Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

Από τη πρώτη στιγμή της απόφασης σύστασης των νέων Καλλικρατικών Δήμων το Κ.Κ.Ε. είχε αποκαλύψει ότι αυτοί θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους στη τοπική κοινωνία. Αποκάλυψε στο λαό ότι θα χρησιμοποιηθούν για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες και ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ξεπούλημα φυσικού πλούτου, στο ξεπούλημα δασικών εκτάσεων και παραλιών σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού από τη πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τον ρόλο του Καλλικρατικού δήμου Ωρωπού και των δημοτικών του επιχειρήσεων στην άμεση εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Ήδη μέσα από την Κοινωφελή Επιχείρηση και το υπάρχον Νομικό Πρόσωπο του δήμου κοινωνικές υπηρεσίες όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η υγεία, η φροντίδα των ηλικιωμένων χρησιμοποιούνται για την είσπραξη εσόδων μέσω της ανταποδοτικότητας και της επιβολής αντιτίμου ή ακόμα κάποιες περνάνε μέσω του δήμου σταδιακά σε ιδιώτες (βλ. καθαριότητα). Η λειτουργία των δύο αυτών δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και η εν γένει λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου απαντάει στον τρόπο με τον οποίο εμπορευματοποιούνται και ξεπουλιούνται σε ιδιώτες κοινωνικές υπηρεσίες στον τόπο μας. Απαντάει στη συμφωνία της δημοτικής αρχής με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων που παίρνονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της «ανάπτυξης», που παίρνονται στο όνομα της προάσπισης της παραπέρα κερδοφορίας ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, τα οποία εφαρμόζονται μέσω των Καλλικρατικών δήμων. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και τον ζήλο που δείχνει η δημοτική αρχή για την εφαρμογή τους.
          Στο δημοτικό συμβούλιο της 17/02/2012 η δημοτική αρχή του κου Οικονομάκου σε ρόλο του λαγού της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και μαζί με τις παρατάξεις της «δήθεν αντιπολίτευσης» των «δήθεν ανεξάρτητων» και μη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. αποφάσισαν τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Αυτή η Δημοτική Επιχείρηση που σκοπό έχει «την διοίκηση των χερσαίων ζωνών των λιμένων και των παραλιών» (σκοπός του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σελ. 1, εδάφιο 1 της εισήγησης) όχι μόνο θα ασκεί «οικονομική διαχείριση (δηλαδή τη θεσμοθέτηση και είσπραξη) των δημοτικών τελών» (σκοπός του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σελ. 1, εδάφιο 2 της εισήγησης) για τη χρησιμοποίηση θάλασσας και ακτών από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και θα προχωράει και στην «ανάληψη κάθε δραστηριότητας που έχει σχέση με το λιμενικό έργο καθώς και κάθε άλλης εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν των παραδοσιακών λιμενικών υπηρεσιών» (σκοπός του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σελ. 1, εδάφιο 8 της εισήγησης). Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως η εκάστοτε δημοτική αρχή χρησιμοποιώντας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα ασκεί το ρόλο του επιχειρηματία και θα μπορεί να παραχωρεί χερσαίες εκτάσεις λιμένων και παραλιών σε μεγαλοεπενδυτές για τη δημιουργία ιδιωτικών μαρίνων, κλειστών κλαμπ και κλειστών παραλιών. Και ακόμα για τις εκτάσεις που θα τις εκμεταλλευτεί η ίδια θα ξεκινήσει φοροσαφάρι με την επιβολή νέων δημοτικών τελών καθώς και αντιτίμου στην υπηρεσία που θα παρέχει σε αυτούς που θα την απολαμβάνουν. Η δημιουργία και η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αποδεικνύει το πώς μέσω του Καλλικρατικού δήμου φυσικός πλούτος-λαϊκή περιουσία, όπως η παραλίες, θα γίνουν εμπόρευμα και θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.
          Επιπλέον, από τη πρώτη στιγμή η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού αποκάλυψε το ρόλο των «δήθεν ανεξάρτητων» στην εφαρμογή της πολιτικής του γενικού ξεπουλήματος στο δήμο Ωρωπού. Από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι ανεξάρτητος δε μπορεί να είσαι απέναντι στη πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων, στη πολιτική των απολύσεων των δημοτικών υπαλλήλων, στη πολιτική ξεπουλήματος ακτών και δασών, στο ξεπούλημα Λαϊκής Περιουσίας. Η θα είσαι υπέρ και θα την προχωράς κατά γράμμα (όπως συμβαίνει με τη δημοτική αρχή και με τους «δήθεν ανεξάρτητους» της «δήθεν αντιπολίτευσης» στο δήμο Ωρωπού) ή θα στέκεσαι απέναντι της, θα ορθώνεις τοίχους και θα ξεσηκώνεις τον κόσμο εναντίον της. Και από τη πρώτη στιγμή η Λαϊκή Συσπείρωση επιβεβαιώνεται στο ακέραιο για τις θέσεις της και τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και τις αρνητικές εξελίξεις για το λαό της περιοχής.
          Για εμάς δάση και ακτές, παραλίες και λιμάνια είναι Λαϊκή Περιουσία. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ, και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και η νεολαία πρέπει να έχουν πρόσβαση και να τα απολαμβάνουν χωρίς να επιβαρύνονται. Διεκδικούμε τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης του φυσικού πλούτου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων έτσι ώστε παραλίες και δάση να αποτελούν τόπους αναψυχής και ξεκούρασης για το λαϊκό κόσμο και όχι πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα και από αυτήν την εξέλιξη. Να γυρίσει τη πλάτη σε όλους αυτούς που του έλεγαν ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης υπέρ του. Μέσω του ξεπουλήματος λαϊκής περιουσίας (δασών και ακτών), την εμπορευματοποίηση και το πέρασμα σε ιδιώτες κοινωνικών υπηρεσιών είναι εφαλτήριο αλλά για την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπενδυτών. Τώρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συμπόρευση με το Κ.Κ.Ε., για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατών-αγροτών-μικροεμπόρων και αυτοαπασχολουμένων-των σπουδαστών-των γυναικών. Για την ενδυνάμωση του κοινωνικού μετώπου που διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που παλεύει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη υπέρ του λαού ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να αντιστρέψουμε μία και καλή την κατάσταση ριζικά υπέρ μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york