υπ' όψιν της Διοίκησης της ΔΕΗ για την εκ μέρους της διοικητική διερεύνηση του ζητήματος και απόδοση ευθυνών, υπενθυμίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ για διενέργεια ελέγχου νομιμότητας των καταβολών της ΔΕΗ Α.Ε. από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα αποτελέσματα του ελέγχου του τον Απρίλιο 2011.

Είναι σαφές ότι και τα νέα αυτά στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά, για να μην καταλείπονται σκιές σε καταγγελίες για διαφθορά και να αποδοθούν ευθύνες ταχύτατα, όπου υπάρχουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Να επιστρέψει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ τα λεφτά που πήρε

«Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη διαχείριση των οικονομικών στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ δείχνουν πως υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, ακόμη και εικονικά τιμολόγια στην Ομοσπονδία.

Επεσήμαναν δε, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ (και θα ακολουθήσει σχετική επιστολή) να γίνει και εσωτερική έρευνα, αλλά και να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για ανάκτηση δαπανών οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν γίνει.

Νομικά θα κινηθεί η ΔΕΗ εναντίον όσων την έκλεβαν με υπερτιμολογήσεις

Η ΔΕΗ θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων τυχόν αποδειχθεί ότι προέβησαν σε προφανείς υπερτιμολογήσεις ή εικονικές τιμολογήσεις, αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοίνωση με αφορμή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ. «Η ΔΕΗ θα σταθμίσει τις επόμενες ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και - πέραν της έκβασης της αναμενόμενης εισαγγελικής έρευνας - της ανάληψης νομικών πρωτοβουλιών», αναφέρει συγκεκριμένα.



Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι οι πληρωμές προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες σταμάτησαν πριν ένα χρόνο, έγιναν σε εφαρμογή σχετικών όρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ότι «μοναδικοί υπόλογοι είναι τα πρόσωπα που άσκησαν τη διαχείριση των κονδυλίων που αναφέρονται στο πόρισμα».

Επισημαίνει τέλος ότι θα προχωρήσει άμεσα σε σύσταση Γραφείου Συμμόρφωσης και Δεοντολογίας (COMPLIANCE & ETHICS), που θα επιφορτισθεί (και) για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων.

«Άνθρακες» χαρακτηρίζει η ΓΕΝΟΠ τον «θησαυρό» του πορίσματος του ΣΔΟΕ , κάνοντας λόγο για «επίθεση λάσπης» την οποία αποδίδει στις θέσεις της κατά του μνημονίου και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.

Ν. Φωτόπουλος: Αν βρεθεί σε μένα έστω ένα ευρώ από καταθέσεις, θα αυτοκτονήσω

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος επανέλαβε  την πρόταση να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των συνδικαλιστών. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι «είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες επιθέσεις», τις οποίες απέδωσε σε «κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές». Ο κ. Φωτόπουλος επανέλαβε την πρόταση να ανοίξουν άμεσα οι λογαριασμοί όλων των συνδικαλιστών της τελευταίας εικοσαετίας και αναφέρει ότι «Αν σε μένα βρεθεί έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή αγορά εγώ δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω».







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york