Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν το μέλλον της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω της οικονομικής ασφυξίας που έχουν περιέλθει οι δήμοι, οι δήμαρχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Οι δήμαρχοι κάλεσαν όλα τα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση, και η Δημοκρατία σε αναπηρία», ενώ παράλληλα εξέδωσαν ψήφισμα που περιγράφουν τη δεινή οικονομική κατάστασή τους και τα αιτήματά τους.
Ένα ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε από τους δημάρχους που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της αριστεράς, ενώ ειδικά οι δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν δυναμικές απαντήσεις στην κυβέρνηση και στις πολιτικές του μνημονίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι λόγω των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους, τόνισε ότι συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει το 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκατ. ευρώ το 2009, το 2012 - και με τα μέχρι τώρα δεδομένα - προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκατ. ευρώ.
Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται και στους φετινούς ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και πιο συγκεκριμένα: 131 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. ευρώ για τη Μεταφορά των Μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. ευρώ για μισθώσεις σχολείων του 2011.
Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ - επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις -, που είναι μειωμένη 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. ευρώ, φέτος προσγειώνεται στα 380 εκατ. ευρώ».
Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ καταθέτει σειρά αιτημάτων προς τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση, και ζητά άμεσα και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.
Προς τούτο απαιτεί:
1. Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των δήμων στην επιβολή και την είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους δήμους.
2. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το κράτος με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των δήμων.
3. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκατ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
4. Να αναπληρωθούν τα 190 εκατ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011.
5. Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
6. Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12.
7. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
8. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
9. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α., που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
10. Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου